Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Διογένης Λαΐδα

Όταν ο Διογένης έπεσε θύμα της ομορφότερης εταίρας – Μια φάρσα στην Αρχαία Ελλάδα

Με την πάροδο του χρόνου, ο μύθος του Διογένη επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάθε ιστορία να συνδέεται μαζί του, πιθανότατα για συμβολικούς σκοπούς.

Οι διαχρονικές ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Διογένης αντιμετώπισε διάφορες καταστάσεις είναι ευρέως γνωστές και προσφέρουν πληροφορίες για την προσέγγισή του στη ζωή. Για παράδειγμα, η περίφημη συνάντηση με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι μια πολύ γνωστή ιστορία. Ο Διογένης, καθιστός μπροστά στον Αλέξανδρο του είπε “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, γεμάτος θαυμασμό, αναφώνησε: “Αν δεν ήμουν ο Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν ο Διογένης”.

Διαβάστε περισσότερα για αυτή τη συνομιλία:

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»

Ποια ήταν η Λαΐδα;

Διογένης Λαΐδα

Ωστόσο, μια αφήγηση έχει ιδιαίτερη σημασία, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Διογένη και μια αξιοσημείωτη, ελκυστική και διάσημη εταίρα ονόματι Λαΐδα από την Κόρινθο. Ακόμη και αξιόλογοι ιστορικοί έχουν καταγράψει αυτή την εταίρα, με τον Ρωμαίο ποιητή Προπέρτιο να εκφράζει ότι “όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο στην πόρτα της”. Η Λαΐδα, στολισμένη με όμορφες ξανθές μπούκλες, διέθετε καλλίγραμμο σώμα, ενώ τα στήθη της παρομοιάζονταν με “κυδώνια”.

Ζώντας κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου από το 431 π.Χ. έως το 404 π.Χ., η φήμη της Λαΐδας προσέλκυε άντρες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να απαιτεί υπέρογκες αμοιβές για τη συντροφιά της – ορισμένες πηγές αναφέρουν ποσά που αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερα από 2.000 ευρώ για μία μόνο νύχτα. Παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή της όποιον άνδρα επιθυμούσε, η διάσημη εταίρα ενοχλήθηκε από την πρωτοφανή αδιαφορία που επέδειξε ο Διογένης απέναντί της κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Κόρινθο. Σε απάντηση, συνέλαβε ένα σχέδιο για να τον εκθέσει.

Η Λαΐδα πλησιάζει τον Διογένη

Μια μέρα, πλησίασε τον Διογένη, εκφράζοντας τον θαυμασμό της και προσφέροντάς του μια νύχτα μαζί, με τον όρο να μην υπάρχει φως στο δωμάτιο. Ο Διογένης συμφώνησε, και η συμφωνία ήταν δεδομένη. Ο μεγάλος φιλόσοφος βρέθηκε να περνάει τη νύχτα δίπλα σε μια άχαρη και ηλικιωμένη υπηρέτρια της γνωστής εταίρας.

Νομίζοντας ότι είχε παγιδεύσει με επιτυχία τον Διογένη και με στόχο να τον ταπεινώσει, η Λαΐδα άρχισε να διαδίδει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που είχε καταστρώσει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες, ο Διογένης απάντησε: «Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς», δηλαδή «στο σκοτάδι, όλες οι γυναίκες σαν τη Λαΐδα είναι»!  Αυτή η έξυπνη απάντηση έκανε τη διάσημη εταίρα να συνειδητοποιήσει ότι ο Διογένης δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Σε ένδειξη αναγνώρισης, του χάρισε τότε μια γνήσια νύχτα, προσφορά που ο κυνικός φιλόσοφος αποδέχτηκε με χαρά.

Μια πικάντικη πινελιά στην ιστορία προσθέτει η εμπλοκή του φιλοσόφου Αρίστιππου, ιδρυτή της ηδονιστικής σχολής, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο τακτικός πελάτης της Λαΐδας. Γελοιοποιημένος για τα σημαντικά ποσά που ξόδευε σε αυτήν, ο Αρίστιππος έγινε ο περίγελος της περιοχής. Όταν έγινε γνωστό ότι η Λαΐδα είχε προσφερθεί δωρεάν στον Διογένη, πολλοί ανέμεναν την έντονη αντίδραση του Αρίστιππου, ο οποίος δεν είχε λάβει ποτέ τέτοιο δώρο. Παραδόξως, η αντίδρασή του ήταν ήρεμη, δηλώνοντας:«Την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί άλλους».

Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Υπήρχε; Αν ναι, πώς την αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι;

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr