Σύμφωνα με ανησυχητικά ευρήματα έρευνας του Resolution Foundation, η ψυχική υγεία των νεαρών Βρετανών ηλικίας 18-24 ετών βάλλεται, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας “χαμένης γενιάς”.
Πώς επιχείρησε ο Επίκουρος ν’ ανακουφίσει το άγχος του θανάτου; Ο Ίρβιν Γιάλομ μας απαντά
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι σήμερα υφίστανται “τη χειρότερη ψυχική υγεία από όλες τις ηλικιακές ομάδες”, με το 34% αυτών να εκδηλώνει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή διπολικών διαταραχών κατά την περίοδο 2021-2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 41% στις νεαρές γυναίκες, έναντι 26% στους νεαρούς άνδρες, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη μίας ανησυχητικής ανισότητας.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην έξαρση των ψυχικών ασθενειών στους νέους, πέραν της πανδημίας του Covid-19, θεωρούνται η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα φαινόμενα παρενόχλησης που ενθαρρύνονται σε αυτά.
Ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει και μία αισιόδοξη νότα: η μείωση του στιγματισμού γύρω από τα προβλήματα ψυχικής υγείας οδηγεί σε αυξημένη αναγνώριση και αναζήτηση βοήθειας από τους νέους.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των νέων είναι δραματικές. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι νέοι με ψυχικές ασθένειες τείνουν να είναι άνεργοι ή να κατέχουν χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματά τους, τους εργοδότες και την οικονομία του κράτους.
Καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των νέων Βρετανών αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Resolution Foundation καλεί την βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την θωράκιση της ψυχικής ευεξίας των νέων και την αποτροπή μίας “χαμένης γενιάς”.
Τι κρύβεται στο υποσυνείδητο σας; – Το συναρπαστικό τεστ του Φρόυντ