δόμνα σαμίου

Το κεφάλαιο της Δόμνας Σαμίου κλείνει σαν σήμερα, μα η παρακαταθήκη της μένει για πάντα.

Η Δόμνα Σαμίου, μια ερμηνεύτρια και ερευνήτρια με διεθνή αναγνώριση, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού.

Η Αθήνα αλλιώς: 26 σπάνιες ρετρό φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια νοσταλγική πτυχή της

Γεννημένη στην Καισαριανή το 1928 από μικρασιάτες πρόσφυγες, μεγάλωσε σε ένα φτωχικό περιβάλλον, όπου η μουσική αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Η αγάπη της για το δημοτικό τραγούδι φάνηκε από νωρίς. Σε ηλικία 13 ετών, ενώ εργαζόταν ως υπηρέτρια, η κυρία του σπιτιού διέκρινε το ταλέντο της και την ώθησε να μαθητεύσει δίπλα στον εθνομουσικολόγο Σίμωνα Καρά. Εκεί, η Δόμνα Σαμίου μυήθηκε στα μυστικά της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, παράλληλα με τις σπουδές της στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Η συνεργασία της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) άνο​ιξε νέους δρόμους στην καριέρα της. Ως μουσικός παραγωγός στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής, ηχογράφησε τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς της εποχής, συμβάλλοντας στην καταγραφή και διάσωση της πλούσιας μουσικής παράδοσης της Ελλάδας.

Παράλληλα με την ερμηνευτική της δεινότητα, η Δόμνα Σαμίου διακρίθηκε και για την ερευνητική της εργασία. Συνέλεξε και μελέτησε δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, φέρνοντας στο φως άγνωστες μουσικές μορφές και διασώζοντας θησαυρούς της προφορικής παράδοσης.

Η αστείρευτη αγάπη της για το δημοτικό τραγούδι, η αφοσίωση και η μεθοδικότητά της, καθιέρωσαν τη Δόμνα Σαμίου ως μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

10 ορόσημα της ελληνικής δισκογραφίας: Τα εμπορικότερα ελληνικά άλμπουμ όλων των εποχών

Σταθμοί στην καριέρα της

Το 1962, η Δόμνα Σαμίου κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, “Τραγούδια της Στεριάς και της Θάλασσας”, μια τολμηρή κίνηση σε μια εποχή που το δημοτικό τραγούδι υποτιμούταν. Η ίδια, ούσα οραματίστρια και μαχήτρια, ήθελε να διαδώσει την αυθεντική μορφή του δημοτικού τραγουδιού, μακριά από αλλοιώσεις και εμπορευματοποίηση.

Ξεκινώντας από το 1963, η Σαμίου πραγματοποίησε ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας επιτόπου παραδοσιακά τραγούδια και συγκεντρώνοντας μουσικό υλικό για το προσωπικό της αρχείο. Η εργασία αυτή, καρπός ατελείωτων ωρών αφιερωμένων στην έρευνα και αγάπης για την παράδοση, δημιούργησε ένα ανεκτίμητο θησαυρό για τις μελλοντικές γενιές.

Η ασφυκτική ατμόσφαιρα της χούντας ώθησε την Σαμίου να παραιτηθεί από το ΕΙΡ το 1971. Αφοσιώθηκε πλήρως στην έρευνα και την ερμηνεία του δημοτικού τραγουδιού, ανοίγοντας νέους δρόμους στην καριέρα της.

Η “χρονιά-σταθμός”, όπως την ονομάζει η ίδια, ήταν το 1971. Εκείνη τη χρονιά, έλαβε δύο σημαντικές προσκλήσεις: από τον Διονύση Σαββόπουλο να εμφανιστεί στο κλαμπ Ροντέο, φέρνοντας το δημοτικό τραγούδι σε ένα νεανικό κοινό, και από το Φεστιβάλ Μπαχ του Λονδίνου. Η ερμηνεία της στο Λονδίνο, με αφορμή τα 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενθουσίασε το κοινό και έφερε την Σαμίου στο προσκήνιο της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Η επιτυχία της Σαμίου βοήθησε στην αναγνώριση και αποδοχή του δημοτικού τραγουδιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ντροπή που κάποτε υπήρχε για την παραδοσιακή μας μουσική αντικαταστάθηκε από θαυμασμό και υπερηφάνεια. Η Δόμνα Σαμίου, με το πείσμα, την αφοσίωση και το ταλέντο της, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εποχή στο δημοτικό τραγούδι.

Η Δόμνα Σαμίου στην Ολυμπιάδα της Αθήνας:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Μια Αστείρευτη Πηγή Δημιουργίας

Το 1976, η Δόμνα Σαμίου ηγήθηκε της θρυλικής τηλεοπτικής εκπομπής “Μουσικό Οδοιπορικό”, φέρνοντας τα ήθη και έθιμα της ελληνικής υπαίθρου σε κάθε σπίτι. Ξεδιπλώνοντας τον πλούτο της δημοτικής μουσικής σε 20 επεισόδια, η Σαμίου άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ελληνική τηλεόραση.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1981, ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής, με σκοπό την προστασία και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς. Η έκδοση δίσκων και η διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου έφεραν την αυθεντική δημοτική μουσική στο προσκήνιο.

Η φήμη της Σαμίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Δίσκοι της κυκλοφόρησαν σε Γαλλία και Σουηδία, ενώ για 40 χρόνια ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τη Νότια Αμερική. Οι συναυλίες της συγκινούσαν τους Έλληνες της Διασποράς και γοήτευαν τους ξένους, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πλευρά της ελληνικής μουσικής.

Από το 1994, η Σαμίου μοιραζόταν το πάθος της για το δημοτικό τραγούδι, διδάσκοντας σε ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων. Παράλληλα, ασχολήθηκε ενεργά με τη βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία, θεωρώντας την απαραίτητη για τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης.

Το 2005 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για την προσφορά της στην ελληνική μουσική, ενώ το 2010 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.domnasamiou.gr, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη και το έργο της.

Η Δόμνα Σαμίου άφησε την τελευταία της πνοή στις 10 Μαρτίου 2012, σε ηλικία 83 ετών.

Δείτε παρακάτω συνέντευξή της στην ΕΡΤ:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr