Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές αποδίδεται στο κοινό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: Το ανάκτορο, που κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β’ στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., χρησίμευσε ως κεντρικό σημείο συνάντησης των Μακεδόνων πολιτών, συνδυάζοντας την Αγορά με τη βασιλική εξουσία. Έχει ιστορική σημασία ως ο τόπος όπου ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων το 336 π.Χ., σηματοδοτώντας την αρχή του ταξιδιού του που άλλαξε τον κόσμο.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Η πρόσοψη του ανακτόρου ανατεταγμένη στο Κεντρικό Μουσείο των Αιγών

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Το Παλάτι των Αιγών ήταν ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα για την εποχή του και λειτούργησε ως πρότυπο για αμέτρητα κτίρια σε Ανατολή και Δύση για αιώνες. Αν και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., οι σχολαστικές εργασίες αποκατάστασης το έχουν επαναφέρει σήμερα στην αρχική του αίγλη. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό που κάποτε αναφερόταν ως “Παρθενώνας της Μακεδονίας”, καθώς αναδύεται από την αφάνεια αιώνων.Ένα τμήμα μήκους 30 μέτρων από τον επάνω όροφο της κεντρικής πρόσοψης του ανακτόρου, το οποίο δεν μπόρεσε να αποκατασταθεί εντός του μνημείου για δομικούς λόγους, εκτίθεται στο κτίριο του Κεντρικού Μουσείου.

Βόρεια Ελλάδα: Βρέθηκε ο τάφος της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Το έργο και η παράδοση στο κοινό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εργάζεται σε ένα έργο από το 2007, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, ο οποίος έχει κατανεμηθεί σε δύο φάσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Ανάκτορο των Αιγών

Ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, ο οποίος σύντομα θα είναι επισκέψιμος για το κοινό. Έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση του μεγάλου περιστυλίου, του προπύλου και των στοών στην πρόσοψη, καθώς και η ανύψωση των τοιχοποιιών και η διατήρηση των ψηφιδωτών στις αίθουσες των ανδρών, όπου γίνονταν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Η Υπουργός Πολιτισμού επιθεωρεί την εξέλιξη των έργων ανάδειξεης του Ανακτόρου των Αιγών

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της προόδου των εργασιών αποκατάστασης, η Υπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη και την ομάδα επίβλεψης, συζήτησε τα σχέδια για τη βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών και των υπηρεσιών εντός του τεράστιου μνημείου των 30 εκταρίων.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Ανάκτορο στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών

 

Η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για τα έργα των Αιγών, τόνισε τον στόχο της συστηματικής αποκατάστασης και ανάδειξης του εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου. Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό πάρκο με σύγχρονες υποδομές, παρέχοντας στους επισκέπτες μια ενιαία και καθηλωτική εμπειρία της ιστορίας των Αιγών, των ηγεμόνων τους και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄
Έργα στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Ανακτόρου στις Αιγές

Η εν εξελίξει αποκατάσταση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, συμπληρώνει το έργο των Αιγών, μαζί με τη νεκρόπολη, το ταφικό συγκρότημα του Τημενίδη, τις αρχαιολογικές και φυσιολατρικές ξεναγήσεις, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το Κεντρικό Μουσείο. Όλα τα διατηρητέα μνημεία και τμήματα του αρχαιολογικού χώρου ενσωματώνονται στη συνολική εμπειρία των μελλοντικών επισκεπτών.

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr