Met gala Ισραήλ Παλαιστίνη

Το TikTok ενάντια στην απάθεια των διασημοτήτων; Η δυστοπία στο Met Gala

Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τον ακτιβισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Met Gala 2024 λειτούργησε ως μια οδυνηρή υπενθύμιση των κραυγαλέων ανισοτήτων και της απάθειας των διασημοτήτων που διαπερνούν την κοινωνία μας.

Με φόντο τη λυσσαλέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, όπου αθώα παιδιά βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά και τον επίμονο αγώνα των πτυχιούχων στην Αμερική που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, η εξωφρενική επίδειξη πλούτου και αδιαφορίας στο Met Gala προκάλεσε ένα σεισμικό κίνημα στο TikTok.

Για να είμαστε σαφείς η φτώχεια, ο πόλεμος και οι ανισότητες υπήρχαν πάντα, το ζητούμενο είναι πως πλέον συμβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό και το ζητούμενο έγκειται στην υποκρισία ορισμένων που διαθέτουν τις σημαίες των «ευαίσθητων» να σιωπούν με προκλητικό τρόπο, σε δολοφονίες αθώων παιδιών ή στη φτώχεια και την ανέχεια.

Γιατί οι ακτιβιστές επιτίθονται μόνο σε κλασικά έργα τέχνης;

Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και το δικαίωμα να κριθούν για αυτό.

Αν και ο πολιτισμός και η τέχνη δεν πρέπει να σταματήσει εξαιτίας των αναταραχών παραμένει ένα παράπονο, έχοντας συνηθίσει την έντονη ενσυναίσθηση των μεγάλων καλλιτεχνών που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες και λαμβάναν μια σαφή θέση έναντι των ανισοτήτων.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η μόδα είναι κοινωνική και η τέχνη ευρύτερα δεν είναι θεμιτό να υπερβαίνει την κοινωνία. Δεν ξέρω εάν συμφωνώ απόλυτα, πάντως αφουγκράζομαι το νόημα αυτής της συλλογιστικής.

Το κίνημα στο Tik Tok που εναντιώνεται 

Στην καρδιά αυτού του «κινήματος» βρίσκεται μια βαθιά ριζωμένη απογοήτευση για την αποσύνδεση μεταξύ της προνομιούχου ελίτ και της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι παρευρισκόμενοι στο Met Gala επιδείκνυαν τη χλιδάτη ενδυμασία τους και σπατάλησαν 75.000 χιλιάδες δολάρια μόνο για ένα εισιτήριο, η δυστυχία των παιδιών στην Παλαιστίνη και η δυστυχία των μορφωμένων αλλά εξαθλιωμένων οικονομικά Αμερικανών παρέμειναν επιδεικτικά απούσες από το λόγο τους.

Αντίθετα πριν λίγα χρόνια φλυαρούσαν σχετικά με το ποιους πρέπει να ψηφίσει ο μέσος Αμερικανός.

Η αντιπαράθεση του υπέρογκου πλούτου με τον εκτεταμένο πόνο υπογραμμίζει τη δυστοπική φύση της εποχής μας. Το Met Gala, το οποίο συχνά χαιρετίζεται ως γιορτή της τέχνης και της μόδας, έγινε σύμβολο της κοινωνικής παρακμής – μια έντονη υπενθύμιση του χάσματος μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.

Μάλλον οι διοργανωτές δεν υπολόγισαν σωστά τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην αμερικανική κοινωνία

Κεντρικό σημείο του «κινήματο»ς στο TikTok είναι η έκκληση για υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση. Προτρέποντας τους πολίτες να μην ακολουθούν διασημότητες που κλείνουν τα μάτια στον ανθρώπινο πόνο, το κίνημα επιδιώκει να διαταράξει την κουλτούρα της λατρείας των διασημοτήτων. Αμφισβητεί την αντίληψη ότι η φήμη και η περιουσία απαλλάσσουν τα άτομα από την ηθική τους ευθύνη να μιλήσουν ενάντια στην αδικία.

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν αναδειχθεί σε ισχυρά εργαλεία για τον ακτιβισμό και την κοινωνική αλλαγή, αξιοποιώντας τη συλλογική δύναμη εκατομμυρίων χρηστών,

Τα βίντεο σημειώνουν εκατομμύρια προβολών, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια που επικρατεί. Το παρακάτω βίντεο έχει λάβει 7εκ. καρδούλες και 37εκ. προβολές:

 

@fiorellaxcb to all the innocent lives lost – may you rest in paradise angels. 🍉✊🏼 • • • • #metgala #metgala2024 #metgalabestoutfits #metgalatheme ♬ origineel geluid – nina.editss

Αρνητική εντύπωση έκανε επίσης η ατάκα της Haley Kalil, που ταίριαζε με το φόρεμά της, καθώς ήταν εμπνευσμένο από τη Μαρία Αντουανέτα, λέγοντας τη φράση “Let them eat Cake”, η οποία λανθασμένα αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα.

 

@thewokemamaWhew! Where to begin?♬ original sound – Shirley Chisholm Folding Chair

Δεν είναι όλοι έτσι αλλά…

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, καθώς πολλοί εύποροι βοηθούν και συναισθάνονται τον κόσμο, παραμένει σαν αγκάθι μεγάλο μέρος των διασήμων, όπου διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και ευαισθητοποιούνται ραγδαία όταν πρόκειται για κάποια αδικία που συγκλίνει με την ατζέντα τους, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όταν οι αδικημένοι δεν εντάσσονται στη woke ατζέντα.

Αν και δε γνωρίζουμε που θα φτάσει αυτό το κύμα δυσαρέσκειας, είναι σίγουρο πως είναι το πρώτο σημάδι εναντίωσης στην υποκρισία όλων αυτών που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να επιβάλουν στον κόσμο το δόγμα τους.

Αυτά είναι και τα όμορφα του διαδικτύου κι ας αναδεικνύουμε συνεχώς τα αρνητικά του.

Κείμενο: Αγγέλικα Αγόρα (Lavart)

Τέιλορ Σουίφτ: Γίνεται μια «συστημική» καλλιτέχνης να μας πει τι θα ψηφίσουμε; Γίνεται!

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr