Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Τι είναι ο άνθρωπος;

Τι είναι ο άνθρωπος; 10 στοχαστές απαντούν

Τι είναι ο άνθρωπος; Μια ερώτηση που αναζητά απεγνωσμένα απάντηση, θέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς για την ύπαρξή μας.

Μεγάλοι στοχαστές αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας τους στην ανάλυση την ανθρώπινης ύπαρξης και προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν ή να μας αφυπνίσουν μέσα από το έργο τους.

Εμείς συγκλίνουμε περισσότερο με τον Νίτσε στην παρακάτω λίστα. Εσείς βρήκατε κάποιον αγαπημένο;

Τα 7 αποφθέγματα του Αντρέι Ταρκόφσκι που μας δίδαξαν νέους τρόπους σκέψεις για την τέχνη

10 στοχαστές απαντούν στο «Τι είναι ο άνθρωπος; »

1. Πλάτων Ο Πλάτων πίστευε στην έννοια του δυϊσμού, όπου το σώμα και η ψυχή είναι ξεχωριστές οντότητες. Υποστήριζε ότι η ψυχή είναι αθάνατη και η πραγματική ουσία του ανθρώπου, ενώ το σώμα είναι απλώς ένα δοχείο.

2. Αριστοτέλης: Ο Αριστοτέλης απέρριψε τον δυισμό του Πλάτωνα και αντ’ αυτού έδωσε έμφαση στην ενότητα του σώματος και της ψυχής. Πίστευε ότι οι άνθρωποι είναι λογικά ζώα και ότι η ικανότητά μας για λογική μας διακρίνει από τα άλλα πλάσματα.

3.Ρενέ Ντεκάρτ: Ο Ντεκάρτ είπε ως γνωστόν: “Σκέφτομαι, άρα υπάρχω”. Τόνισε τη σημασία του νου (ή της συνείδησης) ως την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, υποστηρίζοντας τον δυϊσμό μεταξύ νου και σώματος.

4. Immanuel Kant: Ο Καντ πρότεινε ότι οι άνθρωποι διαθέτουν εγγενή αξιοπρέπεια και ηθική αξία λόγω του ορθολογισμού τους και της ικανότητάς τους να κάνουν ελεύθερες επιλογές. Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσο προς ένα σκοπό.

5. Φρίντριχ Νίτσε: Ο Νίτσε διερεύνησε την έννοια του “Übermensch” ή “υπεράνθρωπου”, προτείνοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να υπερβούν τη συμβατική ηθική και να αγκαλιάσουν την ατομικότητα και τη δύναμή τους.

6. Jean-Paul Sartre: Ο Σαρτρ υπήρξε μια σημαντική μορφή του υπαρξισμού, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι είναι θεμελιωδώς ελεύθεροι και υπεύθυνοι για τη δημιουργία της δικής τους ουσίας μέσω των επιλογών και των πράξεών τους.

7. Σωκράτης: Ο Σωκράτης πίστευε ότι η ουσία της ανθρωπότητας έγκειται στην αναζήτηση της σοφίας και στην εξέταση της ζωής του ατόμου μέσω της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

8. Θωμάς Χομπς: Ο Χομπς περιέγραψε περίφημα την ανθρώπινη φύση ως “μοναχική, φτωχή, άσχημη, κτηνώδης και σύντομη”, τονίζοντας τη σημασία των κοινωνικών συμβολαίων και της κυβέρνησης για τον μετριασμό των εγγενών εγωιστικών και ανταγωνιστικών μας τάσεων.

9. Τζον Λοκ: Ο Λοκ πρότεινε τη θεωρία της tabula rasa, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ως λευκές πλάκες και ότι οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα μας.

10. Καρλ Μαρξ: Ο Μαρξ εξέτασε την ανθρωπότητα μέσα από τον φακό του ιστορικού υλισμού, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθορίζουν τη συνείδηση και την ταυτότητά μας. Τόνισε τη σημασία της ταξικής πάλης στη διαμόρφωση της ανθρώπινης ιστορίας.

Φρόυντ: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία…όσο η πατρική προστασία» – 26 αποφθέγματά του

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr