Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Για να αποφύγουμε τις ιστορικές γκάφες

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και αγκαλιάζουμε την εξέγερση του Ελληνικού έθνους, που κάποτε ήταν υποταγμένος, ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία για να κερδίσει ξανά την ελευθερία και το δικαίωμά του στην αυτοκυριαρχία.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την ημέρα που γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, η οποία απελευθέρωσε την Ελλάδα από τέσσερις αιώνες οθωμανικής υποδούλωσης. Ουσιαστικά, θυμόμαστε την ένοπλη εξέγερση του ελληνικού λαού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που οδήγησε στη δημιουργία του σημερινού ελληνικού κράτους.

Στην ουσία, αυτή είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ωστόσο, όπως και στις 28 Οκτωβρίου, αυτό που πραγματικά τιμούμε στις 25 Μαρτίου είναι η έναρξη της επανάστασης, όχι η ολοκλήρωσή της.

10 αποφθέγματα του Κολοκοτρώνη που άναψαν τη σπίθα μέσα μας

Το ξεκίνημα της επετείου της 25ης Μαρτίου

Η παράδοση του εορτασμού της εθνικής εξέγερσης στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε από τον βασιλιά Όθωνα στις 15 Μαρτίου 1838, ευθυγραμμίζοντάς την με τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την επιθυμία να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια σημαντική θρησκευτική εορτή μοιράστηκαν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Φιλική Εταιρεία για να εμπνεύσουν το πνεύμα του ελληνικού λαού.

Η έναρξη της επανάστασης του 1821

Διπλωματικά, η επανάσταση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 στη μακρινή περιοχή της Μολδαβίας (σημερινή Ρουμανία), υποκινούμενη από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Επί ελληνικού εδάφους, η εξέγερση άναψε στην Πελοπόννησο, κατακλύζοντας γρήγορα τη Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια ολόκληρο το έθνος.

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ήταν καθοριστικής σημασίας για την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης που ήταν απαραίτητη για την έναρξη της Επανάστασης.

Η Επανάσταση του 1821

Μια εξέχουσα μορφή αυτού του κινήματος ήταν ο Ρήγας Φεραίος, γνωστός και ως Βελεστινλής, ο οποίος είναι διάσημος για τη φράση: “Καλύτερα μια ώρα ελευθερίας παρά σαράντα χρόνια σκλαβιάς και φυλάκισης”, ένα συναίσθημα βαθιά συνδεδεμένο με τον αγώνα για την ελευθερία.

Η σημασία της 25ης Μαρτίου

Η λαϊκή παράδοση υποστηρίζει ότι η σπίθα της επανάστασης άναψε στα Καλάβρυτα, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Εκεί, λέγεται ότι στις 25 Μαρτίου 1821, ο Μητροπολίτης Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της επανάστασης, πυροδοτώντας έτσι καταλυτικά τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Η πράξη αυτή δεν είναι μόνο ιστορικά σημαντική, αλλά και συμβολικά συνυφαίνει την εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με τον επαναστατικό ζήλο.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Ο πρώτος ελληνικός θρίαμβος στην Καρύταινα

Η επιλογή της ημερομηνίας επηρεάστηκε από τη θρησκευτική σημασία της και την πεποίθηση ότι οι επαναστατικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να κρυφτούν μέσα στις θρησκευτικές εορτές.

Έτσι, ο ετήσιος εορτασμός του ιστορικού γεγονότος καθιερώθηκε να γίνεται στις 25 Μαρτίου.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Εκτός από τον εορτασμό της επανάστασης στις 25 Μαρτίου, γιορτάζουμε επίσης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Όπως αναφλεραμε αυτή η σύνδεση μεταξύ του εορτασμού της επανάστασης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ήταν σκόπιμη. Αλλά τι ακριβώς είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;

Είναι η ημέρα κατά την οποία η Παρθένος Μαρία έλαβε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον Υιό του Θεού.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε τα νέα αυτά στη Μαρία, όχι απλώς ενημερώνοντάς την, αλλά ζητώντας τη συγκατάθεσή της για το θεϊκό σχέδιο.

Όπως αφηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αυτό επέτρεψε στη Μαρία να ασκήσει τη βούλησή της, απονέμοντάς της την τιμή να είναι συνδημιουργός στο θείο σχέδιο.

Η Μαρία ρώτησε τον Γαβριήλ για το πώς θα μπορούσε να συλλάβει χωρίς να έχει πάει με άνδρα, καθώς ήταν αρραβωνιασμένη αλλά όχι ακόμη παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Ο Γαβριήλ τη διαβεβαίωσε τότε ότι ήταν το θέλημα του Θεού, ότι Εκείνος θα διαχειριστεί τα πάντα και ότι το παιδί της θα ήταν έτσι ο Υιός του Θεού.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην Ελισάβετ, η οποία, παρότι ήταν στείρα και σε προχωρημένη ηλικία, συνέλαβε παιδί με θεϊκή βοήθεια.

Πεπεισμένη, η Μαρία δέχτηκε την εντολή του Θεού και ο Γαβριήλ αναχώρησε, με την αποστολή του να έχει ολοκληρωθεί.

35 αδούλωτα αποφθέγματα των αγωνιστών του 1821

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr