Ο Τζόρνταν Πίτερσον έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και πλέον θεωρείται πολωτική φιγούρα του σύγχρονου διανοητικού διαλόγου.
Ο Τζόρνταν Πίτερσον είναι Καναδός κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής και συγγραφέας αυτοβοήθειας, γνωστός για τις διορατικές του απόψεις πάνω στην ψυχολογία, τη φιλοσοφία και τα πολιτιστικά ζητήματα.
Κέρδισε ευρεία αναγνώριση μέσω της αντίθεσής του στο νομοσχέδιο C-16 του Καναδά, το οποίο, όπως υποστήριξε, απειλούσε την ελευθερία της έκφρασης.
Το βιβλίο του Peterson, «12 κανόνες για τη ζωή»: Ένα αντίδοτο στο χάος», έγινε μπεστ σέλερ, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές για τη ζωή που έχουν τις ρίζες τους σε ψυχολογικές αρχές.
Είναι επίσης εξέχων δημόσιος ομιλητής και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για θέματα όπως η θρησκεία, τα φύλα και η πολιτική ορθότητα.
Τίτος Πατρίκιος: «Για το θεό, τι είναι αυτό που μου συμβαίνει και δεν αγαπώ πια κανένα;»
30 αποφθέγματα του Τζόρνταν Πίτερσον
1. «Ο διάλογος είναι ο δρόμος προς την αλήθεια».
2. «Ο δημιουργικός άνθρωπος είναι πάντα ανοιχτός σε νέες δυνατότητες».
3. «Το μυστικό της ύπαρξής σου βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου και εκδηλώνεται ως όλα εκείνα τα πράγματα που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις αλλά αποφεύγεις».
4. «Παρατηρήστε ότι η ευκαιρία ελλοχεύει εκεί όπου η ευθύνη έχει αποποιηθεί».
5. «Αν τολμάς να κάνεις το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς η ζωή σου θα λειτουργήσει καλύτερα από ό,τι θα λειτουργήσει αν κάνεις οτιδήποτε».
6. «Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά γράφοντας τι σου συνέβη και σκεφτόμενος το καλά».
7. «Πρέπει να φροντίζεις, να βοηθάς και να είσαι καλός με τον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα φροντίζες, θα βοηθούσες κάποιον που αγαπούσες και εκτιμούσες».
8. «Χρειάζεται προσεκτική παρατήρηση, εκπαίδευση, προβληματισμό και επικοινωνία με τους άλλους, απλώς για να ξύσετε την επιφάνεια των πεποιθήσεών σας».
9. «Και αν πιστεύεις ότι οι σκληροί άντρες είναι επικίνδυνοι, περίμενε μέχρι να δεις για το τι είναι ικανοί οι αδύναμοι άνδρες».
10. «Χρειάστηκαν πολλες γενιές για να φτάσετε εκεί που είστε. Ίσως χρειάζεται λίγη ευγνωμοσύνη».
11.«Σύγκρινε τον εαυτό σου με αυτό που ήσουν χθες, όχι με αυτό που είναι κάποιος άλλος σήμερα».
12. «Δεν νομίζω ότι έχεις καμία εικόνα για την ικανότητά σου σχετικά με το καλό μέχρι να αποκτήσεις κάποια καλά ανεπτυγμένη εικόνα της ικανότητάς σου για το κακό».
13. «Όταν έχεις κάτι να πεις, η σιωπή είναι ψέμα».
14. «Η μισαλλοδοξία στις απόψεις των άλλων (ανεξάρτητα από το πόσο αδαείς ή ασυνάρτητες μπορεί να είναι) δεν είναι απλώς λάθος. Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, είναι χειρότερο: είναι ένα σημάδι ότι είστε ντροπιαστικά απλοϊκός ή, ενδεχομένως, επικίνδυνος».
15. «Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε τους ανθρώπους ανθεκτικούς είναι εκθέτοντάς τους σε πράγματα που φοβούνται και που τους κάνουνς; Α να νιώθουν άβολα».
16. «Αν πρόκειται να πετύχεις, πρέπει να είσαι έξυπνος, ευσυνείδητος και σκληρός».
17. «Να είσαι ευγνώμων παρά τα βάσανά σου».
18. «Μεταχειριστείτε τον εαυτό σας σαν κάποιον που είστε υπεύθυνοι να βοηθήσετε».
19. «Εργάσου σκληρά όσο μπορείς σε τουλάχιστον ένα πράγμα και θα δεις τι θα συμβεί. »
20. «Η ταπεινοφροσύνη είναι η αναγνώριση της προσωπικής ανεπάρκειας και της προθυμίας για μάθηση».
21.Οι ιδεολογίες είναι υποκατάστατα της αληθινής γνώσης, και οι ιδεολόγοι είναι πάντα επικίνδυνοι όταν έρχονται στην εξουσία, επειδή μια απλοϊκή προσέγγιση του «τα ξέρω όλα» δεν ταιριάζει με την πολυπλοκότητα της ύπαρξης».
26. «Να υποφέρεις τρομερά και να γνωρίζεις τον εαυτό σου ως αιτία: αυτή είναι η Κόλαση».
27. «Ίσως υπερεκτιμάτε αυτό που δεν έχετε και υποτιμάτε αυτό που κάνετε».
28. «Θα πληρώσετε ένα τίμημα για κάθε αιματηρό πράγμα που κάνετε και ό,τι δεν κάνετε. Δεν μπορείτε να επιλέξετε να μην πληρώσετε ένα τίμημα.»
29. «Οι φτωχοί και οι αγχωμένοι πεθαίνουν πάντα πρώτοι και σε μεγαλύτερους αριθμούς. Είναι επίσης πολύ πιο ευαίσθητοι σε μη μολυσματικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Οταν η αριστοκρατία κρυώνει, όπως λέγεται, η εργατική τάξη πεθαίνει από πνευμονία».
30. «Η δύναμη είναι ικανότητα».
30 αποφθέγματα του Οδυσσέα Ελύτη: «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.»