Σωκράτης

Σωκράτης: 20 αποφθέγματα του πρωτοπόρου της δυτικής φιλοσοφίας

Ο Σωκράτης, μια αινιγματική μορφή στην ιστορία της φιλοσοφίας, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη δυτική σκέψη με τη μοναδική του προσέγγιση στην αμφισβήτηση, τη σοφία και την αρετή. Γεννημένος στην Αθήνα γύρω στο 470 π.Χ., δεν κατέγραψε ποτέ τις διδασκαλίες του, ωστόσο οι ιδέες του διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν από τον πιο διάσημο μαθητή του, τον Πλάτωνα. Η κληρονομιά του Σωκράτη συνεχίζει να διαμορφώνει τη φιλοσοφική σκέψη, την ηθική και την κριτική έρευνα.

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του Σωκράτη κατείχε η έννοια της αυτογνωσίας και της επιδίωξης της σοφίας. Η περίφημη ρήση του, “Μια ανεξερεύνητη ζωή δεν αξίζει να ζει κανείς”, συμπυκνώνει την πεποίθησή του ότι τα άτομα πρέπει να κάνουν συνεχώς ενδοσκόπηση και να αμφισβητούν τις πεποιθήσεις και τις πράξεις τους. Αμφισβητούσε το status quo, προκαλώντας τους συμπολίτες του να σκεφτούν κριτικά για τις υποθέσεις και τις αξίες τους. Η μέθοδος του Σωκράτη, γνωστή σήμερα ως σωκρατική μέθοδος, περιελάβανε μια σειρά από διερευνητικές ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στην αποκάλυψη των αντιφάσεων και στην ενθάρρυνση της βαθύτερης κατανόησης.

Το νόημα της φιλοσοφίας σε 10 αποφθέγματα

Στο επίκεντρο της σοφίας του Σωκράτη βρισκόταν η αναγνώριση της άγνοιάς του. Ισχυρίστηκε περίφημα: ”Γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα”. Αυτή η ταπεινότητα, του επέτρεψε να προσεγγίζει τη γνώση με ανοιχτό μυαλό, πάντα πρόθυμος να μάθει από τους άλλους και να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο. Οι συνομιλίες του δεν αφορούσαν τη διεκδίκηση των γνώσεών του, αλλά την από κοινού αναζήτηση της αλήθειας.

Η ζωή του Σωκράτη σημαδεύτηκε από την ακλόνητη προσήλωσή του στις αρχές του, ακόμη και μπροστά σε αντιπαραθέσεις. Ήταν επικριτικός απέναντι στις ενέργειες και τις πολιτικές της αθηναϊκής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για διαφθορά της νεολαίας και ασέβεια προς τους θεούς. Το 399 π.Χ. οδηγήθηκε σε δίκη, όπου επέλεξε τον θάνατο αντί να αποκηρύξει τις πεποιθήσεις του ή να φύγει στην εξορία. Αυτή η πράξη προκλητικότητας εδραίωσε την κληρονομιά του ως σύμβολο πνευματικής ακεραιότητας και ηθικού θάρρους.

Οι διάλογοι του Πλάτωνα, ιδίως εκείνοι με πρωταγωνιστή τον Σωκράτη, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σωκρατική φιλοσοφία. Μέσα από αυτά τα γραπτά, γίνεται εμφανής η έμφαση του Σωκράτη στην αρετή και την επιδίωξη της καλής ζωής. Πίστευε ότι η αληθινή ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί με την καλλιέργεια του χαρακτήρα του ατόμου, την άσκηση της αυτοπειθαρχίας και τη ζωή σε αρμονία με τις αξίες του.

Πλάτωνας: 10 αποφθέγματα του φιλοσόφου που όρισε την «ιδανική» πολιτεία

Η επιρροή του Σωκράτη επεκτάθηκε πέρα από τη ζωή του. Η μέθοδος των ερωτήσεων που εφάρμοζε έθεσε τις βάσεις για την επιστημονική μέθοδο και την κριτική σκέψη. Φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης, ο οποίος ήταν μαθητής του Πλάτωνα, και πολλοί άλλοι εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του. Ακόμη και σήμερα, η σωκρατική μέθοδος χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση για να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή και την αναλυτική σκέψη.

Η επίδραση του Σωκράτη στη φιλοσοφία και τη δυτική πνευματική παράδοση είναι ανυπολόγιστη. Η έμφαση που έδωσε στην αυτοεξέταση, την ταπεινότητα και την αναζήτηση της σοφίας άφησε μια διαρκή κληρονομιά. Μέσω της σωκρατικής του μεθόδου, πυροδότησε μια παράδοση έρευνας που συνεχίζει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη γνώση και την κατανόηση. Η προθυμία του Σωκράτη να υποστηρίξει τις αρχές του, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες, αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής του στην αλήθεια και την ακεραιότητα. Όσο τα άτομα ασχολούνται με την ενδοσκόπηση, θέτουν βαθιά ερωτήματα και προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία, η κληρονομιά του Σωκράτη θα ζει.

20 αποφθέγματα του Σωκράτη:

1.”Μια ανεξερεύνητη ζωή δεν αξίζει να τη ζει κανείς”.
2. “Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιούμε πόσο λίγα καταλαβαίνουμε για τη ζωή, τον εαυτό μας και τον κόσμο”.
3. “Υπάρχει μόνο ένα καλό, η γνώση, και ένα κακό, η άγνοια.”
4. ”Τα σπουδαία μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια μυαλά συζητούν τα γεγονότα, τα αδύναμα μυαλά συζητούν για τους άλλους.”
5. “Όποιος δεν είναι καλός υπηρέτης δεν θα γίνει καλός αφέντης”.
6. “Η σοφία αρχίζει από την απορία”.
7. “Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσουμε με τιμή σε αυτόν τον κόσμο είναι να είμαστε αυτό που υποκρινόμαστε ότι είμαστε”.
8. “Η ικανοποίηση είναι φυσικός πλούτος, η πολυτέλεια είναι τεχνητή φτώχεια”.
9. “Απασχόλησε τον χρόνο σου με το να βελτιώνεσαι με τα γραπτά των άλλων, ώστε να βγεις εύκολα από αυτό για το οποίο οι άλλοι μόχθησαν σκληρά”.
10. “Προτίμησε τη γνώση από τον πλούτο, γιατί η μία είναι παροδική, ενώ η άλλη αιώνια”.
11. “Πλουσιότερος είναι εκείνος που αρκείται στα λιγότερα, γιατί η ικανοποίηση είναι ο πλούτος της φύσης”.
12. “Η παιδεία είναι το άναμμα μιας φλόγας, όχι το γέμισμα ενός δοχείου”.
13. “Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια, όχι στην καταπολέμηση του παλιού, αλλά στην οικοδόμηση του νέου”.
14. “Οι προσευχές μας πρέπει να είναι για ευλογίες γενικά, γιατί ο Θεός ξέρει καλύτερα τι είναι καλό για μας”.
15. “Να θεωρείτε το καλό σας όνομα ως το πλουσιότερο κόσμημα που μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας”.
16. “Η κατανόηση μιας ερώτησης είναι η μισή απάντηση”.
17. “Δεν μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανέναν. Μπορώ μόνο να τον μάθω να σκέφτεται”
18. “Για να βρεις τον εαυτό σου, σκέψου για τον εαυτό σου”.
19. “Το μόνο πράγμα που ξέρω είναι ότι δεν ξέρω τίποτα”.
20. “Με κάθε τρόπο παντρέψου: αν πάρεις μια καλή γυναίκα, θα γίνεις ευτυχισμένος- αν πάρεις μια κακή, θα γίνεις φιλόσοφος”.

 

 

Παναγιώτα Βάσση: Η φιλοσοφία είναι για τον Παπαϊωάννου η στέρεη γη για να απιθώσει την πίστη του στον Άνθρωπο

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr