Πόσες λέξεις στην καθημερινή μας ζωή γράφονται με λάθος τρόπο; Αρκετές και ο λόγος είναι οι συχνές αλλαγές στην ελληνική γλώσσα αλλά και ο έρπων απόηχος που άφησε στην ελληνική γλώσσα η διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής.
Στο περίπλοκο τοπίο της γλώσσας, οι κανόνες ορθογραφίας λειτουργούν ως καθοδηγητικοί φάροι, αλλά η πλοήγησή τους μπορεί να είναι μια γλωσσική οδύσσεια γεμάτη παγίδες. Οι αποχρώσεις της ορθογραφίας συχνά διαφεύγουν ακόμη και από τους πιο άγρυπνους λογοτέχνες, προκαλώντας μυριάδες λεξιλογικές παρεξηγήσεις. Ένα συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος μπορεί να διαλύσει τον ιστό ενός καλοδουλεμένου μηνύματος, ρίχνοντας σκιές στο επιδιωκόμενο νόημα.
Οι λεξιλογικές παρανοήσεις συχνά προέρχονται από την αλληλεπίδραση της φωνητικής και της ετυμολογίας. Λέξεις με κοινούς ήχους αλλά ξεχωριστή ορθογραφία μπορεί να βάλουν σε μπελάδες ακόμη και τους πιο έμπειρους επικοινωνούντες. Η διχοτόμηση μεταξύ φωνητικής προφοράς και ετυμολογικών ριζών εισάγει έναν λαβύρινθο πιθανών λαθών.
20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους
Η επίγνωση των περιπλοκών των ορθογραφικών κανόνων και η εκτίμηση του ιστορικού πλαισίου των λέξεων μπορούν να μετατρέψουν ένα πιθανό λεξιλογικό ναρκοπέδιο σε γλωσσικό θρίαμβο, όπου η σαφήνεια και η ακρίβεια κυριαρχούν.
Πώς γράφεται ορθά η λέξη που χρησιμοποιείς συνέχεια;
Μια από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά παρά ταύτα γράφεται λάθος είναι η λέξη «Καινούργιος» ή «Καινούριος». Η σύγχυση πηγάζει από τη φωνολογική εκφορά, όπου αναφέρεται το «γ». Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται είναι εάν το «γ» πρέπει να ενσωματώνεται στην γραπτή μορφή της λέξης.
Η λέξη προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη καινουργής. Η λέξη είναι σύνθεση των λέξεων καινός + ἔργον και ο κανόνας, σύμφωνα με τους Μπαμπινιώτη και Κριαρά αναφέρει πως πρέπει να γράφεται με «γ», αφού η γραφή χωρίς «γ» δε δικαιολογείται ετυμολογικώς.
Τι υποστηρίζει η αντίθετη άποψη;
Ο άλλος κανόνας αναφέρει πως άλλες λέξεις της νέας ελληνικής προφέρονται με «γ» όταν το «ι» τους προφέρεται ως ημίφωνο και όχι ως φωνήεν. Το λεξικό Τριανταφυλλίδη δεν εγκρίνει την ενσωμάτωση του «γ». Ωστόσο, η προοπτική αυτή στερείται πλήρους εγκυρότητας, καθώς δεν εξετάζει την προέλευση και την ετυμολογία των λέξεων και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προφορά τους.
Αυτές οι 30 ελληνικές λέξεις, μάλλον δεν ήξερες πως υπάρχουν