Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες αντιμετώπισαν σοκαριστικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στη συλλογική συνείδηση.
Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Άλντο Μόρο, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι μεταξύ εκείνων των οποίων οι θάνατοι έχουν αντηχήσει παγκοσμίως.
Αυτές οι δολοφονίες, η καθεμία από τις οποίες χαρακτηρίζεται από μοναδικές συνθήκες και κίνητρα, έχουν αφήσει μια διαρκή επίδραση στην ιστορία και τροφοδοτούν συνεχείς συζητήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Η τραγική απώλεια αυτών των ηγετών αποδεικνύει την πολύπλοκη και ταραχώδη φύσης των πολιτικών τοπίων και του αδάμαστου πνεύματος της αντίστασης κατά της καταπίεσης.
Το εγχειρίδιo του Γκάντι: 40 αποφθέγματα για μια ζωή με γνώμονα τον σκοπό!
Σίνζο Άμπε
Ο κόσμος έμεινε εμβρόντητος από τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε, η οποία καταγράφηκε από την τηλεόραση την ώρα που αντιμετώπιζε τις τελευταίες του στιγμές. Γύρω στις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα Ιαπωνίας) στις 8 Ιουλίου 2022, ο Άμπε πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη και στον λαιμό κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας του κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γιαμάτο-Σαϊντάι-τζι στην πόλη Νάρα
Αβραάμ Λίνκολν
Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετώπισε έναν πρόωρο θάνατο ενώ παρακολουθούσε μια θεατρική παράσταση το 1865. Στις 14 Απριλίου 1865, στο θεωρείο του Θεάτρου Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβόλησε τον Λίνκολν με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», όπου σημαίνει«Έτσι πάντα στους τυράννους!»
Γκάντι
Ο Γκάντι, εμβληματική μορφή του κινήματος ανεξαρτησίας της Ινδίας, δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε το 1948.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων, έπεσε θύμα σφαίρας δολοφόνου το 1968.
Τζον Φ. Κένεντι
Ο Τζον Φ. Κένεντι, ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πυροβολήθηκε με τραγικό τρόπο στο Ντάλας το 1963.
Ούλοφ Πάλμε
Ο Ούλοφ Πάλμε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, βρήκε μοιραίο τέλος το 1986 κατά τη διάρκεια νυχτερινής βόλτας με τη σύζυγό του στη Στοκχόλμη.
Σαλβατόρε Αλιέντε
Ο Σαλβατόρε Αλιέντε, ο πρώτος μαρξιστής πρόεδρος της Χιλής, αντιμετώπισε ένα βίαιο πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ και τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Η τύχη του παραμένει αδιευκρίνιστη, με εικασίες για αυτοκτονία ή δολοφονία.
Άλντο Μόρο
Ο Άλντο Μόρο, Ιταλός πρωθυπουργός, υπέστη βίαιη απαγωγή και εκτέλεση από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1978.