Ο Χρήστος Γιανναράς έφυγε απ΄ τη ζωή, αφήνοντας μια πιο φτωχή Ελλάδα.
Ο Χρήστος Γιανναράς, εξέχων σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Ο γιος του μοιράστηκε την είδηση του θανάτου του στο Facebook.
Χρήστος Γιανναράς: «Μια υποχρεωτική αθανασία θα ήταν μια εξ ορισμού κόλαση»
Ο Γιανναράς είχε λάβει την υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt στη Γερμανία και ήταν μέλος τόσο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών όσο και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών στις Βρυξέλλες. Επί 13 χρόνια αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «Το Βήμα» για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ από το 1993 ήταν αρθρογράφος της «Καθημερινής». Εκτός από το συγγραφικό του έργο, εμφανιζόταν στην τηλεόραση και διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Σύνορο», το οποίο κυκλοφόρησε από το 1964 έως το 1967.
Από το 1982 έως το 2002 ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, όπου δίδασκε φιλοσοφική ορολογία, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του Παρισιού, της Γενεύης, της Λωζάνης και της Κρήτης. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Γιανναράς αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο επικεντρωμένο στις διακρίσεις μεταξύ της ελληνικής και της δυτικοευρωπαϊκής φιλοσοφίας και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Το βιβλίο του «Η ελευθερία της ήθους» έχει ιδιαίτερη επιρροή, θεωρείται συχνά ως το θεμέλιο αυτού που έγινε γνωστό ως «νεοορθοδοξία» και έχει παρομοιαστεί με τον «Μάη του ’68» στην ορθόδοξη θεολογία και ηθική.
Καλό ταξίδι δάσκαλε!
Χρήστος Γιανναράς: 6 αγαπημένα μας αποφθέγματα
- Σὲ κάθε ἔρωτα ξαναζεῖ ἡ ἐμπειρία τῆς γεύσης τοῦ παραδείσου καὶ τῆς ἀπώλειας τοῦ παραδείσου. Σπουδάζουμε τὸν ἔρωτα μόνον ἐξόριστοι ἀπὸ τὴν πληρότητα τῆς ζωῆς ποὺ αὐτὸς χαρίζει.
- Ο έρωτας είναι το σημαντικότερο πράγμα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι, αλλά και το πιο επικίνδυνο
- Στὴν ἐμπειρία τοῦ ἔρωτα εἴμαστε ὅλοι πρωτόπλαστοι.
- Γνωρίζουμε τον έρωτα μόνο στην απόσταση της αποτυχίας. Πριν την αποτυχία δεν υπάρχει γνώση· η γνώση έρχεται πάντα μετά τη βρώση του καρπού. Σε κάθε έρωτα ξαναζεί η εμπειρία της γεύσης του παραδείσου και της απώλειας του παραδείσου. Σπουδάζουμε τον έρωτα μόνον εξόριστοι από την πληρότητα της ζωής που αυτός χαρίζει.
- Εύχομαι να ανακαλύψουν τα σημερινά παιδιά ότι Έλληνας δε γεννιέσαι, γίνεσαι…
- Οι άνθρωποι σήμερα δεν ξέρουν να σχετίζονται.
Χρήστος Γιανναράς: «Δεν φταίνε οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ερωτευθούν…»