Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
πρώτο τηλεφώνημα

«Ομιλείτε παρακαλώ»: Το πρώτο τηλεφώνημα στον κόσμο άλλαξε ραγδαία τη ζωή μας

Στις 10 Μαρτίου 1876, ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, στο εργαστήριό του στη Βοστώνη, έκανε την πρώτη τηλεφωνική κλήση στην ιστορία.

Οι 23 εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα που άλλαξαν τον κόσμο μας!

Η φωνή του ταξίδεψε μέσω καλωδίων και έφτασε στα αυτιά του βοηθού του, Τόμας Γουάτσον, στο διπλανό δωμάτιο. “Κύριε Γουάτσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω”, ψιθύρισε ο Μπελ.

Η ιστορική αυτή στιγμή σηματοδότησε την απαρχή μίας νέας εποχής. Το τηλέφωνο, από πειραματικό εργαλείο, άρχισε να διαδίδεται, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας. Σήμερα, η συσκευή που κάποτε φάνταζε άπιαστο όνειρο, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Παρ’ όλα αυτά, το ποιος ήταν ο εφευρέτης του τηλεφώνου αμφισβητείται. Πολλοί διεκδικούν μερίδιο δόξας, υποστηρίζοντας ότι η εφεύρεση του Μπελ βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες και ιδέες.

Λίγα λόγια για τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ:

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, γεννημένος στο Εδιμβούργο το 1847, βίωσε από νωρίς την έννοια της επικοινωνίας. Ο πατέρας του αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση κωφαλάλων, ενώ η μητέρα του ήταν κωφή. Ο Μπελ, μαζί με τα αδέρφια του, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, θέλοντας να σπάσουν τα φράγματα επικοινωνίας.

Σημαντικός συνεργάτης του Μπελ ήταν ο Τόμας Γουάτσον. Μαζί, οραματίστηκαν και πειραματίστηκαν με μια συσκευή που θα μετέδιδε ήχο μέσω ηλεκτρισμού. Στις 7 Μαρτίου 1876, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη συσκευή “που μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς” ήρθε στα χέρια του Μπελ.

Το 1877, παντρεύτηκε την κωφάλαλη μαθήτριά του, Μέιμπελ Χιούμπαρντ, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Η ζωή του Μπελ σημαδεύτηκε από την αφοσίωση στην επικοινωνία, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία.

πρώτο τηλεφώνημα
Ο Alexander Graham Bell έκανε το πρώτο τηλεφώνημα / Πηγή φωτογραφίας

Ο εφευρέτης του τηλεφώνου

Ο Ελίσα Γκρέι, σχεδόν ταυτόχρονα με τον Μπελ, εργαζόταν πάνω σε μια συσκευή μετάδοσης ήχου, με τη διαφορά ότι η δική του χρησιμοποίησε νερό ως μέσο. Στις 14 Φεβρουαρίου 1876, οι δύο άνδρες κατέθεσαν αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με τον Μπελ να προηγείται κατά δύο ώρες.

Παρόλο που ο Γκρέι κατηγόρησε τον Μπελ για κλοπή, το Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών του απένειμε την πατέντα στις 7 Μαρτίου 1877. Ο Μπελ, αν και χρησιμοποίησε το σύστημα του Γκρέι για επιβεβαίωση, δημιούργησε ένα ηλεκτρομαγνητικό μοντέλο ανώτερης λειτουργικότητας, το οποίο θεωρούμε το “σύγχρονο” τηλέφωνο.

Η εταιρεία Bell Company ιδρύθηκε το 1877, με τον Μπελ να ανακηρύσσεται εφευρέτης του τηλεφώνου. Ακόμα και σήμερα, οι ομοιότητες στις εφεύρεσεις εγείρουν ερωτήματα περί επηρεασμού και πρωτοτυπίας, αφήνοντας το ερώτημα “ποιος επηρέασε ποιον” αναπάντητο.

Ελίσα Γρκέι
Ελίσα Γρκέι / Πηγή φωτογραφίας

Στα δικαστήρια…

Ο Μπελ και ο Γκρέι βρέθηκαν αντιμέτωποι στα δικαστήρια, με την ετυμηγορία να αναγνωρίζει την ταυτόχρονη εφεύρεση, δίνοντας όμως προτεραιότητα στον Μπελ. Υποψίες περί δωροδοκίας και κλοπής ιδεών βαραίνουν τον Μπελ, ενώ η εταιρεία του εκτοξεύεται στην επιτυχία.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Μεούτσι διεκδικεί τον τίτλο του “πατέρα του τηλεφώνου”, έχοντας κατασκευάσει μια πρωτόγονη συσκευή δεκαετίες νωρίτερα. Η οικονομική δυσχέρεια τον εμπόδισε να κατοχυρώσει την εφεύρεση, η οποία τράβηξε την προσοχή του Χένρυ Γκραντ. Ο Γκραντ, με διάφορες προφάσεις, κράτησε τα σχέδια του Μεούτσι, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα “τι θα γινόταν αν…”.

μεούτσι
Αντόνιο Μεούτσι / Πηγή φωτογραφίας

Οι εξελίξεις

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως, αποδεικνύοντας ότι ο Μπελ, την περίοδο 1874-1876, ήταν σύμβουλος της εταιρείας Western Union, στην οποία ο Μεούτσι είχε στείλει τα σχέδια του τηλεφώνου. Το 1886, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε τον Μεούτσι ως εφευρέτη, χωρίς όμως οικονομικά δικαιώματα.

Το 2002, ύστερα από δεκαετίες αγώνα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επίσημα τον Μεούτσι ως “πατέρα του τηλεφώνου”, 113 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε τον άγνωστο εφευρέτη, ο οποίος είχε παρουσιάσει το τηλέφωνο 16 χρόνια πριν τον Μπελ.

Ο Μεούτσι πέστειλε τα σχέδια του στην Western Union, αλλά αγνοήθηκε… Η αδυναμία του στην αγγλική γλώσσα, η οικονομική δυσχέρεια και ένα ατύχημα σε ατμόπλοιο, στάθηκαν εμπόδια.

Δύο τηλέφωνα του Μπελ
Δύο τηλέφωνα του Μπελ, 1878 / Πηγή φωτογραφίας

Έτσι ο Μπελ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.

Ο Μεούτσι ξεκίνησε νομικό αγώνα, φτάνοντας κοντά στη νίκη, πριν πεθάνει το 1889. Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε το 2002, με την αναγνώριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρόλα αυτά, η κληρονομιά του Μπελ παραμένει αδιαμφισβήτητη. Η εφεύρεση του τηλεφώνου έφερε επανάσταση στην επικοινωνία. Μετά τον θάνατό του, το 1922, το τηλεφωνικό δίκτυο σε ΗΠΑ και Καναδά έσβησε για ένα λεπτό, τιμώντας τη μνήμη του.

Ακούστε τη φωνή του Μπελ στο πρώτο τηλεφώνημα:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι αρχαιοελληνικές επαναστατικές εφευρέσεις που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr