Αν και έχουν περάσει αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος δεν κατάφερε να πεθάνει στις καρδιές των ανθρώπων. Παραμένει μια αινιγματική και ιδιαίτερη φιγούρα της ανθρώπινης ιστορίας.
Όμως τι προκαλεί αυτή την ενδοκοσμική αθανασία του Μέγα Αλεξάνδρου; Υποθέτουμε ότι πέραν από τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματά του κρύβεται η άγνωστη τοποθεσία ταφής του, όπου ταλανίζει την αρχαιολογική κοινότητα εδώ και πολλούς αιώνες. Αν και οι θεωρίες είναι πολλές καμία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με αποτέλεσμα το σημείο ταφής του να αγγίζει πλέον τα όρια της μυθοπλασίας.
Ποιο ήταν το ύψος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Το ύψος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αμφισβητούμενο, αλλά οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι ήταν περίπου 1,67 μέτρα (5’6″), που ήταν ο μέσος όρος για την εποχή του. Περιγραφόταν ως δυνατός και χαρισματικός, χαρακτηριστικά που πιθανότατα επισκίαζαν τις όποιες ανησυχίες για το ανάστημά του.
Ποτέ και πώς πέθανε;
Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών στη Βαβυλώνα. Η αιτία είναι ακόμη υπό συζήτηση, οι αρχαίες αναφορές αναφέρουν τον πυρετό ως βασική αιτία, πιθανώς από ελονοσία ή τύφο, αν και υπάρχουν και θεωρίες για δηλητηρίαση. Οι σύγχρονοι ιστορικοί προτείνουν επίσης αυτοάνοσες διαταραχές ή ακόμη και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ρωτήσαμε το ChatGPT εάν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών
Ποιες είναι οι θεωρίες για το σημείο ταφής του;
Μετά το θάνατό του, το σώμα του εσωκλείστηκε σε μια χρυσή σαρκοφάγο, η οποία φέρεται να μεταφέρθηκε στη Μέμφιδα της Αιγύπτου, προτού μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια. Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του αποτελεί μυστήριο, τροφοδοτώντας πολυάριθμες θεωρίες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι καταστράφηκε ή χάθηκε κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι κρυμμένος κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια.
Που πιστεύεται πως βρίσκεται ο τάφος;
Αν και πολλές επιστημονικές αποστολές τον έχουν αναζητήσει, ο τάφος του Αλεξάνδρου παραμένει ανεξερεύνητος. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου κάτω από την πολυσύχναστη πόλη της Αλεξάνδρειας, ενδεχομένως κάτω από σύγχρονα κτίρια ή ανεξερεύνητα αρχαιολογικά στρώματα πράγμα που καθιστά την ανεύρεσή του ιδιαίτερα δύσκολη. Όμως οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας πληθαίνουν και πιστεύουν πως το σημείο ταφής του είναι στην Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση. το ιερό δισκοπότηρο της αρχαιολογίας παραμένει ανεξερεύνητο.
Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του Ολυμπιάδας; (ΒΙΝΤΕΟ)