Την άνοιξη του 1934, ένας νεαρός επίδοξος συγγραφέας, ο Άρνολντ Σάμιουελσον, πήγε με ωτοστόπ στη Φλόριντα με σκοπό να συναντήσει τον λογοτεχνικό ήρωά του, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Ο Χέμινγουεϊ του έδωσε χρήσιμες συμβουλές και του έγραψε μια λίστα με 14 βιβλία για να τα μελετήσει, μεταξύ των οποίων έργα των Στίβεν Κρέιν, Γκυστάβ Φλομπέρ και Λέων Τολστόι. Δάνεισε επίσης στον Σάμιουελσον το δικό του μυθιστόρημα, «Αποχαιρετισμός στα όπλα», ζητώντας την επιστροφή του, καθώς ήταν το μοναδικό του αντίτυπο αυτής της έκδοσης.
Η Han Kang, η νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και το βιβλίο της «Μάθημα Ελληνικών»
Ο Χέμινγουεϊ δεν παρέλειψε να σημειώσει στον Σάμιουελσον πως:
«Το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει για το γράψιμο είναι να μην γράφω ποτέ πάρα πολλά… την κάθε φορά. Ποτέ μην “εξαντλείς” τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να ξέρεις πότε να σταματήσεις. Όταν γράφεις και φτάνεις σε ένα ενδιαφέρον σημείο και ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, είναι η ώρα να σταματήσεις. Άφησε το υποσυνείδητό να κάνει τη δουλειά. Το επόμενο πρωί, όταν θα έχεις κοιμηθεί καλά και θα νιώθεις φρέσκος, ξαναγράψε αυτό που είχες γράψει την προηγούμενη μέρα. Όταν φτάσεις στο ενδιαφέρον σημείο και ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, συνέχισε από εκεί και σταματά ξανά σε ένα άλλο σημείο υψηλού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα το ολοκληρώνεις, τα βιβλίο σου θα είναι γεμάτο ενδιαφέροντα σημεία, δεν κολλάς ποτέ και το κάνεις όλο και πιο ενδιαφέρον όσο προχωράς».
Βέβαια, αυτή η λίστα φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και για εμάς τους αναγνώστες, καθώς μας δίνει έναν ιδιαίτερα ασφαλή οδηγό για να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε το αναγνωστικό μας ταξίδι.
14 σπουδαία βιβλία που πρότεινε ο Χέμινγουεϊ
«The Blue Hotel», Στίβεν Κρέιν
«The Open Boat», Στίβεν Κρέιν
«Μαντάμ Μποβαρύ», Γκυστάβ Φλωμπέρ
«Οι Δουβλινέζοι», Τζέιμς Τζόις
«Το κόκκινο και το μαύρ»ο, Σταντάλ
«Ανθρώπινη δουλεία», Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ
«Άννα Καρένινα» , Λέων Τολστόι
«Hail and Farewell», Τζορτζ Μουρ
«Αδελφοί Καραμάζοφ», Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
«The Oxford Book of English Verse» ( 1250–1900) – Ανθολογία της αγγλικής ποίησης , που επιμελήθηκε ο Arthur Quiller-Couch
«The Enormous Room», Ε.Ε. Κάμμινγκς
«Ανεμοδαρμένα Ύψη», Emily Bronte
«Far Away και Long Ago», Γουίλιαμ Χένρι Χάντσον
«Ο Αμερικανός», Χένρι Τζέιμς
«Πόλεμος και Ειρήνη», Λέων Τολστόι
«Οι Μπούντενμπρο», Τόμας Μαν
Ποια βιβλία πρότεινε ο Δημήτρης Λιαντίνης στους φοιτητές του;