Η Ξένια Καλογεροπούλου με αφορμή την επιστροφή της στο θεατρικό σανίδι παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο».
Η Ξένια Καλογεροπούλου μίλησε στην εκπομπή της ERTNEWS του Γιώργου Κουβαρά και αναφέρθηκε στην ερμηνεία της στο έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνια» στο θέατρο Προσκένιο. Εξέφρασε πόσο χαρούμενη ήταν που βρέθηκε στο συγκεκριμένο θέατρο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω ηλικίας. Είπε ότι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει και θέμα όρασης.
«πρόσφατα έκλεισα τα 86 μου χρόνια και μου κάνανε πάρτι εδώ με κεράκια[…] έλεγα δεν θέλω άλλα γενέθλια, δεν θέλω να ζήσω γενικά, δεν αντέχω να είμαι έτσι, αλλά σιγά -σιγά κάτι άλλαξε γιατί άρχισα να δουλεύω, να κάνω πολλά πράγματα. Από εκεί που ήμουνα στο σπίτι κι έκλαιγα την μοίρα μου τώρα κάνω πολλά. Το βασικό βέβαια είναι η συμμετοχή μου εδώ πέρα, πρόκειται για έναν θίασο πάρα πολύ σπάνιο.»
«Πέρασα πολύ μεγάλη μοναξιά από τότε που έχασα το φως μου γιατί ήταν και φυσικό έχουν όλοι οι άνθρωποι δουλειές, έχουν παιδιά, έχουν προβλήματα…πού να έρχονται να βλέπουν μια γρια τυφλή και να της κάνουν παρεούλα…ήμουνα πάρα πολύ μόνη. Τώρα όμως έχει συμβεί το αντίθετο, δεν προλαβαίνω…» τόνισε μεταξύ άλλων η γνωστή ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.
Λίγα λόγια για την αγαπημένη ηθοποιό.
Ο πατέρας της, Αδαμάντιος Καλογερόπουλος, ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ η μητέρα της, Ήρα Οικονομίδου, ζωγράφος. Έμεναν στο Ψυχικό. Σε ηλικία 12 ετών, αφού οι γονείς της χώρισαν, μετακόμισε με τη μητέρα της στην Κυψέλη. Ο Γιώργος Παππάς, γνωστός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν θείος της. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο, μια από τις πιο γνωστές δραματικές σχολές στον κόσμο.
Έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή στη Γαλλία το 1956 στο έργο Γιατρός με το ζόρι και δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο έργο 6ος Αμερικανικός Στόλος στην Αθήνα. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1958 στην ταινία Η κυρά μας η μαμή. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Γάμος αλά Ελληνικά.
Από το 1965 έως το 1975 δημιούργησε το δικό της θίασο με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα. Ακολούθησε καριέρα στη συγγραφή θεατρικών έργων για το παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Πόρτα, όπως ο Οδυσσέας, η Ελίζα, η Πεντάμορφη και το Τέρας, η Οικογένεια του Νώε, ο Βασιλιάς των Ελαφιών, καθώς και η Σκλαβιά, που κέρδισε το Βραβείο δραματουργίας Νοεμβρίου 2001 «Κάρολς Κουν».
Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Έχει παρουσιάσει δύο εκπομπές παιχνιδιών στην Ελληνική Τηλεόραση, ένα τηλεοπτικό σταυρόλεξο με τίτλο «Ζωντανό Σταυρόλεξο» που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ από τις 6 Μαρτίου 1983 έως τις 18 Ιουνίου 1986, καθώς και την «Τηλεοπτική τρίλιζα» που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 από τις 31 Αυγούστου 1987 έως 8 Σεπτεμβρίου 1988.
Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γράμμα στον Κωστή από τις εκδόσεις «Πατάκη». Το βιβλίο είναι μια συλλογή επιστολών που γράφτηκαν στον γιο της Κωστή και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η μητρότητα, η αγάπη και η απώλεια.
Διαβάστε περισσότερα: