Πριν από περίπου 300.000 χρόνια, ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Κατά την πεζοπορία του, αλληλεπιδρούσε με άλλες αρχαίες ανθρώπινες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Νεάντερταλ που ζούσαν κυρίως στην Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Το υποείδος μας, ο μοντέρνος άνθρωπος (Homo sapiens sapiens), εισέβαλε στην Ευρώπη περίπου πριν από 56.000 χρόνια, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα. Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν περίπου πριν από 30.000 χρόνια, και αρχικά η εξαφάνισή τους αποδίδονταν στον ανταγωνισμό με τον μοντέρνο άνθρωπο. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έπαιξε καίριο ρόλο στην εξαφάνισή τους, αφού οι Νεάντερταλ δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες.
Τα προηγούμενα ανθρωπολογικά ευρήματα προτείνανε ότι ο μοντέρνος άνθρωπος χρειάστηκε περίπου 15.000 χρόνια για να εγκαταλείψει τις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης και να μετακινηθεί προς τα βόρεια. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη ανθρώπινων οστών από το σπήλαιο Ilsenhöhle στη Γερμανία αλλάζει αυτήν την προσέγγιση.
Σύμφωνα με τη χρονολόγηση των οστών που βρέθηκαν στο Ilsenhöhle, οι άνθρωποι ζούσαν σε αυτήν την περιοχή περίπου 45.000 έως 47.000 χρόνια πριν. Αυτό το εύρημα ρίχνει νέο φως στην ιστορία της παρουσίας των προγόνων μας στην Ευρώπη. Εάν η χρονολόγηση επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι οι άνθρωποι έφτασαν στις βόρειες περιοχές νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, αλλά επίσης ότι οι αλληλεπιδράσεις τους με τους Νεάντερταλ μπορεί να έχουν γίνει σε προηγούμενο χρονικό πλαίσιο, έχοντας πιθανώς επιπτώσεις στο μυστήριο της εξαφάνισης των Νεάντερταλ.
«Αυτά τα θραύσματα χρονολογούνται απευθείας από ραδιοάνθρακα και απέδωσαν καλά διατηρημένο DNA του Homo sapiens», αναφέρει ο παλαιοανθρωπολόγος και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Ζαν Ζακ Χαμπλέ από το Collège de France στο Παρίσι.
Οι ερευνητές συμπέραναν πως μικρές, κινητές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών επισκέπτονταν το σπήλαιο επιλεκτικά κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο θηλαστικά κατά την Εποχή των Παγετώνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπήλαιο χρησιμοποιείτο και ως καταφύγιο από ύαινες και αρκούδες. Η ανάλυση οστών και τεχνουργημάτων από πέτρα που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο αποκάλυψε πως οι άνθρωποι αυτοί κυνηγούσαν μεγάλα θηλαστικά, όπως τάρανδους, άλογα, βίσονες και μάλλινους ρινόκερους.
«Είναι ενδιαφέρον ότι η διατροφή τόσο αυτών των πρώιμων Homo sapiens όσο και των όψιμων Νεάντερταλ φαίνεται να επικεντρώνεται σε μεγάλα χερσαία θηράματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιοχές ανταγωνισμού. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμη πρόσθετα σημεία δεδομένων για να κατανοήσουμε πληρέστερα τον ρόλο και τον αντίκτυπο του κλίματος και των εισερχόμενων ομάδων μοντέρνων ανθρώπων στην τελική εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην Ευρώπη» λέει ο ζωοαρχαιολόγος Τζέοφ Σμιθ του Πανεπιστημίου του Κεντ, ένας από τους επικεφαλής επίσης, στην έρευνα.
Ποιοι ήταν οι συμβολισμοί των Ινδιάνων Ναβάχο και γιατί μας γοητεύουν μέχρι σήμερα;