Η σπουδαία ηθοποιός Μπεμπεδέλη μάγεψε με μια ερμηνευτική κορύφωση του πρώτου επεισοδίου της σειράς Famagusta.
Με φόντο τον πόλεμο, μέσα στις κατακερματισμένες μνήμες, η απεικόνιση της Χαρίτας Μαντόλες, μιας εμβληματικής μορφής της Κύπρου, από τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη ήταν μαγευτική.
Η Χαρίτα υπέμεινε την ανατριχιαστική εκτέλεση έξι μελών της οικογένειάς της από Τούρκους στρατιώτες, μια ανεξίτηλη στιγμή που παγώνει το καλοκαίρι του ’74. Έκτοτε, αναζητά ακούραστα τους χαμένους συγγενείς της και μοιράζεται τα τραγικά γεγονότα του πολέμου.
Η αφήγηση της Χαρίτας, ξετύλιξε το περίπλοκο μωσαϊκό της ιστορίας και τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων της εισβολής.
«Πόσων χρονών είστε;» είναι η πρώτη ερώτηση που δέχεται. Εκείνη απαντά:«Είμαι 27 χρονών, είμαι ακριβώς όσο ήμουν εκείνη την ημέρα, από τότε σταμάτησα να μεγαλώνω, γιατί περιμένω τη μέρα που θα γυρίσω πάλι πίσω, στο σπίτι μου, ελεύθερη. Θα ανέβω εκεί στον τόπο που χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και θα ανάψω ένα καντήλι για τις ψυχές τους. Άμα γυρίσω πίσω στο σπίτι μου τότε θα αρχίσω να ζω και να μεγαλώνω πάλι».
Η νέα σειρά Famagusta
Η αφήγηση αρχίζει το 1974, ζωγραφίζοντας μια συγκλονιστική σκηνή όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των Τούρκων.
Η Αμμόχωστος βρίσκεται σε ερείπια, με εικόνες γυναικών που κρατούν μωρά, ηλικιωμένων που αγκαλιάζονται σφιχτά, δακρύων που ρέουν, σπιτιών που καταρρέουν και σκόνης και καπνού που σκεπάζουν τα πάντα – μια σκληρή απεικόνιση του πολέμου και της καταστροφής.
Ενσαρκώνει ένα στιγμιότυπο απελπισίας και θανάτου. Η δεύτερη επιχείρηση της Τουρκίας, ο “Αττίλας ΙΙ”, καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού, εκτοπίζοντας 120.000 Κύπριους, ενώ άλλοι 20.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Η σειρά ” Famagusta” των Ανδρέα Γεωργίου, Βάνας Δημητρίου και Κούλη Νικολάου, που απεικονίζει για πρώτη φορά στη μυθοπλασία την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αποτελεί ένα εκπληκτικό εγχείρημα.
Αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο θέμα με ιστορικές πληγές, προσεγγίζει τη μικρή οθόνη με ισορροπία, αποφεύγοντας να εμβαθύνει πολύ, καθώς πρόκειται για έργο μυθοπλασίας και όχι για ιστορικό ντοκιμαντέρ.
Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί το σεβασμό στην ιστορία, εξετάζοντας σχολαστικά τις λεπτομέρειες σε όλη τη διάρκεια, από τα ρούχα και τα καταστήματα μέχρι τα κτίρια και τη συνολική αισθητική, τα οποία θυμίζουν αυθεντικά τη δεκαετία του ’70.
Η σειρά απεικονίζει την κατεστραμμένη Αμμόχωστο μέσα από τις εξερευνήσεις των χαρακτήρων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ξεριζωμένοι και την αναζητούν μέσα στα συντρίμμια.
Δείτε τη μοναδική ερμηνεία της Μπεμπεδελη:
You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Ακολουθούν αντιδράσεις των τηλεθεατών που ενθουσιάστηκαν με την ερμηνεία της Μπεμπεδελη:
Ανατρίχιασε όλο μου το είναι με αυτή τη τεράστια ηθοποιο. #Μπεμπεδέλη#Famagusta pic.twitter.com/PeiQrnPXd3
— Dark _Inside (@dark_kAtadark) January 21, 2024
ρίξτε ένα μάτι στο #famagusta και δείτε πως παίζει η κυρία #Μπεμπεδελη και ίσως καταλάβετε τι σημαίνει η λέξη ταλέντο, που έχει κάπως παρεξηγηθεί στη χώρα μας pic.twitter.com/coiWT14lnb
— 🐿️🍂Pocahondas🐦🦊 (@Pocahondas_22) January 21, 2024
Το ποίημα της ημέρας: Η Ιθάκη του Καβάφη που ακόμη μας περιμένει