Μερκούρη σαν σήμερα

Μελίνα Μερκούρη: «Μόνο ο θάνατος μπορεί να με δαμάσει» – Πεθαίνει σαν σήμερα η «τελευταία Ελληνίδα θεά»

«Μόνο ο θάνατος μπορεί να με δαμάσει», είχε δηλώσει η Μερκούρη αλλά έσφαλε, καθώς οι άνθρωποι που αφήνουν αποτύπωμα σε τούτο τον κόσμο γεύονται την αθανασία και το όνομα τους ψάλλεται από χιλιάδες θνητά στόματα εις το διηνεκές.

Τη Μελίνα Μερκούρη, τη θυμόμαστε ως την “τελευταία Ελληνίδα θεά”. Η Μελίνα, της οποίας η φήμη εκτοξεύτηκε με την ταινία “Ποτέ την Κυριακή”, έλαβε βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ την επόμενη χρονιά.

Γεννήθηκε ως Μαρία Αμαλία Μερκούρη στις 18 Οκτωβρίου 1920, αφήνωντας ανεξίτηλο το στίγμα της στον κόσμο. Ήταν η εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και παρόλες τις διαφωνίες της οικογένειάς της τόλμησε να ασχοληθεί με το θέατρο, αφήνοντας το στίγμα της με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς “Λεωφορείον ο πόθος” το 1949.

Μελίνα Μερκούρη: Το διαπεραστικό στιλ μιας περήφανης Ελληνίδας

Η κινηματογραφική της καριέρα απέκτησε διεθνή αναγνώριση με τη “Στέλλα” (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη και το εμβληματικό “Ποτέ την Κυριακή” (1960). Παντρεμένη με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Jules Duchamp το 1965, το πάθος της Μελίνας επεκτάθηκε πέρα από την οθόνη, στις αδηφάγες συνθήκες της πολιτικής.

Η Μελίνα Μερκούρη αγωνίστηκε κατά της δικτατορίας από το εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού κατά τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1994.

Το διαρκές όραμά της περιελάβανε την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών της Ακρόπολης, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”. Η αφοσίωση της Μελίνας στον πολιτισμό ως “τη βαριά μας βιομηχανία” αντανακλάται στη θητεία της ως Υπουργού Πολιτισμού.

Το τέλος της έσβησε τα φώτα του Μπρόντγουεϊ

Έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 1994, μετά από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω της μια απαράμιλλη κληρονομιά.

Η κηδεία της Μελίνας Μερκούρη σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή, με το Μπρόντγουεϊ να αποτίνει φόρο τιμής, κλείνοντας τις αίθουσες και σβήνοντας τα φώτα σε ένδειξη πένθους – μια πρωτοφανής τιμή για μια ξένη ηθοποιό.

Η κληρονομιά της διαρκεί και η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα «ανέσταινε» τη ψυχή της.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο για τον πολιτιστικό αγώνας της:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Σαν σήμερα, «Ο Δράκος» αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr