Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας: Αποκαθίσταται το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου όπου φοίτησε

Αποκαθίσταται το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας και το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό -το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας – από  Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχεδιάζει την αποκατάσταση και συντήρηση σημαντικών κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που είναι συνυφασμένα με την αστική τους ταυτότητα. Και τα δύο κτίρια, ιδιοκτησίας του ΕΣΥ, παραχωρήθηκαν, έναντι συνθηκών, προς χρήση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για πολιτιστική εκμετάλλευση.

Κτήριο «Ελληνικού Ωδείου» στην Αθήνα

Εδώ και 50 περίπου χρόνια το κτίριο Prokesch Von Osten, το οποίο βρίσκεται στην οδό Φειδίου 3 στην Αθήνα, δεν λειτουργεί και είναι υπό εγκατάλειψη. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές, τη διαδικασία κατάσβεσης και την έκθεσή του σε φυσικά φαινόμενα. Το περασμένο καλοκαίρι, μέρος της στέγης του κτιρίου κατέρρευσε. Η αποκατάσταση του κτιρίου θα χρηματοδοτηθεί με 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το Ελληνικό Ωδείο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν για να διατηρηθεί έτσι. Ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψαν μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης τον Μάρτιο του 2022 για την αποκατάσταση του ακινήτου προκειμένου να στεγαστούν πολιτιστικές δομές. Ο Roesner, είναι ένα από τα λίγα δείγματα αρχιτεκτονικής από την πρώτη σκηνική περίοδο, και υπό αυτή την εκτίμηση αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου σπουδαίων μνημείων των απαρχών της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Το κτίριο ήταν το σπίτι του Αυστριακού πρέσβη Prokesch von Osten και άλλων γνωστών οικογενειών. Η στατική μελέτη στοχεύει στη βελτίωση της σεισμικής απόκρισης της κατασκευής με άρση δομικών τρωτών σημείων και αναβάθμιση υφιστάμενων στοιχείων. Το αρχικό κτίριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα Κ. Ο Roesner, είναι ένα από τα λίγα δείγματα αρχιτεκτονικής από την πρώτη σκηνική περίοδο, και υπό αυτή την εκτίμηση αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου σπουδαίων μνημείων των απαρχών της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:​ Απονεμήθηκαν τα Βραβεία

Κτήριο Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Μαρία Κάλλας

Η προμελέτη που ενέκρινε το ΚΣΝΜ αφορά την επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου που στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει παραχωρηθεί προς χρήση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μελέτη αυτή θα αντιμετωπίσει όλα τα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά ζητήματα. Εργαζονται για να επιλύσουν ζητήματα προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα, πυρασφάλεια και να κάνουμε όλες τις εγκαταστάσεις πιο προσιτές.

Το ωδείο προσπαθεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κτίριο ως έχει, με το νέο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα σχεδιασμένο να είναι σύγχρονο και λειτουργικό. Το κτίριο ανακτά σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της δεύτερης οικοδομικής του φάσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός μεγάλου, ανοιχτού χώρου, ενός μεγάλου αίθριου και μιας σειράς ανέσεων υψηλής ποιότητας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπεται να είναι συνολικά 8.500.000 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει το ταμείο στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το κτίριο βρίσκεται στη Φραγκική συνοικία στο κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα της πόλης. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, και αποτελεί αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το αρχικό κέλυφος κατασκευάστηκε το 1840 στη θέση του πρώην σπιτιού του εμπόρου Τζέικ Άμποτ.

Το 1863 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας και λειτούργησε ως υποκατάστημά της. Το 1903, η τράπεζα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το βουλγαρικό κίνημα των «γεμιτζήδων» και το 1904 ξαναχτίστηκε για να στεγάσει την Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα.

Την περίοδο 1930-1935 έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις στο κτίριο. Το 1949 το κτίριο στέγασε τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στην Αθήνα και το 1983 παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Ωδείο, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978. Το ωδείο σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Ωδείου, ωστόσο παρουσιάζει σημαντικά ζητήματα παθολογίας και ελλείψεις σε σύγχρονες υποδομές.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα παρακάτω:

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και ακολουθώντας τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, αποκαθιστούμε κτήρια που ενσωματώνουμε στην πολιτιστική ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων. Στην Αθήνα, σε συνέχεια των άμεσων σωστικών μέτρων που λάβαμε το καλοκαίρι, προωθούμε τον σχεδιασμό μας για να ξαναζωντανέψουμε το κτήριο του Ελληνικού Ωδείου, το οποίο έχει συνδέσει την ιστορία του με την πρώτη αστική οργάνωση της Αθήνας. Με σεβασμό στις πολλαπλές αξίες και στα υλικά τεκμήρια που μεταφέρει στον χρόνο, διασώζουμε ένα σπάνιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, υπερτοπικής ακτινοβολίας, με ισχυρό θετικό πολεοδομικό αποτύπωμα, στο κέντρο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, αποκαθιστούμε το μνημειακό κτήριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με επεμβάσεις στο οικοδόμημα, στη συντήρηση και στην προστασία του διακόσμου. Στόχος μας είναι να το αποδώσουμε σύντομα για να στεγάσει και πάλι το Ωδείο, σύγχρονο, λειτουργικό και καθολικά προσβάσιμο.»

Διαβάστε περισσότερα:

Μουσείο Μπενάκη: Προσκαλεί τους επισκέπτες με απώλεια όρασης να ταξιδέψουν στη Μικρά Ασία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr