«Μέγας Αλέξανδρος, 2 Αυγούστου του 338 π.Χ»: Μια μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας αποτελεί το επίκεντρο της επερχόμενης έκθεσης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) στις 14 Δεκεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2024.
Η έκθεση αυτή περιστρέφεται γύρω από την κομβική μάχη που ανέδειξε τον Μέγα Αλέξανδρο, μια σημαντική μορφή της παγκόσμιας ιστορίας, στο πολιτικό προσκήνιο.
Οι βαθιές μεταμορφώσεις που ακολούθησαν αυτό το γεγονός ζητούν διερεύνηση. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δημοσιογραφικής αποστολής στην πόλη της Βοιωτίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον Δρ Παναγιώτη Ιωσήφ, αρχαιολόγο και επιμελητή της έκθεσης του MCA (μαζί με τον Ιωάννη Φάππα). Η συζήτησή τους εμβάθυνε στη σημασία της μάχης, στις εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες και τις αρχαίες πολεμικές μονάδες που έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο, καθώς και σε μια σχετικά λιγότερο γνωστή σύγχρονη προσωπικότητα, η ζωή της οποίας, του Παναγιώτη Σταματάκη, του ανασκαφέα της Χαιρώνειας, κρύβει πολύτιμα διδάγματα που αξίζει να ανακαλύψουμε.
Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;
«Με τη μάχη της Χαιρώνειας, ο Φίλιππος, ουσιαστικά, επιβάλλεται στις ελληνικές πόλεις. Εδραιώνει την ήδη σημαντική του κυριαρχία στα ελληνικά πράγματα και αφού αναγνωρίζεται από τους ηττημένους, πλέον, Έλληνες και τους συμμάχους του ως Ηγεμών στο Συμπόσιο της Κορίνθου, θέτει σε δράση το σχέδιό του. Ένα παλαιό σχέδιο που απεργάζονταν οι ελληνικές πόλεις: αυτό της εκστρατείας κατά των Περσών και του κινδύνου που αντιπροσώπευαν. Ο Αθηναίος Ισοκράτης είχε ήδη καλέσει τον Φίλιππο να αναλάβει την ηγεσία της μάχης, αλλά η μάχη της Χαιρώνειας είναι αυτή που του δίνει το νομικό και πολιτικό πάτημα ώστε να την αναλάβει. Φυσικά, όπως ξέρουμε, η δολοφονία του δύο χρόνια μετά τη μάχη, θα φέρει τον Αλέξανδρο στη βασιλεία, άρα και στην ηγεσία της εκστρατείας», σημειώνει ο Π. Ιωσήφ.ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Μακάρι η περιοχή της μάχης με τα μνημεία της, ας μην ξεχνάμε και τον μνημειώδη τύμβο των Μακεδόνων με τα υπολείμματα της τεράστιας πυράς, να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας με όλες τις σύγχρονες μεθόδους. Μια τέτοια έρευνα θα μας επιτρέψει να απαντήσουμε σε πλήθος ερωτημάτων γύρω από τη μάχη, την αρχιτεκτονική των μνημείων· γύρω από την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του…»
Μέγας Αλέξανδρος: 20 αποφθέγματα ενός στρατηλάτη που άλλαξε τον κόσμο
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το zougla.gr