Ο Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχολόγος και ψυχίατρος, πρωτοστάτησε σε μια παραλλαγή της αναλυτικής ψυχοθεραπείας με ιδέες που έχουν απήχηση στη θρησκευτική πνευματικότητα και τις θεραπευτικές πρακτικές στην Ινδία.
Γεννημένος στην Ελβετία το 1875, ο Καρλ Γιουνγκ συνεργάστηκε αρχικά με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, αλλά διαφοροποιήθηκε, ιδίως όσον αφορά τη “σεξουαλική βάση της νεύρωσης”.
Ο Γιουνγκ εισήγαγε την έννοια του συλλογικού ασυνείδητου που διασυνδέει όλα τα άτομα, ενσωματώνοντας την παρουσία του Θεού μέσα σε αυτό. Κεντρικό ρόλο στη θεωρία του παίζουν τα αρχέτυπα, τα οποία περιγράφονται ως μονοπάτια ενέργειας που μοιράζονται συλλογικά και όχι ως απτές οντότητες. Τα τέσσερα πρωταρχικά αρχέτυπα περιλαμβάνουν τον Εαυτό, τη Σκιά, την Anima/Animus και την Persona.
Ο Εαυτός, που συμβολίζεται με ένα τετράγωνο ή έναν κύκλο, αντιπροσωπεύει το αμάλγαμα της συνείδησης και του ασυνείδητου του ατόμου, που αναζητά αναγνώριση και εκδήλωση.
Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας που ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα ανάπτυξη της ψυχανάλυσης, ο Γιουνγκ έκανε πολλές σημαντικές συνεισφορές. Τα πειράματα συσχέτισής του επιβεβαίωσαν την υπόθεση του Φρόυντ για την καταπίεση, η οποία αποδείχθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχαναλυτικής θεωρίας.
Με τη σειρά του, ο Γιουνγκ εφάρμοσε τις γνώσεις που απέκτησε από τον Φρόυντ στην άνοια και δεν ταλαντεύτηκε ποτέ στην πεποίθησή του ότι η ασθένεια μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ψυχολογικά μέσα. Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ των φυσιολογικών και των ψυχολογικών πτυχών της νόσου, κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο ψυχοσωματικό μοντέλο για την άνοια praecox.
20 αποφθέγματα του Κάρλ Γιουνγκ
1. «Αν είσαι ένα ταλαντούχο άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει κάτι. Σημαίνει ότι έχεις κάτι να δώσεις πίσω».
2. «Τα λάθη αποτελούν τελικά τη βάση της αλήθειας και αν ένας άνθρωπος δε γνωρίζει κάτι, τουλάχιστον αποτελεί γνώση για εκείνον, αν ξέρει τι δεν είναι».
3.«Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να συναντήσεις εκείνον που έρχεται».
4. «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του».
5.. «Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα».
6. «Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά αποτελεί τον καλύτερη μέθοδο για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων».
7.«Η αντίληψή σου θα γίνει πιο ξεκάθαρη μόνο όταν κοιτάξεις μέσα στην ψυχή σου».
8.. « Η “μαγεία” είναι απλά μια διαφορετική λέξη για έναν ψυχολογικό χαρακτηρισμό».
9. « Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων γύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην έχουμε απόψεις που για τους άλλους είναι απαράδεκτες».
10.Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μας διευκολύνει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας».
11. «Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων είναι σαν την ένωση δύο χημικών ενώσεων: αν υπάρξει αντίδραση και οι δύο θα αλλάξουν».
12.. «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».
13. «Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην τη διώξετε. Προσκαλέστε τη μέσα, προσφέρετέ της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενούς σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει».
14. «Σε ό,τι αντιστέκεστε, επιμένει».
15. «Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ».
16. «Μπορεί να νομίζουμε ότι ελέγχουμε πλήρως τον εαυτό μας. Ωστόσο, ένας φίλος μπορεί εύκολα να μας αποκαλύψει κάτι για εμάς , για το οποίο δεν έχουμε καμία απολύτως ιδέα».
17. «Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει μέσα από την κόλαση των παθών του, δεν θα τα ξεπεράσει ποτέ».
18. «Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας».
19.«Το όραμά σας θα γίνει καθαρότερο, μόνο όταν εστιάσετε στην καρδιά σας. Αυτός που κοιτά προς τα έξω, ονειρεύεται, εκείνος που κοιτά προς τα μέσα, αγρυπνά».
20. «Οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται, μόνο και μόνο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τη ψυχή τους».
20 βιβλία του Σίγκμουντ Φρόυντ – Οι καινοτόμες έννοιές του πυροδότησαν μια αλλαγή