Η τεχνητή νοημοσύνη προκάλεσε την αυξανόμενη χρήση μιας λέξης με ελληνική καταγωγή. Άραγε, τι είναι πλέον αυθεντικό στις μέρες μας ;
Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, η επιλεγείσα αγγλική λέξη της χρονιάς είναι το το authentic, “αυθεντικό”, ένας όρος του οποίου η σημασία, αν και καθολικά κατανοητή, αξίζει να επανεξεταστεί. Το λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη ορίζει το “αυθεντικό” ως κάτι που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν είναι πλαστό, με παράδειγμα έναν γνήσιο χαρακτήρα σε ένα διήγημα ή αναλλοίωτες σκηνές σε μια ταινία που απεικονίζει σύγχρονα γεγονότα. Ο όρος αποδίδει επίσης αυθεντικότητα, υποδηλώνοντας κάτι ανέγγιχτο ή αναλλοίωτο, όπως τα αυθεντικά έγγραφα ή μια αυθεντική δημιουργία του Dior. . Η παράδοση για τη Λέξη της Χρονιάς ξεκίνησε το 2003, εξελισσόμενη από τις διαδικτυακές αναζητήσεις και τις ψηφοφορίες στη σημερινή μέθοδο κατάταξης των λέξεων με βάση τις αναζητήσεις σε ιστότοπους, με πρόσφατες επιλογές που αντανακλούν κοινωνικές ανησυχίες, όπως η “πανδημία” το 2020, το “εμβόλιο” το 2021 και το “gaslighting” το 2022.
Τι οδηγεί όμως στην έντονη αναζήτηση αυτού του όρου το 2023;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκτυλίχθηκε πλήθος γεγονότων, όπως η δυναμική είσοδος του Chat GPT αυξάνοντας τη δυσκολία διάκρισης μεταξύ αυθεντικού και πλαστού. Το πρωταρχικό και εμφανές σκεπτικό πίσω από τον ορισμό του “αυθεντικού” ως τη λέξη της χρονιάς είναι η διάχυτη επιρροή της τεχνολογίας, που διαβρώνει σταδιακά τις διακρίσεις μεταξύ πραγματικότητας και ψεύδους, μεταξύ του γνήσιου και του μη γνήσιου. Παρόλο που οι υποσχέσεις της εικονικής πραγματικότητας, μιας έννοιας που είναι έτοιμη να εισάγει σύγχυση σε αστρονομική κλίμακα, μπορεί να μην έχουν υλοποιηθεί πλήρως, σήμερα ασκούμε μια ισχυρή δύναμη που περιπλέκει κάθε αξιολόγηση, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αυθεντικότητας και απομίμησης.
20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Καθημερινή