εφαρμογή_διάγνωσης_ψυχικών_νόσων

Εφαρμογή στο κινητό κάνει διάγνωση ψυχικών παθήσεων!

Για την εφαρμογή που πραγματοποιεί διάγνωση ψυχικών παθήσεων μέσω κινητού και την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας δοκιμάζοντας το application, μίλησε ο Έλληνας καθηγητής Αντώνιος Ντακανάλης.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι εφιαλτικές. Στα επόμενα δέκα χρόνια, η ζήτηση για θεραπεία ψυχικών ασθενειών θα αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά πολύ την προσφορά υπηρεσιών. Θα μπορέσει άραγε, η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει τη λύση σε αυτό;

«Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση καθώς η πολυπλοκότητα των ψυχικών νόσων καθιστά δύσκολη την ποσοτικοποίησή τους μέσω ενός αλγορίθμου»

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής έναν Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου πρωτοπορεί παγκοσμίως με ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέπει με ακρίβεια εάν οι ασθενείς θα ανταποκριθούν στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ενθαρρυντικά και συμπίπτουν με παρόμοιες προσπάθειες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ασθένειας που θεωρείτε η μάστιγα του 21ου αιώνα και να σώσουν χιλιάδες ζωές.

Διάβασμα: 20 σελίδες την ημέρα βελτιώνουν τη ψυχολογία μας

«Το πολυετές διεπιστημονικό πρόγραμμα που διευθύνω στο Πανεπιστήμιο Biccoca του Μιλάνου, το οποίο χρηματοδοτείται από το τραπεζικό ίδρυμα Cariplo, χρησιμοποιεί πραγματικά κλινικά δεδομένα ασθενών αλλά και τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας τους τα οποία αναλύονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης με σκοπό να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς με κατάθλιψη δεν θα ανταποκριθούν επαρκώς ή καθόλου στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά», λέει ο Αντώνιος Κ. Ντακανάλης, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Biccoca του Μιλάνου, ο οποίος το 2023 κατατάχθηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της ψυχικής υγείας και στους 10 καλύτερους στην Ευρώπη στην κλινική εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον τομέα της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς οι ψυχικές διαταραχές είναι πολύπλοκες και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να μετρηθούν με αλγορίθμους. Και όπως εξηγεί παρ’ όλ’ αυτά ο κ. Ντακανάλης «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο έρευνες, οι οποίες γίνονται σε μια μεγάλη ομάδα 3.000 ασθενών, είναι ενθαρρυντικά. Για να καταλήξουμε στον σκοπό μας, εμείς λαμβάνουμε υπόψη 100 σημαντικούς παράγοντες που κάνουν δυνατή αυτήν την πρόβλεψη, μεταξύ των οποίων κλινικές εξετάσεις, βιοχημικές εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξετάζουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ο έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών που πάσχουν από τη λεγόμενη φαρμακοανθεκτική κατάθλιψη και διατρέχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη στρατηγική διαχείριση».

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr