Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι η φιγούρα του γίγαντα του Cerne Abbas απεικονίζει τον μυθικό ήρωα Ηρακλή.
Αρχαία Σπάρτη: «Την έσβησα, δεν της άφησα λίθο επί λίθου» ήταν τα λόγια του φανατικού Γάλλου
Η φιγούρα του γίγαντα στο Cerne Abbas στο Ντόρσετ της Αγγλίας έχει πλέον διαλευκανθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απεικονίζει τον μυθικό ήρωα Ηρακλή. Τονίζεται ότι το σημείο όπου το γλυπτό βρίσκεται χρησίμευε ως σταθμός συγκέντρωσης στρατού κατά την περίοδο των Σαξόνων.
Ο γίγαντας του Cerne Abbas είναι μια εντυπωσιακή σκαλιστή μορφή ύψους 55 μέτρων, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Cerne Abbas. Η προέλευση του ήταν γνωστή από τα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά ποτέ δεν είχε ξεκαθαριστεί.
Η φιγούρα απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα με ένα δεμένο ρόπαλο και μια γραμμή στη μέση, που εκλαμβάνεται ως ζώνη. Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμά ότι η φιγούρα μπορεί να απεικονίζει τον Ηρακλή, προσφέροντας νέα ερμηνεία στην αρχαία μορφή.
Οι έρευνες του National Trust το 2021 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γίγαντας του Cerne Abbas σκαλίστηκε κατά την αγγλοσαξονική περίοδο (700-1100 μ.Χ.), ενώ η πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προτείνει ότι απεικονίζει τον μυθικό ήρωα Ηρακλή. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι χρησίμευε ως σταθμός συγκέντρωσης για τους στρατούς των Δυτικών Σαξόνων κατά την περίοδο των συγκρούσεων με τους Βίκινγκς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η τοποθεσία του γίγαντα, η οποία περιλαμβάνει μια κορυφογραμμή και βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς δρόμους το έκανε ιδανικό σημείο συγκέντρωσης.
Επίσης, η μελέτη υποστηρίζει ότι μοναχοί του αβαείου Cerne ερμήνευσαν εκ νέου την φιγούρα ως απεικόνιση του Αγίου Eadwold για να διεκδικήσουν τα λείψανα του Αγίου.
Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν αναφορές στον γίγαντα σε ένα χειρόγραφο του 11ου αιώνα που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το οποίο αφηγείται την ιστορία του ερημίτη Saint Eadwold που φύτεψε το ραβδί του στην κορυφή του λόφου.
«Παρθενώνας της Μακεδονίας»: Tο ανάκτορο που εστέφθη ο Μέγας Αλέξανδρος ανοίγει για το κοινό (ΦΩΤΟ)