Ο Ελληνικός πάπυρος «Μουζίρις» συνδέει την Ινδία με τη Μεσόγειο, αποκαλύπτοντας αρχαίους εμπορικούς δρόμους.
Μια νέα μελέτη ελληνικών παπύρων από τον καθηγητή Αμφιλόχιο Παπαθωμά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Αθήνα, αποκάλυψε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την εμπορική διαδρομή που συνέδεε τη Μεσόγειο Θάλασσα με το αρχαίο λιμάνι Μουζίρις, το οποίο περιγράφεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο ως το «πρώτο εμπορικό λιμάνι».
«Αυτός ο μοναδικός πάπυρος που χρονολογείται ευρέως στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., μας παρέχει πολύτιμη μαρτυρία για το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου – κι από εκεί για το εμπόριο της Ινδίας με τον υπόλοιπο μεσογειακό κόσμο- κατά την Ρωμαϊκή περίοδο», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπαθωμάς.
Εξίσου σημαντικά είναι και τα συμπεράσματα από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ινδοελληνικό Επιστημονικό Συνέδριο στο Νέο Δελχί. Καταδεικνύουν πως οι πληρωμές, τα συμβόλαια, η φορολογία, οι εμπορικές συναλλαγές και οι ασφαλιστικές ρήτρες μεταφέρονταν από τα πλούσια ινδικά λιμάνια στην Αλεξάνδρεια και αντίστροφα κατά τη διάρκεια της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
«Υπάρχουν δύο διαφορετικά κείμενα γραμμένα στην πρόσθια (recto) και στην οπίσθια όψη του παπύρου (verso) αντίστοιχα, ένα συμβόλαιο κι ένας κατάλογος εμπορευμάτων που εισάγονται από την Ινδία στην Αίγυπτο. Το τοπωνύμιο Μουζίρις εμφανίζεται εδώ για πρώτη και μοναδική φορά σε ελληνορωμαϊκούς παπύρους» αναφέρει ο κ Παπαθωμάς.
Ο πάπυρος, στον οποίο οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα θρυλικού ινδικού λιμανιού, φυλάσσεται σήμερα στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη στη Βιέννη.
Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΕ – ΜΠΕ