Ελληνική Γλώσσα

Διαδικτυακές Διαλέξεις για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εκτελεί επί του παρόντος ένα πενταετές Μνημόνιο Κατανόησης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το οποίο αρχικά καταρτίστηκε μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει δέκα ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις ως μέρος του προγράμματός της.

Οι διαλέξεις αυτές επικεντρώνονται γύρω από το γενικότερο θέμα της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις επιμέρους θεματικούς τομείς:

(α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσολογικές πτυχές που σχετίζονται με την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, περιλαμβάνοντας θέματα όπως οι διάλεκτοι, οι αλληλεπιδράσεις της γλώσσας με άλλα γλωσσικά συστήματα και η ελληνική γλώσσα στη διασπορά.

Οι διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί να μεταδίδονται κάθε Δευτέρα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) και είναι προσβάσιμες μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live.

Στη συνέχεια, οι βιντεοσκοπήσεις των διαλέξεων αυτών θα διατίθενται στον ιστότοπο του ΚΕΓ
https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Ομ. Λέκτορες, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κ. Γιαννάκης, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ, και η Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, η οποία κατέχει τη θέση της Πρώτης Λειτουργού Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Η δεύτερη φάση των διαλέξεων αυτών, που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, με διάλεξη του καθηγητή Δημήτριου Κουτσογιάννη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα “Πιστοποίηση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας”. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη διάλεξη στη διεύθυνση https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια διαδικτυακή σειρά διαλέξεων αφιερωμένη στη διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

-Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Η ιστορία της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας»

-Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

Ομ. Καθ. Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο»

-Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

Καθ. Παντελής Βουτουρής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου»

-Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Ιστορία της προφοράς της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως σήμερα»

-Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

Καθ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) «Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή»

Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και είναι διαθέσιμες στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, είναι οι εξής:

24/04/2023: Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821»

08/05/2023: Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
«Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας»

26/06/2023: Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών), «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ΕΡΤ

Φωτογραφία εξωφύλλου

20 κλασικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr