Τα δυστοπικά μυθιστορήματα μας γοητεύουν αντανακλώντας στοιχεία του δικού μας κόσμου. Tα καλύτερα δυστοπικά βιβλία κατασκευάζουν έναν κόσμο αλλόκοτα οικείο αλλά και πιο τρομακτικό από τη δική μας πραγματικότητα.
Από την ανατριχιαστική μισογυνιστική δυστοπία της Μάργκαρετ Άτγουντ στο “The Handmaid’s Tale” (Η ιστορία της υπηρέτριας) στον κόσμο που έχει αλλάξει από μια πανδημία της Έμιλι Σεντ και τον Τζον Μαντέλ έως στο “Station Eleven” (Σταθμός Έντεκα), η δυστοπική μυθοπλασία συχνά λειτουργεί ως προειδοποιητική για το μέλλον. Για όσους αναζητούν το επόμενο δυστοπικό τους ανάγνωσμα, εδώ είναι μερικά από τα πιο δυσοίωνα και, αναμφισβήτητα, προφητικά δυστοπικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.
Τα 20 βιβλία που κάηκαν στην περίοδο του Μεσαίωνα και τι πραγματεύονταν το καθένα
20 κορυφαία δυστοπικά βιβλία
1. “Not Alone” της Sarah K Jackson: Η ιστορία μιας συγκλονιστικής περιπέτειας και ενός βαθύτατου δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού που επιβιώνει σε έναν κόσμο που καταστρέφεται από μια καταιγίδα τοξικών μικροπλαστικών.
2.”Οι γυναίκες θα μπορούσαν να πετάξουν” της Μέγκαν Γκίντινγκς: Η ισχυρή εξερεύνηση μιας δυστοπικής φαντασίας που εμβαθύνει στα όρια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στις δυνάμεις που διαθέτουν για να υπερβαίνουν και να ξεπερνούν τους κοινωνικούς περιορισμούς.
3. “Το τέλος από το οποίο ξεκινάμε” της Μέγκαν Χάντερ: Μέσα σε αποκαλυπτικές πλημμύρες στο Λονδίνο, αυτό το μυθιστόρημα παρακολουθεί μια γυναίκα που γεννάει και το ταξίδι της οικογένειάς της που καλύπτεται από τον φόβο, καθώς αναζητούν ασφάλεια.
4. “Station Eleven” της Έμιλι Σεντ – Τζον Μαντέλ: Κινούμενο μεταξύ της προ-επιδημικής και της μετα-αποκαλυπτικής εποχής, αυτό το μυθιστόρημα θέτει ερωτήματα για την τέχνη, τη φήμη και τις σχέσεις που αντέχουν, ακόμη και σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται πλήρως έπειτα από μια επιδημία γρίπης.
5. “Στον Παράδεισο” της Hanya Yanagihara: Αυτό το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα, εξερευνώντας διαφορετικές εποχές, από τη Νέα Υόρκη του 1890 έως μια σαφώς δυστοπική δεκαετία του μέλλοντος το 2090, εξετάζοντας πώς διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες συνυπάρχουν εν μέσω λοιμών και ολοκληρωτικής διακυβέρνησης.
6. “Brown Girl in the Ring” της Nalo Hopkinson: Σε ένα παρακμασμένο και επικίνδυνο μελλοντικό Τορόντο, αυτή η η ιστορία συνδυάζει τη μαγεία της Καραϊβικής με την ανισότητα, θέτοντας προβληματισμούς για τη δύναμη των προνομιούχων.
7. “Η σιωπή” του Don DeLillo: Ένα μοναδικό δυστοπικό μυθιστόρημα που εστιάζει στον άμεσο αντίκτυπο μιας κρίσης, εξερευνώντας τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε μια απρόβλεπτη εποχή που προσπαθεί να κάνει τον άνθρωπο να εθελοτυφλεί.
8.”Αμερικανικός πόλεμος” του Ομάρ Ελ Ακκάντ: Τοποθετημένο το 2074, το μυθιστόρημα αυτό οραματίζεται την Αμερική κατεστραμμένη από εμφύλιο πόλεμο, με μια οικογένεια να βρίσκεται στη μέση μιας θανατηφόρας επιδημίας και μιας εσωτερικής σύγκρουσης, προσπαθώντας επιβιώσει μέσα στο χάος.
9. “The Marriage Act” του John Marrs: Σε μια Βρετανία του κοντινού μέλλοντος, μια δεξιά κυβέρνηση επιβάλλει τον νόμο περί ιερότητας του γάμου, υποχρεώνοντας τους πολίτες να παντρευτούν, ενώ παρακολουθεί στενά τις σχέσεις.
10. “Η δίκη” του Φραντς Κάφκα: Η εφιαλτική γραφειοκρατία του Κάφκα παγιδεύει τον πρωταγωνιστή σε μια παράνομη καταδίκη, αμφισβητώντας τις έννοιες της δικαιοσύνης και τον αντίκτυπο ενός απρόσωπου νομικού συστήματος.
11. “Brave New World” του Aldous Huxley: Σε ένα μέλλον όπου οι Παγκόσμιοι Ελεγκτές δημιουργούν μια ιδανική κοινωνία χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική, κάνοντας πλύση εγκεφάλου, ψυχαγωγικό σεξ και πολλά ναρκωτικά.
12. “Noughts & Crosses” της Malorie Blackman: Σε αυτή τη βραβευμένη σειρά, η Blackman εξερευνά έναν δυστοπικό κόσμο όπου οι λευκοί Noughts αντιμετωπίζονται ως κατώτεροι, ενώ οι μαύροι Crosses γεννιούνται με προνόμια.
13. “The Handmaid’s Tale” της Margaret Atwood: Μια κλασική φεμινιστική δυστοπική μυθοπλασία όπου τα σώματα των γυναικών ελέγχονται από το κράτος και οι “υπηρέτριες” αναγκάζονται να παρέχουν στην ελίτ παιδιά.
14. “The Road” του Cormac McCarthy: Μια μετα-αποκαλυπτική ιστορία ενός άνδρα και του γιου του που παλεύουν να επιβιώσουν, προσφέροντας ένα από τα πιο συγκλονιστικά και ζοφερά οράματα του μέλλοντος.Ο πλανήτης χτυπημένος από μια καταστροφή αποκαλυπτικού χαρακτήρα, δεν είναι ζωντανός πια και δεν μπορεί να δημιουργήσει κανενός είδους νέα ζωή.
15. “Fahrenheit 451” του Ray Bradbury: Σε ένα μέλλον όπου τα βιβλία καίγονται και η πνευματική σκέψη είναι παράνομη, αυτό το μυθιστόρημα εξερευνά ένα δυστοπικό σενάριο για τους λάτρεις του βιβλίου.
16. “The Godless Boys” της Naomi Wood: Σε μια εναλλακτική Αγγλία όπου η Εκκλησία ελέγχει τη χώρα, οι άπιστοι εξορίζονται και μια συμμορία αγοριών επιβάλλει την τιμωρία για τα σημάδια πίστης.
17. “Η Μηχανή του Χρόνου” του H. G. Wells: Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για έναν βικτοριανό επιστήμονα που ταξιδεύει στο έτος 802.701 μ.Χ. και βρίσκει μια ανθρωπότητα διαιρεμένη σε δύο διαφορετικές φυλές.
18. “1984″ του Τζωρτζ Όργουελ: Ένα τρομακτικό όραμα ενός ολοκληρωτικού μέλλοντος όπου τα πάντα και όλοι υπόκεινται σε ένα τυραννικό καθεστώς υπό την ηγεσία του Κόμματος.
19. “Zone One” του Colson Whitehead: Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρισμένο ανάμεσα στους ζωντανούς και τους ζωντανούς νεκρούς, ο Mark Spitz είναι μέλος μιας ομάδας εργασίας που προσπαθεί να καθαρίσει την μολυσμένη περιοχή.
20. “The Power” της Naomi Alderman: Νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο ξυπνούν με ηλεκτρική φόρτιση, μετατοπίζοντας την ισορροπία της εξουσίας μεταξύ των φύλων σε αυτό το ηλεκτρισμένο φεμινιστικό δυστοπικό μυθιστόρημα.