Μια φορά κι έναν καιρό «Lavartιανοί» μου η αναζήτηση του έρωτα περιελάμβανε μπαλάντες, τριαντάφυλλα και μια δόση μελαγχολίας που προερχόταν από την προσμονή. Ο Σαίξπηρ έγραφε σονέτα και ο Φρόυντ ξετύλιγε το υποσυνείδητο μας.
Σήμερα; Μάλλον επιβιώνουμε σ’ έναν κόσμο πρακτικό με τη ψευδαίσθηση των πολλών επιλογών και την ανέραστη συνθήκη της ευκολίας που μετατρέπει τα μεγαλειώδη γεγονότα σε φθηνά προϊόντα τρίτης διαλογής και τυποποιημένου ερωτισμού που δε βάζει ταμπέλες, καθώς η διεκδίκηση χώρου και χρόνου από το άλλο μας μισό απαιτεί αυτοπεποίθηση και όρεξη για να εκτεθείς.
Φανταστείτε λοιπόν αυτούς τους δύο τιτάνες να κάθονται να αναλύσουν το φαινόμενο Tinder. Ας προσθέσουμε σ’ αυτό τον φανταστικό διάλογο κι έναν ηλικιωμένο άνδρα, μια σοφή φιγούρα από μια άλλη εποχή, ,ο οποίος θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της φιλοσοφίας και του χάους των σύγχρονων ραντεβού. Αυτό που εκτυλίσσεται είναι μια φανταστική συζήτηση πασπαλισμένη με χιούμορ και μερικές εκπληκτικά σύγχρονες αλήθειες.
(Αξίζει κάθε λέξη, διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Τα μουστάκια της φιλοσοφίας: Ένα ιδεατό ταξίδι από τον Νίτσε μέχρι τον Μαρξ
Τι θα γινόταν αν ο Σαίξπηρ και ο Φρόυντ είχαν προφίλ στο Tinder;
Τώρα, ας φανταστούμε αυτούς τους δύο να δημιουργούν προφίλ. Γιατί αν πρόκειται να ασκήσουν κριτική στο Tinder, ας το δοκιμάσουν.
Το προφίλ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Βιογραφικό: “Να σε συγκρίνω με μια καλοκαιρινή μέρα; Κάνε σάρωση δεξιά αν είσαι ακόμα πιο όμορφη».
Ενδιαφέροντα: Ενδιαφέροντα: συγγραφή θεατρικών έργων, μεγάλοι περίπατοι στη Βερόνα, δραματικές έξοδοι.
Ύμνος: “All You Need is Love » των Beatles.
Πρώτο μήνυμα: «Αμφιβάλλεις ότι τα αστέρια είναι φωτιά, αμφιβάλλεις ότι ο ήλιος κινείται, αλλά ποτέ μην αμφιβάλλεις ότι θα σε έπαιρνα για καφέ».
Προφίλ του Σίγκμουντ Φρόυντ
Βιογραφικό: “Ας μιλήσουμε για τα όνειρά σας… πάνω από ποτά. Κάνε σάρωση προς τα δεξιά αν είσαι έτοιμος για βαθιά ενδοσκόπηση».
Ενδιαφέροντα: Ψυχανάλυση των πρώτων ραντεβού, ερμηνεία ονείρων, πούρα.
Ύμνος: “Somebody to Love » των Queen.
Πρώτο μήνυμα: «Πες μου για τη μητέρα σου – μόνο αν νιώθεις άνετα, φυσικά».
Ο φανταστικός διάλογος μεταξύ του Φρόυντ και του Σαίξπηρ.
Φρόυντ: Οφείλω να πω ότι αυτό το Tinder με ιντριγκάρει. Μια τόσο απροκάλυπτη επίδειξη του ειδώλου – καθαρή ανεμπόδιστη επιθυμία.
Σαίξπηρ: Όχι καλέ μου ψυχίατρε δεν είναι παρά χαμένος κόπος αγάπης, τυλιγμένος στο ένδυμα της φευγαλέας φαντασίας. Νομίζεις ότι είναι έρωτας όταν κάποιος σαρώνει προς τα αριστερά; Ο έρωτας δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα επιλογής κι αυτό από μόνο του είναι μια συνθήκη που χάνεται εκ των προτέρων.
Ο σοφός γέροντας: Τώρα κύριοι ας μην είμαστε πολύ επικριτικοί. Η φιλοσοφία μας διδάσκει να παρατηρούμε χωρίς προκατάληψη. Ο Σενέκας είπε κάποτε: «Υποφέρουμε περισσότερο στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα». Αν αυτές οι επιλογές είναι απλώς φόβοι απόρριψης, καθώς η επιλογή σου δίνει την εντύπωση πως έχεις τον έλεγχο κάτι που δεν ισχύει σ’ έναν πραγματικό έρωτα.
Φρόυντ: Α, ναι! Ο φόβος της απόρριψης, μια κλασική εκδήλωση του υπερεγώ. Αλλά πρέπει να ρωτήσω πού είναι ο χώρος για βαθύτερες συζητήσεις σ’ αυτά τα φευγαλέα προφίλ;
Σαίξπηρ: Βάθος; Ίσως το Tinder να είναι μια σκηνή όπου κάθε προφίλ είναι ένας παίκτης που θέλει να περάσει την ώρα του.
Σοφός γέροντας: Αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Οι άνθρωποι λαχταρούν τη σύνδεση. Δεν είναι απλά μια σύγχρονη μορφή ερωτοτροπίας. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα. Ακόμα και το swiping έχει έναν σκοπό, είναι μέρος της ανθρώπινης ανάγκης για ένταξη. Να ανήκεις κάπου.
Φρόυντ (χαμογελώντας): Προβάλλοντας άλυτα γονικά ζητήματα σε pixalated αγνώστους ;
Σαιξπηρ (αγνοώντας τον Φρόυντ): Τί γίνεται με τον έρωτα όμως αγαπητέ ψυχίατρε μου; Πού είναι η φωτιά που καίει;
Σοφός γέροντας: Κύριοι φαίνεται πως επιστρέψαμε στο κύριο ερώτημα: Μπορεί να επιβιώσει ο έρωτας σ’ έναν αλγοριθμικό κόσμο;
Έρωτας και δράμα στον 21ο αιώνα
Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο έρωτας στην εποχή του Tinder είναι ταυτόχρονα μια σαιξπηρική κωμωδία και μια φροϋδική μελέτη. Ενώ ο Σαίξπηρ θα μπορούσε να θρηνήσει για την απώλεια του ποιητικού φλερτ, ο Φρόυντ θα απολάμβανε τον θησαυρό των υποσυνείδητων κινήτρων.
Οπότε αγαπητέ αναγνώστη, είτε επιλέγεις μ’ ένα κλικ είτε κάνεις καντάδα, να θυμάσαι: Ο έρωτας όπως η λογοτεχνία και η ψυχανάλυση παραμένει τόσο πολύπλοκος και συναρπαστικός όσο ποτέ. Κι όπως θα έλεγε και ο Σαίξπηρ «Η πορεία της αληθινής αγάπης ποτέ δεν κύλησε ομαλά».
Διαβάστε περισσότερα απ’ τα αγαπημένα μας άρθρα:
Η αγάπη της πρώτης σελίδας: 10 εναρκτήριες φράσεις βιβλίων που διαβάζουμε ξανά και ξανά
Το βιβλίο του Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά υπάρχει και μάθαμε σε ποια χώρα βρίσκεται (ΒΙΝΤΕΟ)
Από τη σελίδα στην οθόνη: 6 χαρακτήρες βιβλίων που κατακρεούργησε το Χόλιγουντ
Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα
Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024
11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας
2 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζουν να λατρευτούν με «μανία»