Η πρόσφατη φάση των εργασιών αποκατάστασης στην Αμφίπολη του αρχαίου περιβόλου του Τύμβου Καστά, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Μιχάλη Λεφαντζή για την Αμφίπολη, συνολικά 25 διάσπαρτα μαρμάρινα στοιχεία από τα 375 που συγκεντρώθηκαν το 2019 έχουν εντοπιστεί, έχουν επιστρέψει στις αρχικές τους θέσεις και έχουν οργανωθεί στο δυτικό τμήμα του Τύμβου σύμφωνα με τον τύπο τους και το τμήμα της αρχαίας κατασκευής στο οποίο ανήκαν.
Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τα 25 αυτά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποκαταστάθηκαν στις αρχικές τους θέσεις μετά από ένα κενό 21 αιώνων, κατά τη διάρκεια του οποίου μετακινήθηκαν κατά καιρούς χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπέστησαν τις επιπτώσεις του χρόνου, τις ζημιές από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις πολλαπλές αλλαγές χρήσης. Για να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους, τα μαρμάρινα στοιχεία επανατοποθετήθηκαν ακριβώς όπως βρέθηκαν, χωρίς καμία αλλοίωση, διασφαλίζοντας ότι συνεχίζουν να μαρτυρούν την εκτεταμένη ιστορία τους.
Για τον προσδιορισμό της σωστής τοποθέτησης των μαρμάρινων μελών, πραγματοποιήθηκε αρχιτεκτονική τεκμηρίωση σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίστοιχα στοιχεία τους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των μελών ανήκε στο νότιο τμήμα του περιβόλου, κοντά στο ταφικό μνημείο. Σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της σωστής θέσης τους ήταν η αλλαγή της κατεύθυνσης των τενόντων και των κονδύλων, που υποδηλώνει ότι δύο διαφορετικά συνεργεία κατασκευής είχαν εργαστεί προς αντίθετες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μνημείου.
Διαπιστώθηκε ότι η θέση στην οποία τοποθετήθηκαν τα μέλη στο νότιο τμήμα του περιβόλου, 22 μέτρα δυτικά του ταφικού μνημείου, προέκυψε από τους δύο αντίθετους χρόνους τοποθέτησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Τα περισσότερα μαρμάρινα μέλη βρίσκονται σε καλή δομική κατάσταση, με εξαίρεση ένα όρθιο κομμάτι και μια βάση με σπασμένα τμήματα, τα οποία δεν χρειάστηκαν γέμισμα για την τοποθέτηση. Για τη στήριξη των μαρμάρινων μελών, χρησιμοποιήθηκαν τεχνητές πέτρινες συμπληρώσεις για την επιδιόρθωση των ελλειπόντων τμημάτων των λίθινων όγκων και την επαναχρησιμοποίηση των κονδύλων και των τενόντων των αρχαίων συνδέσεων.
Το έργο έλαβε ανεκτίμητη βοήθεια από έξι εξαιρετικά ειδικευμένους τεχνίτες μαρμάρου από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι ταξίδεψαν από τον Νότιο Κλείτο της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη. Η τεχνογνωσία τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου. Οι εργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου, με επίκεντρο τη σταθεροποίηση και αποκατάσταση του Μνημείου του Τάφου και του εξωτερικού κελύφους της Περιοχής 1, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.
Αίγυπτος: Βρέθηκαν μούμιες και ένα βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών (ΦΩΤΟ)