Μια βυζαντινή χορωδία στην Αγιά Σοφιά; Κι όμως η τεχνολογία βοήθησε στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης εμπειρίας.
Το Στάνφορντ πέτυχε κάτι αξιοσημείωτο: αναδημιούργησε τον ήχο μιας βυζαντινής χορωδίας του 6ου αιώνα, όπως θα αντηχούσε μέσα στην Αγία Σοφία, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία.
Το πρόγραμμα Icons of Sound χρησιμοποίησε ακουστικές αποκρίσεις -ηχογραφημένες αντηχήσεις από συγκεκριμένες τοποθεσίες- οι οποίες επεξεργάστηκαν μέσω λογισμικού. Αυτά μπορούν να θεωρηθούν “αποτυπώματα του χώρου”, που τοποθετήθηκαν πάνω στους ήχους.
Παρόλο που αυτή η τεχνική συνήθως προορίζεται για εργασίες στο στούντιο, η ομάδα του Στάνφορντ παρέδωσε μια ζωντανή παράσταση στην αίθουσα μουσικής του πανεπιστημίου που φάνηκε να μεταφέρει το κοινό απευθείας πίσω στο Βυζάντιο. Μια άκρως επιβλητική εμπειρία!
Οι ίδιοι εξήγησαν:
«Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τις λέξεις σε στεγνό περιβάλλον χωρίς αντήχηση, αντίθετα από την ‘υγρή’ ακουστική της Αγίας Σοφίας που κάνει τις λέξεις να ακούγονται σαν να βγαίνουν από τα βάθη της θάλασσας».
Για να αναπαραστήσει αυτή τη μοναδική ακουστική εμπειρία, η χορωδία τραγούδησε ενώ άκουγε ηχογραφήσεις των ήχων της Αγιάς Σοφιάς μέσω ακουστικών. Η ερμηνεία τους επεξεργάστηκε ψηφιακά μέσω ενός ακουστικού προσομοιωτή και αναπαράχθηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκδήλωσης μέσω ηχείων στρατηγικά τοποθετημένων στο κέντρο της αίθουσας. Τα ατμοσφαιρικά εφέ, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και των προβολών, ενίσχυσαν τη μυστικιστική εμπειρία για το ακροατήριο.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται “convolution reverb”, η πίεση του αέρα του ήχου μπορεί ακόμη και να γίνει αισθητή, προσομοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.
Ακούστε πώς θα ακούγονταν η χορωδία εντός ναού της Αγιάς Σοφιάς 1500 χρόνια πριν:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Βυζαντινή Τέχνη: Ταξίδι πίσω στην άνθιση του χριστιανικού ελληνικού στυλ