Ο τάφος του Νεφερχοτέπ, ενός άξιου πολιτικού και γραφέα της 18ης Δυναστείας των Φαραώ, ξανανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες ύστερα από 20 χρόνια εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης.
Τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της αρχαιότητας: Έμπνευση για το σήμερα
Η τελετή εγκαινίων, που έγινε από τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziry και τον πρέσβη της Αργεντινής στο Κάιρο, Gonzalo Oriolabeta, σηματοδοτεί την ενσωμάτωση ενός νέου, καίριας σημασίας, τουριστικού προορισμού στα μνημεία της Δυτικής Όχθης του Λούξορ, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα τουριστών που καταφθάνουν κατά την χειμερινή περίοδο.
Ο Νεφερχοτέπ υπηρέτησε ως πολιτικός, φέροντας τον αξιοσημείωτο τίτλο του γραφέα του Άμωνα, μίας εκ των οκτώ θεμελιωδών αιγυπτιακών θεοτήτων. Ενώ οι Φαραώ τυπικά συνδέονται με τους τάφους της Αρχαίας Αιγύπτου, ευγενείς και αξιωματούχοι συχνά ταριχεύονταν και λάμβαναν ταφή με παρόμοιο τρόπο.
Οι γραφείς, ως μέλη της αιγυπτιακής κοινωνίας, απολάμβαναν σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χορεμχέμπ, ο οποίος αναδείχθηκε σε Φαραώ, σύμφωνα με το Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory.
Ο τάφος του Νεφερχοτέπ φέρει μαρτυρίες της κοινωνικής του θέσης, ενσωματώνοντας ένα ναό με τοιχογραφίες που παραπέμπουν στον Μεγάλο Ναό του Άμωνα, καθώς και έναν προθάλαμο που απεικονίζει το βασιλικό παλάτι. Ο ταφικός θάλαμος χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Άι, του τελευταίου Φαραώ της 18ης Δυναστείας (1327 έως 1323 π.Χ.).
Οι επιγραφές τεκμηριώνουν τις αλλαγές στις ταφικές πρακτικές που υιοθετήθηκαν μετά την περίοδο της θρησκευτικής μεταρρύθμισης της Αμάρνα, κατά την οποία η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από τα βόρεια προς τα νότια της Αιγύπτου.
Ο δρ. Fathi Yassin, γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου, δήλωσε ότι το έργο αποκατάστασης και συντήρησης του νεκροταφείου ξεκίνησε το 2000, με το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες να αναλαμβάνει την καταγραφή και ανάλυση των κειμένων που κοσμούν τον τάφο, προτού λάβει χώρα η αναστήλωσή του.
Ωστόσο, οι εργασίες αποκατάστασης έλαβαν χώρα το 2013, όταν μία ομάδα Γερμανών ειδικών ανέλαβε τη συντήρηση, η οποία περιλάμβανε τον καθαρισμό των τοιχογραφιών, την επεξεργασία αποσυναρμολογημένων πέτρινων τμημάτων και ρωγμών, καθώς και την εφαρμογή ειδικού κονιάματος και χρωματικών στρώσεων στις επιγραφές.
Δείτε περισσότερες εικόνες από την ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου στο Facebook:
Εισαγωγή στη μουμιοποίηση, την επιστήμη της αρχαίας Αιγύπτου.