Το Βρετανικό Μουσείο, αναρτώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες τα οποία κλάπηκαν από τις συλλογές του κάνει έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν «περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια. Αποκάλυψη η οποία οδήγησε τον διευθυντή Χάρτγουικ Φίσερ στην παραίτηση του, φέτος το καλοκαίρι.
Τα περισσότερα από τα κλεμμένα αντικείμενα που δεν παρουσιάζονταν στο κοινό αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου, ήταν αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Πρόκειται κυρίως για κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και υαλικά. Ακολουθώντας όμως τις συμβουλές των ειδικών, το μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.
Το μουσείο έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, από αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής, για να μπορέσουν να ξαναβρεθούν. Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.
Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Αναφέροντας επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στα μέσα Αυγούστου απολύθηκε ένας υπάλληλος του μουσείου, με την βρετανική αστυνομία να ανακρίνει τον άνδρα χωρίς οστόσο να έχουν ασκηθεί διώξεις για την υπόθεση.