Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
έξυπνοι αρχαίοι Έλληνες

6 από τους πιο έξυπνους Έλληνες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ο ορισμός του έξυπνου ανθρώπου είναι αρκετά ασαφής, όμως γίνεται περισσότερο στοχευμένος όταν πρόκειται για ανθρώπους που μέσα από τις παρατηρήσεις τους άλλαξαν τον κόσμο.

Η λίστα μας με τους πιο έξυπνους ανθρώπους στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια θα ήταν αμέτρητη για αυτό επιλέξαμε να κάνουμε μια αρχή με 6 από τους πιο έξυπνους ανθρώπους της  Ελλάδος που άλλαξαν τον κόσμο και ακόμη και σήμερα προσφέρουν στον χώρο της επιστήμης. Όταν οι έξυπνοι άνθρωποι παρατηρούν τον κόσμο η ανθρωπότητα πραγματοποιεί μεγάλα άλματα μέσα στην ιστορία και ας πέφτει πολλές φόρες στο λάθος να μην το αντιλαμβάνεται!

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

 6 από τους πιο έξυπνους  Έλληνες


έξυπνοι αρχαίοι Έλληνες

1. Πυθαγόρας της Σάμου (570-495 π.Χ.)

Ο Πυθαγόρας, γνωστός ως μαθηματικός, φιλόσοφος και ιδρυτής της πυθαγόρειας σχολής, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη γεωμετρία, τη θεωρία της μουσικής και τη θεωρία των αριθμών. Το ομώνυμο θεώρημά του, που διασαφηνίζει τη σχέση μεταξύ της υποτείνουσας και των άλλων πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της μαθηματικής κατανόησης.

2. Αρχιμήδης των Συρακουσών (287-212 π.Χ.)

Πολυγραφότατος που περιλάμβανε τα μαθηματικά, τη φυσική, την εφεύρεση και την αστρονομία, ο Αρχιμήδης επηρέασε σημαντικά τη στατική, την υδροστατική και τα μαθηματικά. Καινοτομίες όπως ο κοχλίας του νερού και η αρχή του Αρχιμήδη, η οποία εξηγεί την άνωση σε βυθισμένα αντικείμενα, αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες της πνευματικής του επιδεξιότητας.

3. Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.)

Αναγνωρισμένος ως φιλόσοφος, επιστήμονας και πολυμαθής, η επιρροή του Αριστοτέλη εκτείνεται στα χρονικά της ιστορίας. Ιδρύοντας το Λύκειο στην Αθήνα, εμβάθυνε στη φιλοσοφία, τη λογική, τη βιολογία, τη φυσική και τη μεταφυσική. Οι διαχρονικές συνεισφορές του στη λογική, την επιστημολογία και τη μεταφυσική εξακολουθούν να διεγείρουν τον επιστημονικό διάλογο.

4. Θαλής (περ. 624-546 π.Χ.)

Ο Θαλής, ένας από τους πρώτους φιλοσόφους στην αρχαία Ελλάδα, έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. Αναγνωρισμένος για τη σημαντική συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία και την επιστήμη, θεωρείται ένας από τους πρώτους στοχαστές που προβληματίστηκε σχετικά με την παρατήρηση του κόσμου του ναυτικού. Πιστεύεται ότι ο Θαλής προέβλεψε την αλλαγή των εποχών και κατέβαλε προσπάθειες να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα όπως η βροχή και οι σεισμοί.

5. Μιχαήλ Ψελλός (1018-1078 μ.Χ.)

Φιλόσοφος, φιλόλογος και ιστορικός, ο Μιχαήλ Ψελλός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη βυζαντινή πνευματική ζωή. Διατελώντας αντιβασιλέας και σύμβουλος των βυζαντινών αυτοκρατόρων, τα εκτενή συγγράμματά του κάλυπταν τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη θεολογία και τη λογοτεχνία, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πνευματικό και πολιτικό τοπίο της εποχής του.

6. Ηράκλειτος (540-480 π.Χ.)

Ο Ηράκλειτος από την Έφεσο, ένας προσωκρατικός Έλληνας φιλόσοφος, έμεινε στην ιστορία για τις βαθυστόχαστες ιδέες του σχετικά με τη συνεχή αλλαγή που διέπει το σύμπαν. Πιστεύοντας στη μεταμορφωτική δύναμη των αντιθέτων, επινόησε τη διάσημη φράση “Κανείς δεν μπορεί να μπει δύο φορές στο ίδιο ποτάμι”. Η έμφαση του Ηράκλειτου στο ρόλο της φωτιάς στη δημιουργία και στην αρμονική ενότητα που προκύπτει από τις αντίθετες δυνάμεις αναδεικνύει τη μοναδική φιλοσοφική του προοπτική.

Υπήρχαν 40 γυναίκες μαθηματικοί στην Αρχαία Ελλάδα – Γιατί δεν τις γνωρίζουμε;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr