Όπου υπήρχαν έρημοι, εγώ βλέπω πηγές με γάργαρο νερό
[dropcap size=big]Ή[/dropcap]ταν Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 1946, λίγες ώρες πριν το πρώτο ξημέρωμα του καινούριου χρόνου. Η μεγάλη χιονοθύελλα είχε βάψει λευκό ολόκληρο το Σικάγο και οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους. Ένα ταξί αψηφούσε τους παγωμένους και επικίνδυνους δρόμους και κατευθυνόταν προς το κοντινότερο μαιευτήριο. Μέσα στο ταξί – εκτός από τον οδηγό – βρισκόταν μια έγκυος σερβιτόρα και ένα μωρό που βιαζόταν να αντικρίσει την ζωή νωρίτερα απ’ την καθορισμένη μέρα. Έτσι, με μια μικρή δόση επανάστασης, γεννήθηκε η Πάτι Σμιθ.
Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της σερβιτόρα. Η Πάτι λάτρεψε την τέχνη από μικρή ηλικία, αφού ήρθε σε επαφή με την μουσική των Rolling Stones, των Doors και την ποίηση του Άρθουρ Ρεμπώ. Κλείνοντας τα 18 της χρόνια η Πάτι βρήκε δουλειά σ’ ένα εργοστάσιο παιχνιδιών. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έρχεται την ίδια περίοδο για να ταράξει την ζωή της. Η Πάτι γέννησε το παιδί της και το έδωσε για υιοθεσία, καθώς πίστευε πως δεν ήταν κατάλληλη στιγμή για να γίνει μητέρα. Μάζεψε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε και ξεκίνησε για τη Νέα Υόρκη αναζητώντας μια νέα ζωή. Κανείς δεν περίμενε την Πάτι στη Νέα Υόρκη. Τα πάντα όμως περίμεναν εκείνη να τα ανακαλύψει. Έφτασε εκεί αγκαλιά με την μικρή της βαλίτσα, η οποία περιείχε όλη της την περιουσία – μολύβια, ξυλομπογιές, ένα σημειωματάριο, λίγα ρούχα και κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες.
[dropcap size=big]Η[/dropcap] Πάτι έπιασε δουλειά σε ένα βιβλιοπωλείο. Την ίδια περίοδο γνώρισε τον φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ. Όταν συναντήθηκαν, αποκάλυψαν ο ένας στον άλλον ότι δεν είχαν πού να μείνουν. Έβαλαν τα γέλια και αμέσως αποφάσισαν να μείνουν μαζί σ’ ένα σπίτι ενός φίλου, που έλειπε σε ταξίδι και ήξεραν που κρύβει το κλειδί. Η γνωριμία αυτή μετατράπηκε σε πάθος, σχέση, φιλία, τέχνη. Πέρασαν πολύ χρόνο μαζί ζωγραφίζοντας, βγάζοντας φωτογραφίες, μιλώντας για την τέχνη. Πολλές φορές στερήθηκαν τα απαραίτητα αλλά ποτέ δεν τους ένοιαξε. Θα έλεγε κανείς πως τρεφόντουσαν από την τέχνη. Οι δρόμοι τους όμως χώρισαν και ο Ρόμπερτ ταξίδεψε για το Σαν Φρανσίσκο. Από εκεί η Πάτι έλαβε πολλά γράμματα του Ρόμπερτ που της έγραφε για το πώς ανακάλυψε τον εαυτό του και για τις εμπειρίες του με άλλους άντρες. Πάντα όμως φρόντιζε να της θυμίζει πόσο την αγαπούσε.
Το 1974, η Πάτι ξεκίνησε την μουσική της καριέρα δημιουργώντας το Patti Smith Group μαζί με τον κιθαρίστα Λένι Κέι. Το γκρουπ είχε ως βάση τον συνδυασμό της ποίησης με την ροκ μουσική, μία ιδέα της Πάτι. Το 1975, το συγκρότημα έπαιζε στο κλαμπ CBGB που φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες της ανερχόμενης πανκ σκηνής. Η δισκογραφική Arista ενδιαφέρθηκε για την μουσική του γκρουπ και έτσι ηχογραφήθηκε ο πρώτος δίσκος με το όνομα Horses. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και ένας δεύτερος δίσκος με την ονομασία Radio Ethiopia που απογείωσε το γκρουπ. Μετά από τρία χρόνια, ηχογραφήθηκε ο τρίτος δίσκος της Πάτι με το όνομα Easter. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και περιείχε το πιο γνωστό κομμάτι της Πάτι, το Because The Night.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο 1980, η Πάτι γνωρίζει τον Φρεντ Σμιθ, παντρεύονται και κάνουν δύο παιδιά. Το ζευγάρι μετακομίζει στο Ντιτρόιτ με σκοπό να κάνουν μια απομονωμένη οικογενειακή ζωή. Όμως, τα επόμενα χρόνια εξελίσσονται πολύ δύσκολα για την Πάτι. Το 1989, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον ιό HIV, φεύγει από τη ζωή ο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ. Το 1994, μ’ ένα μήνα διαφορά, πεθαίνουν από καρδιά, ο Φρεντ Σμιθ και ο αδερφός της Πάτι, ο Τοντ. Η Σμιθ, ανήμπορη να διαχειριστεί τους θανάτους των αγαπημένων της προσώπων, αποφασίζει να αρχίσει ξανά τις μουσικές εμφανίσεις για να ξεπεράσει τις απώλειες.
Η Πάτι Σμιθ θεωρείται σήμερα σημαντική προσωπικότητα για την ροκ και κυρίως για την πανκ και την άνοδο του μουσικού αυτού είδους. Η ίδια έχει γράψει ποιήματα, μια αυτοβιογραφία (Πάτι και Ρόμπερτ) όντας παράλληλα μια πολύ ενεργή ακτιβίστρια. Η Πάτι δεν ζούσε απλά από την τέχνη, ζούσε για την τέχνη.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watchttps://www.youtube.com/watch?v=dcr0ITujHOc” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=VF6F0kBGYiY” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
[su_youtube url=” https://www.youtube.com/watch?v=M_ciiCyxOJA” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]
Πηγές φωτογραφιών: 1 – 2 – 3 – 4
Κείμενο: Σίμος Λουπεϊδης (Lavart)