Χοζεβά. Από πέτρα και ξύλο, από την Αμοργό και την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα απευθείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε λιθόστρωτα δρομάκια, σε γεύσεις και μυρωδιές, στο Καπάνι που πλημμυρίζει από κόσμο και πολύβουες, άλλοτε ηλιόλουστες και άλλοτε βροχερές κουβέντες, το Χοζεβά σε περιμένει στη γωνία. Αν και το όνομά του σου θυμίζει κάτι από καλοκαίρι, από διακοπές στο Αιγαίο, από αλμύρα ανάμεικτη με ήλιο και βόλτες στη θάλασσα, αυτό εγκαταστάθηκε με απόφαση στη στεριά. Επίμονη επιδίωξή του, στην οποία συμβάλλουν με μεράκι οι δημιουργοί του, είναι να σου υπενθυμίζει καθημερινά πως διακοπές δεν χρειάζεσαι απλώς μια εβδομάδα τον Αύγουστο, αλλά κάθε μέρα, έστω και μια ώρα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ένα παλιό οικογενειακό παντοφλάδικο αλλάζει πρόσοψη και ύφος. Μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό καφενείο και η άφιξη του στην πόλη σημαίνει αναμφίλεκτα μια καινούρια αρχή για όλους μας. Γι΄ αυτούς που το οραματίστηκαν σε ένα ταξίδι τους στην Αμοργό και η ιδέα τους βρήκε σχήμα από κόκκινο τούβλο και λευκό ξύλο στο κέντρο της πόλης, αλλά και για εμάς που μεταξύ καθημερινότητας και νησιώτικης διάθεσης αφήνουμε κλεφτές ματιές στα λιγοστά τραπεζάκια του και στις παρέες που το επιλέγουν.
Ακριβώς εκεί, Σπανδωνή και Ασκητού γωνία, αρκεί μια περιδινητική βόλτα και η επιθυμία σου για παραδοσιακό καφέ, γεύσεις από σπιτικά πιάτα, μεζέδες δίπλα σε ποτήρια γεμισμένα με κρασί ικανοποιείται μία προς μία, από το πρωί έως το βράδυ, όλο τον χρόνο. Και αν νομίζεις πως η Κυκλαδίτικη εσσάνς αρμόζει κυρίως σε μια πόλη που ανθίζει και έναν ήλιο που καίει ρίξε μια ματιά ακόμη, μέσα από το τζάμι αυτή την φορά. Θα δεις ένα Αμοργιανό καφενείο να ετοιμάζεται για πρωινά με ψιχάλες, θαμώνες με ομπρέλες και απογεύματα που θα νυχτώνει από νωρίς. Είναι που και ο χειμώνας θα σε βρει να αναζητάς κάποια θέση στο εσωτερικό του και ένα ποτήρι ψημένη ρακή με καραμελωμένη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και κύμινο. Όσοι το έχουν ήδη επισκεφτεί συνομωτικά, γνωρίζουν το μυστικό που κρύβει στην σοφίτα του, τη θέα που υπόσχεται, τη μυρωδιά από αχνιστό καφέ στη χόβολη, τα σπιτικά πιάτα, το φιλόξενο περιβάλλον του, αλλά κυρίως το φιλόξενο προσωπικό του. Εξάλλου, ο καφές μας, οι μεζέδες μας και ο πολύτιμος ελεύθερος χρόνος μας χρειάζονται ακριβώς αυτό, λίγο χώρο με αισθητική, ποιοτική μουσική, ανθρώπους δικούς μας και πολλή γεύση. Στις μέρες μας, επομένως, συνιστάται μια σύντομη στάση στο Χοζεβά, δίπλα στον αναβρασμό του δυτικού κέντρου, ανάμεσα σε ιστορικές αγορές, σε μικροπωλητές, σε μπαχάρια και ψάθινα αντικείμενα.
*Το καφέ – μεζέ Χοζεβά είναι ανοιχτό Δευτερότριτα από το πρωί έως τις 9 το βράδυ και η κουζίνα του σερβίρει μέχρι τις 8. Τετάρτη έως και Σάββατο μπορείς να γευτείς τα μεζεδάκια του έως τις 11 το βράδυ, ενώ ο χώρος κλείνει στη 1. Κυριακές και αργίες το Χοζεβά ξεκουράζεται.
Κείμενο: Κώστια Τσιώτα (Lavart)
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μαμάη (Lavart)