[dropcap size=big]Ο[/dropcap]Γουίλιαμ Θόρντον (William Thornton) ήταν ένας Βρετανός γιατρός, εφευρέτης και αρχιτέκτονας που έζησε από τα μέσα του 1780 στις Η.Π.Α. Γεννήθηκε στις Δυτικές Ινδίες το 1759 και μόλις σε ηλικία πέντε ετών στάλθηκε στην Αγγλία για τις βασικές του σπουδές. Αν και από πολύ νωρίς έδειξε την κλήση που είχε στις τέχνες και το σχέδιο, σύμφωνα με την Κουακεριανή εκπαίδευση που είχε λάβει, δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει ένα επάγγελμα το οποίο θα ήταν «χρήσιμο», και όχι αυτό ενός σχεδιαστή. Έτσι για μια τετραετία υπήρξε ασκούμενος ιατρός και φαρμακοποιός στην Κούμπρια (Cumbria) της Αγγλίας.
Τα πρώτα γνωστά γραπτά του Θόρντον, ήταν ένα ημερολόγιο που κρατούσε κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, με σκίτσα και ζωγραφιές που περιέγραφαν ιατρικές θεραπείες και γιατροσόφια. Τα έργα αυτά απεικόνιζαν την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Πολλά από αυτά ήταν επίσης πορτραίτα, τοπία και ιστορικές σκηνές. Αυτό το μοτίβο συνέχισαν να έχουν και τα έργα του ακόμα και όταν εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η τοπική αρχιτεκτονική άσκησε ιδιαίτερη επιρροή επάνω στο νεαρό Θόρντον, η οποία μάλιστα διαφαίνεται έντονα μέσα από τα έργα του που είχαν θέματα τοπία και κάστρα, τα οποία σχεδίασε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Σκοτία.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο 1786, μετά από ένα μικρό διάστημα διαμονής σε Λονδίνο και Παρίσι, μετανάστευσε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών με κύρια πρόθεση να αναμειχθεί στον αγώνα κατά της δουλείας, αν και αργότερα, λόγω της καταγωγής του, βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά αγοράζοντας και προσλαμβάνοντας υπηρέτες. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα που άσκησε την ιατρική, το 1789 υπέβαλε ένα σχέδιό του στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο δημόσιο κτίριο της Library Company of Philadelphia, το οποίο και κέρδισε, χωρίς όμως ποτέ να κατασκευαστεί.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του έμαθε για το διαγωνισμό στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α. και την Προεδρική Οικία. Γύρισε πίσω στη Φιλαδέλφεια και δημιούργησε τα σχέδια για τη συμμετοχή του. Ανάμεσα σε τρεις συνολικές συμμετοχές (τη δική του, του Γάλλου αρχιτέκτονα Etienne Sulpice Hallet και του δικαστικού George Turner) επιλέχθηκε η δική του, αν και ημιτελής. Κύρια πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η δυτική όψη του Λούβρου και το Πάνθεον. Ως απόρροια της νίκης του στο διαγωνισμό του Καπιτωλίου, ζητούνταν συχνά από τον Θόρτον να δώσει ιδέες για δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές κατοικίες. Άλλα γνωστά έργα του είναι το Octagon House στην Ουάσινγκτον, το οποίο στέγαζε για ένα διάστημα το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, το Woodlawn Plantation και το Tudor Place.
Πηγές καλλιτέχνη: 1
Πηγές από τα έργα του καλλιτέχνη: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14
Κείμενο: Λία Κωστελίδου (Lavart)