Τα σενάρια των sitcom μιμούνται την πραγματική ζωή
Ο όρος sitcom προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων situational comedy και χρησιμοποιήθηκε κυρίως την δεκαετία του ’50. Αποτελεί είδος κωμωδίας, το οποίο επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτήρων που ακολουθεί το κοινό. Ξεκίνησε στο ραδιόφωνο, το μέσο όμως που το συναντάμε πιο πολύ τη σημερινή εποχή είναι η τηλεόραση.
Συχνά μπορεί να γυριστεί μπροστά σε ζωντανό κοινό. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις όπου η παραγωγή επενδύει στο λεγόμενο “laugh track”. Τι είναι αυτό; Ένα ξεχωριστό soundtrack που περιλαμβάνει τον ήχο ανθρώπινου γέλιου και προστίθεται στις σκηνές. Δημιουργός του, ο Αμερικανός μηχανικός ήχου Charles “Charley” Douglass.
Έχει παρατηρηθεί πως κάθε ένα επεισόδιο sitcom έχει μια κύρια πλοκή (ιστορία Α), καθώς και μία ή δύο ακόμη μικρότερες (ιστορία Β και Γ). Στις περισσότερες αμερικανικές εκπομπές υπάρχουν τρεις κύριες πράξεις, χωρισμένες από δύο διαφημιστικά διαλείμματα και με 3-5 σκηνές ανά πράξη.
Η αντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας έχει γίνει το πιο σημαντικό όπλο και το μεγαλύτερο στοίχημα των δημιουργών για να μπορέσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού: στις σημερινές τηλεοπτικές σειρές θέλουν οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους με τους φανταστικούς και μη πραγματικούς χαρακτήρες.
Ας πάρουμε όμως το πράγμα από την αρχή. Στις 12 Ιανουαρίου του 1926, εμφανίζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό WGN στο Σικάγο το καθημερινό δεκάλεπτο broadcast “Sam ‘n’ Henry”. Ερμηνευτές, σεναριογράφοι και παραγωγοί των 586 επεισοδίων ήταν οι Freeman Gosden και Charles Correll.
Για τρία χρόνια, από το 1947, το πρώτο sitcom κάνει την εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες. Πρόκειται για το “Mary Kay and Johnny”. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι μοιράστηκε ένα κρεβάτι, αλλά και η πρώτη σειρά που έδειξε την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας στην τηλεόραση.
Το sitcom “I Love Lucy” (1951-1957) παραμένει δημοφιλές μέχρι σήμερα, με μεταγλωττίσεις σε δεκάδες γλώσσες και έγχρωμες επεξεργασίες επεισοδίων. Κέρδισε πέντε βραβεία Emmy, ενώ το 2012 νίκησε στην κατηγορία Best TV Show of All Time σε έρευνα που διεξήχθη από το ABC News και το People Magazine. Αποτέλεσε το πρώτο show στην ιστορία της τηλεόρασης με ensemble cast. Το σενάριο, δηλαδή, βασίστηκε σε ηθοποιούς που τους έχει δοθεί ίσος χρόνος μπροστά από τις κάμερες, χωρίς να επικεντρώνεται σε έναν μόνο πρωταγωνιστή.
Στην πορεία του χρόνου άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες σειρές. Ας δούμε μερικές από τον 21ο αιώνα.
Two And A Half Men (2003-2015): Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τις ζωές δύο αδελφών, του Charlie και του Alan, και του Jake, γιο του τελευταίου. Μετά την αποχώρηση του Charlie Sheen, λόγω προσωπικών προβλημάτων στο τέλος της έβδομης σεζόν, εισέρχεται στη ζωή του Alan (Jon Cryer) ο Walden Schmidt (Ashton Kutcher). Σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”, ο Kutcher υπήρξε ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός της τηλεόρασης για τέσσερα συνεχόμενα έτη, με τα κέρδη του να ανέρχονται σε 24 εκατομμύρια δολάρια μόνο την περίοδο 2012-2013.
Το sitcom ‘The Office” έκανε πρεμιέρα στο NBC τον Μάρτιο του 2005, με το τελευταίο του επεισόδιο να προβάλλεται τον Μάιο του 2013. Το cast και το crew της σειράς δυσκολεύτηκε αρκετά να πιστέψει στην επιτυχία της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, οι παραγωγοί ήταν απαισιόδοξοι, κάτι που μετέφεραν και στα γυρίσματα. Ο John Krasinski είχε δηλώσει πως ακούγονταν συχνά φράσεις του τύπου «Αυτό το επεισόδιο είναι πολύ καλό – δυστυχώς θα είναι και το τελευταίο που θα γυρίσουμε.» Το περιοδικό “Rolling Stone” ονόμασε την σειρά ένα από τα 100 καλύτερα show στην ιστορία της τηλεόρασης.
Για πρώτη φορά, η σειρά “The Big Bang Theory” μας «έδειξε» πόσο cool είναι να λύνεις εξισώσεις μαθηματικών, να έχεις 187 IQ και να γνωρίζεις από κοντά τον Stephen Hawking. Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2007 και ολοκληρώθηκε το 2019. Χρειάστηκε να γυριστούν δύο επεισόδια-πιλότοι, καθώς το πρώτο έλαβε αρνητικά σχόλια από το live audience που το παρακολούθησε. Το theme song ήταν εντελώς διαφορετικό, ενώ τον “Sheldon” και τον “Leonard” πλαισίωσαν δύο γυναικείοι ρόλοι, με τον ρόλο της Penny να παίζεται από την ηθοποιό Amanda Walsh.
Το “Modern Family” ανήκει σε εκείνη την κατηγορία sitcom που ονομάζεται “mockumentary” – συνδυασμός των “mock” και “documentary”. Φανταστικά γεγονότα που παρουσιάζονται ως ντοκιμαντέρ. Η συχνότερη ερώτηση των τηλεθεατών σχετικά με την σειρά ήταν σε ποιον ακριβώς μιλάνε οι πρωταγωνιστές κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Ο Christopher Lloyd, ένας από τους δημιουργούς της σειράς, είχε απαντήσει. Το αρχικό σενάριο ήταν ένας Δανός μαθητής που είχε μείνει με την οικογένεια στο παρελθόν, να επιστρέφει έπειτα από χρόνια για να γυρίσει μια ταινία αφιερωμένη σε αυτήν. Οι δημιουργοί το θεώρησαν ιδιαίτερα πολύπλοκο, γι’ αυτό και αφαίρεσαν τον ρόλο του φοιτητή, αλλά κράτησαν τη συνέντευξη.
Fun fact: Στην ερώτηση ποιο είναι το μακροβιότερο sitcom όλων των εποχών, η απάντηση είναι “The Simpsons“. Έχουν προβληθεί περισσότερα από 700 επεισόδια, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1989(!).
Ποιο αγαπημένο σου sitcom θα ήθελες να είχες τη δυνατότητα να δεις ξανά για πρώτη φορά;
Δείτε επίσης:
Κείμενο: Αναστασία Τσιλιμή (Lavart)
Πηγές φωτογραφιών: Φωτογραφία εξωφύλλου, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8