Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Βιβλία

Βιβλία: Θυμόμαστε περισσότερο διαβάζοντας σε έντυπη μορφή ή σε οθόνη;

Τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή  αποκτούν δυναμική, όμως είναι η κατανόηση η ίδια; Είτε ένα άτομο διαβάζει ένα κείμενο στην οθόνη, είτε σε χαρτί;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων εγκατέλειψαν τις εργασίες από τα έντυπα εγχειρίδια και στράφηκαν σε ψηφιακά κείμενα ή μαθήματα πολυμέσων. Τα κλασικά βιβλία παραμερίζονται;

Η καθηγήτρια γλωσσολογίας, Naomi S. Baron, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο American University έχει μελετήσει πώς η ηλεκτρονική επικοινωνία συγκρίνεται με την παραδοσιακή έντυπη (βιβλία) όσον αφορά τη μάθηση. Είναι η κατανόηση η ίδια είτε ένα άτομο διαβάζει ένα κείμενο στην οθόνη είτε σε χαρτί; Και είναι η ακρόαση και η προβολή περιεχομένου εξίσου αποτελεσματικές με την ανάγνωση του γραπτού λόγου όταν καλύπτουν την ίδια ύλη;

Οι απαντήσεις και στις δύο ερωτήσεις είναι συχνά “όχι”, όπως αναπτύσσει στο βιβλίο της «Πώς διαβάζουμε τώρα», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021. Οι λόγοι σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως η μειωμένη συγκέντρωση, η ψυχαγωγική νοοτροπία και η τάση για multitasking κατά την κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου.

 Έντυπη έναντι ψηφιακής ανάγνωσης.

«Κατά την ανάγνωση κειμένων με αρκετές εκατοντάδες λέξεις ή περισσότερες, η μάθηση είναι γενικά πιο επιτυχής όταν γίνεται σε χαρτί παρά στην οθόνη. Ένας καταιγισμός ερευνών επιβεβαιώνει αυτό το εύρημα.

Τα πλεονεκτήματα της έντυπης μορφής αναδεικνύονται ιδιαίτερα όταν οι πειραματιστές προχωρούν από την υποβολή απλών εργασιών – όπως ο εντοπισμός της κύριας ιδέας σε ένα αναγνωστικό απόσπασμα – σε εργασίες που απαιτούν νοητική αφαίρεση – όπως η εξαγωγή συμπερασμάτων από ένα κείμενο. Η ανάγνωση σε έντυπη μορφή βελτιώνει επίσης την πιθανότητα ανάκλησης λεπτομερειών, όπως: Ποιο ήταν το χρώμα των μαλλιών του ηθοποιού; Και να θυμάστε πού συνέβησαν τα γεγονότα σε μια ιστορία: Το ατύχημα συνέβη πριν ή μετά το πολιτικό πραξικόπημα; 

Δωρεάν download: 394 βιβλία τέχνης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Η Naomi S. Baron προσθέτει:

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στις 15 Νοεμβρίου, αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται γύρω στο 2100
Μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι μαθητές του δημοτικού όσο και οι φοιτητές υποθέτουν ότι θα πάρουν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ κατανόησης, αν έχουν κάνει την ανάγνωση ψηφιακά. Και όμως, στην πραγματικότητα σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία όταν έχουν διαβάσει το υλικό σε έντυπη μορφή πριν εξεταστούν.»

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τις τυποποιημένες εξετάσεις μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Μελέτες σε Νορβηγούς μαθητές της δέκατης τάξης και σε μαθητές της τρίτης έως όγδοης τάξης των ΗΠΑ αναφέρουν υψηλότερες βαθμολογίες όταν οι τυποποιημένες εξετάσεις γίνονταν με τη χρήση χαρτιού. Στη μελέτη των ΗΠΑ, οι αρνητικές επιπτώσεις των ψηφιακών δοκιμασιών ήταν ισχυρότερες μεταξύ των μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες στην ανάγνωση, των μαθητών που μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα και των μαθητών ειδικής εκπαίδευσης.

Ποιες απαντήσεις δόθηκαν;

«Η δική μου έρευνα και εκείνη των συναδέλφων μου προσέγγισαν το ερώτημα με διαφορετικό τρόπο. Αντί να βάλουμε τους μαθητές να διαβάσουν και να δώσουν ένα τεστ, ρωτήσαμε πώς αντιλαμβάνονταν τη συνολική τους μάθηση όταν χρησιμοποιούσαν έντυπο ή ψηφιακό αναγνωστικό υλικό. Τόσο οι μαθητές γυμνασίου όσο και οι φοιτητές έκριναν σε συντριπτική πλειοψηφία ότι η ανάγνωση σε χαρτί ήταν καλύτερη για τη συγκέντρωση, τη μάθηση και τη μνήμη από την ψηφιακή ανάγνωση.

Οι αποκλίσεις μεταξύ έντυπων και ψηφιακών αποτελεσμάτων σχετίζονται εν μέρει με τις φυσικές ιδιότητες του χαρτιού. Με το χαρτί, υπάρχει μια κυριολεκτική επίθεση των χεριών, μαζί με την οπτική γεωγραφία των ξεχωριστών σελίδων. Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τη μνήμη τους για το τι έχουν διαβάσει με το πόσο βαθιά στο βιβλίο ήταν ή σε ποιο σημείο της σελίδας βρισκόταν.

Αλλά εξίσου σημαντική είναι η νοητική προοπτική και αυτό που οι ερευνητές της ανάγνωσης αποκαλούν “υπόθεση ρηχότητας”. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι άνθρωποι προσεγγίζουν τα ψηφιακά κείμενα με μια νοοτροπία που ταιριάζει στα περιστασιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφιερώνουν λιγότερη νοητική προσπάθεια από ό,τι όταν διαβάζουν έντυπα.»

Διαβάστε περισσότερα:

Μαλβίνα: Η αναντικατάστατη σταρ/αντιστάρ που δε θα χωρούσε στη σημερινή tv

 

Πηγή πληροφοριών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr