Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
UNESCO virtual μουσείο

UNESCO: Δημιουργεί virtual μουσείο με κλεμμένα αντικείμενα!

H UNESCO ετοιμάζει το πρώτο virtual μουσείο με κλεμμένα πολιτιστικά αντικείμενα, και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2025.

Η UNESCO δημιουργεί το πρώτο virtual μουσείο, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το trafficking. Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ «πίσω από κάθε κλεμμένο έργο ή αντικείμενο κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ταυτότητας και της ανθρωπότητας που έχει απομακρυνθεί από τους θεματοφύλακές του, έχει καταστεί απρόσιτο στην έρευνα και κινδυνεύει να ξεχαστεί». «Στόχος μας με το virtual μουσείο είναι να θέσουμε ξανά στο προσκήνιο αυτά τα έργα και να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στην κληρονομιά τους, να τη βιώσουν και να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτήν».

Η κατασκευή θα γίνει με την συνδρομή της Interpol, που διαθέτει στη βάση δεδομένων της περισσότερα από 52.000 αντικείμενα που έχουν κλαπεί από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Θα κοστίσει 2,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2025.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια σειρά εικονικών χώρων με τρισδιάστατες εικόνες των αντικειμένων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν ιστορίες και μαρτυρίες από την προέλευσή τους. Τα αντικείμενα που θα εκτίθενται στο εν λόγω μουσείο – περίπου 600 στον αριθμό – θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τα εγκαίνια.

Από τα σημαντικότερα κλεμμένα αντικείμενα που θα υπάρχουν είναι μια αλαβάστρινη επιγραφή του 3ου αιώνα που εκλάπη από ναό στην Υεμένη, ένα ανάγλυφο λιονταριού φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, του 7ου αιώνα π.Χ. το οποίο έχει κλαπεί από το μουσείο της Βαγδάτης, μια πράσινη πέτρινη μάσκα που άγνωστοι πήραν από ναό των Μάγια, στη Γουατεμάλα και ένα ειδώλιο από τον 5ο-6ο αιώνα που εκλάπη από ένα συγκρότημα ναών στο Ρατζαστάν της Ινδίας.

«Πρόκειται για αντικείμενα που υπάρχουν φυσικά, αλλά δεν ξέρουμε που. Θα τα εκθέσουμε εικονικά, σε έναν χώρο όπου θα μπορούμε πραγματικά να πούμε την ιστορία πίσω από αυτά». Δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντής της UNESCO για θέματα πολιτισμού, Ερνέστο Οτόνε στον Guardian.

Τονίζοντας επίσης ότι στόχος του οργανισμού είναι «να βοηθήσουν τους νέους να καταλάβουν ότι ένα κλεμμένο τεχνούργημα είναι ένα αντικείμενο που έχει αφαιρεθεί από την κοινότητά του, αλλά και παράλληλα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους. Είναι το αντίθετο από ένα κανονικό μουσείο, του οποίου η συλλογή ολοένα και επεκτείνεται. Εμείς, πάλι, ελπίζουμε πως όσο περνά ο καιρός η συλλογή του θα συρρικνώνεται, καθώς τα αντικείμενα θα εντοπίζονται ένα προς ένα».

Πηγή φωτογραφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr