Η Pisa θα εξετάσει τους Έλληνες μαθητές τον Μάιο με απόφαση του υπουργείου παιδείας.
Τον Μάιο 6.000 μαθητες της Στ τάξης του δημοτικού και 6000 της Γ΄τάξης γυμνασίου θα πάρουν μέρος σε εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο που υπό την αιγίδα της Pisa,οπου ερχεται για πρώτη στην Ελλάδα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Το νέο μοντέλο θα εστιάσει στη διάγνωση του επιπέδου των Ελλήνων μαθητών, καθώς οι επιδόσεις τους στον διαγωνισμό PISA όλα τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πρόβληματισμό, διότι καταλαμβάνουν τις πέντε –έξι τελευταίες θέσεις και εμφανίζουν διαχρονικά επιδόσεις κάτω του μετρίου.
Οι εξετάσεις θα είναι είναι μεν υποχρεωτικές αλλά η συμμετοχή είναι ανώνυμη, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τις γνώσεις και τις ικανότητε των Ελλήνων μαθητών.
«Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι εξετάσεις αριστείας. Θα δημιουργηθεί μία Τράπεζα Θεμάτων, στην οποία θα μπουν θέματα στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών και την ημέρα των εξετάσεων θα κληρωθούν τα θέματα. Τα σχολεία έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά, μικρά, μεγάλα από όλη τη χώρα, προκειμένου να εξαχθούν τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα. Η εξέταση θα διαρκέσει δύο ώρες» δήλωσε στο «Θέμα» η Χρύσα Σοφιανοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και εθνική συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος PISA
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια πρόσθεσε:
«Οι Ελληνες μαθητές προβληματίζονται με την αναλυτική και συνθετική σκέψη, καθώς και με την κριτική σκέψη αλλά και την εφαρμογή των γνώσεων στην καθημερινότητά τους».
Στόχος του προγράμματος είναι να εφαρμοστούν νέα Προγράμματα Σπουδών στα ελληνικά σχολεία το 2023, όπου θα προωθήσουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
Διαβάστε περισσότερα:
ΑΣΕΠ: Πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Τουρισμού