Με τίτλο «Οι φλόγες της μιζέριας» η καλύτερη φωτογραφίας της χρονιάς του 2020 για την UNICEF ανήκει σε Έλληνα φωτογράφο.
Ο Άγγελος Τζωρτζίνης είναι ο φωτογράφος που καταγράφοντας μία στιγμή παιδικών ματιών γεμάτα φόβο και απελπισία, απέσπασε τον τίτλο της καλύτερης φωτογραφίας από τον παγκόσμιο οργανισμό της UNICEF.
Η φωτογραφία του τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της φρικτής πυρκαγιάς στο camp της Μόριας στη Λέσβο την 9η του περασμένου Σεπτέμβρη.
Οι εικόνες που θυμόμαστε, οι περισσότεροι, από εκείνες τις μέρες είναι μόνο καταστροφικές, καθώς το μέρος κάηκε ολοσχαιρώς αφήνοντας 13 χιλιάδες άτομα χωρίς καταφύγιο, εκ’ των οποίων τα 4 χιλιάδες ήταν παιδιά.
Ξεριζωμένοι από τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία, την βία στο Αφγανιστάν και τον φόβο στο Ιράκ. Η υγειονομική κατάσταση του camp ήταν ήδη αισχρή και μη ανθρώπινη. Η φωτιά αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα.Οι στοιβαγμένοι άνθρωποι έτρεχαν, στην προσπάθεια τους να σωθούν από τις φλόγες. Ο Άγγελος Τζωρτζίνης αποθανάτισε τρομερές εικόνες παιδιών που υπέφεραν μέσα σε αυτή την κόλαση.
Στη φωτογραφία που βραβεύτηκε, ένα μικρό αγόρι στο κέντρο του κάδρου κοιτάζει τον φακό με αγωνία και ένα μικρότερο παιδί στην αγκαλιά. Τι σκέψεις να περνούσαν από το μυαλό αυτού το μικρού ήρωα εκείνες τις ώρες; Πίσω του, ουρά ανθρώπων ακολουθούν κουβαλώντας ό, τι μπορούν να σώσουν, οι περισσότεροι φορώντας μάσκες.
Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε φωτογραφία στο Leica Academy of Creative Photography και έκτοτε δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι επικίνδυνες ζώνες φαίνεται να ελκύουν τον φωτογραφικό φακό του κύριου Τζωρτζίνη, καθώς έχει αποθανατίσει σκηνές από την Γεωργία και τον θανατηφόρο σεισμό του 2010 στην Αϊτή, την αναστάτωση στο Κάιρο του 2011 και τον πόλεμο στη Λιβύη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο του μέλημα φαίνεται πως είναι το μεταναστευτικό ζήτημα στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, Herald Tribune, Time και Newsweek, ενώ κατέχει πολλά βραβεία σε Ελλάδα και άλλες χώρες.
Οι δηλώσεις του ίδιου για την βράβευση του από την UNICEF:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Προσέφυγες στην ξενοφοβία και οι πρόσφυγες ψάχνουν για λιμάνι.
Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)