Τι σημαίνει ο όρος «ψυχρός πόλεμος» ;

Έρχεται η εποχή του  Ψυχρού Πολέμου;

Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούμε συνεχώς για τον ψυχρό πόλεμο οι περισσότεροι από μας είμαστε μη ενήμεροι για το πότε ξεκίνησε, αλλά και το πώς εφευρέθηκε ο γνωστός όρος.

Ετυμολογία: Όταν δε λαμβάνει χώρα κάποια κύρια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες χώρες, παρόλο που μπορεί να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συρράξεις σε διάφορες περιοχές.

Η αντιπαράθεση των αντιμαχόμενων πλευρών εκδηλώνονται σε πολλές σφαίρες, συμπεριλαμβανομένης της ιδεολογικοπολιτικής, της οικονομικής, ενώ η προπαγάνδα και ο ψυχολογικός πόλεμος λαμβάνουν έντονη δραστηριότητα και αντιπαράθεση εκατέρωθεν.

Σοβιετική Ένωση & Η.Π.Α.
Σοβιετική Ένωση & Η.Π.Α.

Ο όρος

Στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ χρησιμοποίησε τον όρο ψυχρός πόλεμος (cold war) στο δοκίμιο του με τίτλο You and the Atomic Bomb το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tribune στις 19 Οκτωβρίου 1945.

Ο όρος ψυχρός πόλεμος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό διπλωμάτη Bernard Baruch το 1947.

Ο αρθρογράφος Walter Lippmann έκανε τον όρο ευρέως γνωστό με το βιβλίο του The Cold War (Ο Ψυχρός Πόλεμος)· όταν ρωτήθηκε το 1947 για την προέλευση του όρου, ο Lippmann την ανήγαγε σε έναν γαλλικό όρο από τη δεκαετία του 1930: la guerre froide.

Η εποχή του ψυχρού πολέμου

Υπάρχει διαφωνία για την ακριβή έναρξη του Ψυχρού Πολέμου πάντως ορόσημες θεωρούνται οι ομιλίες του Τρούμαν και του Ουίνστον Τσόρτσιλ με το «Σιδηρούν παραπέτασμα».

 «το Στετίνο στη Βαλτική, έως την Τεργέστη στην Αδριατική Θάλασσα, ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα πέφτει πάνω στην ήπειρο. Πίσω από τη γραμμή αυτή, βρίσκονται όλες οι πρωτεύουσες των παλαιών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης -Βαρσοβία, Βερολίνο, Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και Σόφια. Όλες αυτές οι φημισμένες πόλεις και οι πληθυσμοί που τις περιβάλλουν, βρίσκονται σε αυτό που πρέπει να ονομάσω Σοβιετική σφαίρα. (…) Τα κομμουνιστικά κόμματα, που ήταν πολύ μικρά σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση και δύναμη δυσανάλογη με την αριθμητική τους ισχύ και αποσκοπούν στο να επιβάλουν παντού τον ολοκληρωτικό τους έλεγχο».(Ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Γουεστμίνστερ, τον Μάρτιο του 1946)

Η κορύφωση του ψυχρού πολέμου

Από τις 14 εως τις 27 Οκτωβρίου του 1962 με την τοποθέτηση πυραύλων της Σοβιετικής Ένωσης στην Κούβα η ανθρωπότητα έφτασε στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής και ο πλανήτης επί 13 ημέρες έζησε έναν  ασύλληπτο εφιάλτη εξαιτίας του αμεσότατου κινδύνου της πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ Η.Π.Α. και Σοβιετική Ένωσης.

Και οι δυο δυνάμεις είχαν υιοθέτησει τη λογική της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής που οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Η κρίση ξεκίνησε όταν σοβιετικοί πυραύλοι με πυρηνικές κεφαλές εγκαταστάθηκαν στην Κούβα ως απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Αγγλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Τελικά στις 27 Οκτώβριου του 1962 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι και ο Ρώσος ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ συμφώνησαν η μεν Σοβιετική Ένωση να αποσύρει τους πυραύλους από την Κούβα και η δε Αμερική από την Τουρκία, επίσης οι Η.Π.Α. εγγυήθηκαν την αποχή κάθε στρατιωτικής ενέργειας κατά της Κούβας, μια συμφωνία που τηρήθηκε εκατέρωθεν.

Βέβαια, όπως λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς ο τεχνολογικός ανταγωνισμός οδήγησε μεταξύ των άλλων στην αυγή της αστροναυτικής, με πρώτη την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του σοβιετικού Σπούτνικ και έπειτα όλης της διαστημικής εποχής γενικότερα.

Sputnik
Sputnik

Σήμερα

Δυστυχώς, η ιστορία είναι μεγάλος είρωνας και από ότι φαίνεται επαναλαμβάνεται, καθώς στον νέο ψυχρό πόλεμο που ξεκινά η σκηνή ξαναστήνεται με παρόμοια χαρακτηριστικά, στη θέση της Κούβας έχουμε την Ουκρανία και οι ρόλοι των πρωταγωνιστών είναι αντεστραμμένοι.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα έργα τέχνης της Ουκρανίας κινδυνεύουν (εικόνες)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr