Τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία επιτρέπει η Ελλάδα για την τήρηση του μουσουλμανικού εθίμου

Τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία επιτρέπει η Ελλάδα, για να υπάρχει η πιστοποίηση χαλάλ και κοσερ.

Μέχρι τώρα η θανάτωση χερσαίων ζώων στα σφαγεία δεν μπορούσε να πραγματοποιεί, εάν δεν είχε προηγηθεί αναισθητοποίηση σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009, όμως αυτό αλλάζει, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς εισάγει μία βασική εξαίρεση που αφορά τα ζώα που θανατώνονται στο πλαίσιο λατρευτικών τελετών. (που εφαρμόζει η μουσουλμανική και ιουδαϊκη κοινότητα)

Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει:

«Για τα χερσαία ζώα που υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή, δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της παρ. 2 (δηλαδή περί προηγούμενης αναισθητοποίησης), υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο»

 

Η διάταξη έχει ήδη προκαλέσει την οργή ζωόφιλων, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν ήδη 179 σχόλια από την περασμένη Πέμπτη που το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως σήμερα, με τα οποία ζητείται η απόσυρση του εν λόγω άρθρου.

Το υπουργείο δήλωσε πως η τροποποίηση γίνεται για την ανάγκη τήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων και προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας της μουσουλμανικής και ιουδαικής κοινότητας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι :

«τηρώντας ταυτοχρόνως τις νομοθετικές ή διοικητικές διατάξεις και τα έθιμα των κρατών μελών που αφορούν ιδίως τα θρησκευτικά τυπικά, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά» όσο και του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας».

Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων, καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές, καθώς και της υποχρέωσης που απορρέει από το άρθρο 13 του Συντάγματος για σεβασμό της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, η οποία είναι απαραβίαστη και του γεγονότος ότι κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων, ενώ ταυτόχρονα η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις  ακυρώθηκαν με την απόφαση ΣτΕ 1751/2021 (Δ’ Τμήμα), καθώς «η ισχύουσα εθνική διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 1197/2081 επέχει θέση μέτρων ευρύτερης προστασίας των ζώων».

Στην περίληψη της απόφασης επισημαίνεται:

«Παράλειψη του κανονιστικού νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση της θρησκευτικής σφαγής ζώων, να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα και της υποχρέωσής του να σεβασθεί τη θρησκευτική ελευθερία μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα. Με την προαναφερθείσα απόφαση κρίθηκε μη νόμιμη η 951/44337/21.4.2017 κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (EK) 1099/2009, σε σχέση με τη σφαγή ζώων σε σφαγεία στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων».

Πιστοποίηση Χαλάλ

Χαλάλ
Χαλάλ

 

Σύμφωνα με τη Wikipedia τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας & αίμα και αλκοόλ. Υπάρχουν και σχετικά rapid test με τα οποία μπορεί να ελέγξει ο καταναλωτής αν υπάρχει χοιρινό κρέας στο γεύμα του.

Τα κρέατα Χαλάλ μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων Κοσέρ.

Ορισμένες ισλαμικές αρχές λένε ότι το κρέας μπορεί να είναι μόνο halal εάν το ζώο σφαγιάζεται χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ άλλες ισλαμικές αρχές λένε ότι η αναισθητοποίηση επιτρέπεται. H Νέα Ζηλανδία είναι μεγάλος εξαγωγέας κρέατος χαλάλ όπου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. με κορωνοϊό

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr