Συναισθησία στα παιδιά

Τι είναι η συναισθησία στα παιδιά;

Είναι αποδεδειγμένο πως όταν κάποιος χάνει μία από τις 5 αισθήσεις του, οι υπόλοιπες αισθήσεις ενισχύονται ελαφρώς. Ο εγκέφαλος επαναπρογραμματίζεται και δημιουργεί αυτό που ονομάζεται «υπεραισθήσεις». Ωστόσο, ξέρατε ότι ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με την ικανότητα να βιώνουν πολλαπλές αισθήσεις ταυτόχρονα; Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «συναισθησία». Τι βιώνουν τα άτομα που έχουν συναισθησία και πώς μπορείτε να ξέρετε εάν το παιδί σας είναι ένα από αυτά;

Κάποιος που δεν σχετίζεται με τη συναισθησία μπορεί να μυρίζει ένα γλυκό και να βλέπει το γλυκό – δύο αισθήσεις ταυτόχρονα – αλλά τα άτομα με συναισθησία μπορεί να βιώνουν μία κατάσταση με τελείως διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να μυρίζουν και να βλέπουν το γλυκό, αλλά να το βλέπουν, επίσης, να εκπέμπει φως. Όταν τρώνε το γλυκό, μπορεί να αισθάνονται τις γεωμετρίες του – για παράδειγμα, τα κυκλικά κεράσια ή την τετράγωνη ζύμη.

Φανταστείτε να κοιτάζετε τον ουρανό και να γεύεστε μούρα. Ή, ενδεχομένως, όταν ακούτε τον ήχο ενός βιολιού, να αισθάνεστε κάτι στο αριστερό σας γόνατο. Ίσως, από την άλλη, είστε πεπεισμένος ότι οι Τετάρτες είναι κάπως κόκκινες. Εάν βιώνετε τέτοιες εμπειρίες, μπορεί να έχετε συναισθησία.

Συναισθησία
Συναισθησία

Τι προκαλεί την συναισθησία;

Μόλις το 1-4% των ανθρώπων στον κόσμο γεννιούνται με ή διαμορφώνουν συναισθησία σε νεαρή ηλικία. Υπάρχουν πολλά που έχουμε να μάθουμε ακόμα για αυτή την πάθηση, ωστόσο, πιστεύεται ότι μεταφέρεται μέσω τον γονιδίων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα που έχουν συναισθησία έχουν ένα υψηλότερο επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ κάποιων μερών του εγκεφάλου που συνδέονται με τις αισθήσεις.

Συμπτώματα της συναισθησίας

Υπάρχουν πολλοί τύποι συναισθησίας, οι οποίοι εξαρτώνται από το τι βιώνει το άτομο. Γενικά τα παιδιά με συναισθησία εμφανίζουν:

  • Ακούσια σύνδεση μεταξύ των αισθήσεων – γεύονται σχήματα ή ακούνε χρώματα κ.λπ.

  • Συνεκτικές συνδέσεις. Για παράδειγμα, βλέπουν κόκκινο χρώμα κάθε φορά που βλέπουν το γράμμα Α.

  • Ικανότητα να περιγράψουν αυτές τις ασυνήθιστες εμπειρίες τους σε άλλους ανθρώπους.

Η ζωή με συναισθησία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη συναισθησία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν την πάθηση απολαμβάνουν να βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Για τα παιδιά με συναισθησία το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να τα μπερδεύει ή να αποσπά την προσοχή τους. Επίσης, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα εξαιτίας αυτού του ιδιάζοντος τρόπου με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να συζητήσετε για την πάθησή του και να βρείτε κι άλλα άτομα με συναισθησία για να συνδεθούν μαζί τους. Η επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το παιδί σας να συμφιλιωθεί με την πάθησή του και να μάθει να αγαπάει αυτή τη διαφορετική θέαση του κόσμου.

Συναισθησία
Συναισθησία

Η συναισθησία μπορεί να αποβεί κάτι ιδιαίτερα θετικό για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού. Φαίνεται πως υπάρχει ένα παράθυρο τουλάχιστον 4 ετών κατά το οποίο διαμορφώνονται οι συναισθητικές συνδέσεις. Τα παιδιά που είναι 6 ετών έχουν λιγότερο συνεκτικές συνδέσεις γραμμάτων-χρώματος από ό,τι τα παιδιά 10 ετών. Για κάποια παιδιά, η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο.

Η συναισθησία στη μάθηση

Η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν περιλαμβάνει διαφορετικές αισθήσεις. Για παράδειγμα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να γίνει πιο εύκολη εάν χρησιμοποιούνται χρώματα που κωδικοποιούν τα γράμματα. Αυτός ο χρωματικός κώδικας υποστηρίζει τη μνήμη.

Συμβουλές για το πώς να υποστηρίξετε το παιδί με συναισθησία

1. Αντιληφθείτε τις δικές σας συναισθησιακές ικανότητες

Η συναισθησία, όπως είπαμε παραπάνω, ενδέχεται να έχει γενετική βάση. Επομένως, εάν το παιδί σας έχει συναισθησία, ενδέχεται να έχετε κι εσείς. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τις αισθήσεις και δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον για το παιδί σας και την πάθησή του.

2. Ανακαλύψτε συναισθητικές εμπειρίες στην καθημερινή ζωή

Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να ερευνήσετε τη συναισθησία μαζί με το παιδί. Καθίστε με το παιδί σας και αντιληφθείτε τους ήχους ή τις μυρωδιές στα χρώματα, συζητήστε τα χρώματα των γραμμάτων.

3. Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς

Να είστε ανοιχτοί στο να μιλήσετε για τη συναισθησία με τον δάσκαλο του παιδιού σας. Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το εκπαιδευτικό τους στιλ για τις ανάγκες του παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στους εκπαιδευτικούς τι είναι η συναισθησία.

Συναισθησία στη μουσική
Συναισθησία στη μουσική

Συμπεράσματα για τη συναισθησία και τα παιδιά

Η έρευνα σχετικά με τη συναισθησία και τη μάθηση βρίσκεται ακόμα σε πρόωρο στάδιο. Το να έχει επίγνωση της συναισθησίας που βιώνει έχει θετική επιρροή στην διαμόρφωση του παιδιού και μπορεί να υποστηρίξει τις μαθησιακές του δυνατότητες. Σε αυτή τη φάση, οι γονείς είναι οι μόνοι που μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά με συναισθησία. Μιλήστε μαζί τους, διαβάστε σχετικά με αυτό και ανακαλύψτε τις αισθήσεις σας μαζί…

Πατήστε εδώ για να κάνετε τεστ συναισθησίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο ιδρυματισμός και η ανακλητική κατάθλιψη των βρεφών κατά τον Rene Spitz

 

Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή

 

Πηγές πληροφοριών: synesthesia.com, sonashomehealth.com

Πηγές φωτογραφιών: εξώφυλλο, 1, 2, 3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr