Θ όπως… Θωμόπουλος, Επαμεινώνδας

«Ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος του Ιμπρεσιονισμού»

[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο 1878 γεννιέται στην Πάτρα ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας που σπούδασε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Τεχνών στη Νάπολη. Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα, και μετά από ορισμένα χρόνια, συντάσσεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας για να καταφέρει να οριστεί διευθυντής της την ακαδημαϊκή περίοδο του 1948-1949, ενώ το διάστημα που διετέλεσε καθηγητής, μαθητές του υπήρξαν πολλοί μετέπειτα γνωστοί ζωγράφοι, όπως ο Νίκος Γαΐτης και ο Γιάννης Σπυρόπουλος. Παράλληλα, εκλέγεται αρχικά, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και εξελίσσεται πρόεδρός της το 1945.

Χαρακτηρίζοντας το σύνολο του έργο του Θωμόπουλου θα λέγαμε ότι τοποθετείται ανάμεσα στον ακαδημαϊσμό και τον πρώιμο ελληνικό ιμπρεσιονισμό. Καλλιτεχνικά παράγει έργο για περισσότερα από εβδομήντα έτη, δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα έργων, η οποία όμως περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο κεντρικό άξονα. Η ελληνική φύση και η αγροτική ζωή εμπνέουν τα έργα του, τα οποία και παρήγαγε στην ίδια την ύπαιθρο, καθώς πίστευε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συλληφθεί το άπλετο ελληνικό φως.

[dropcap size=big]Α[/dropcap]ν και οι υπαιθριστικές τάσεις των αρχών του 20ου αιώνα ορίζουν το αρχικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο καλλιτέχνης, η ζωγραφική του δεν είναι απλά η απεικόνιση των σκηνικών της ελληνικής υπαίθρου, αλλά αντανακλά τον προβληματισμό της εποχής για ελληνικότητα και εθνική αυτογνωσία. Όλα του τα έργα χαρακτηρίζονται από έντονη χρωματική πυκνότητα, με ιδιαίτερα στοιχεία τις μικρές πινελιές που δημιουργούν συχνά την εντύπωση του ψηφιδωτού, αλλά και την επιρροή του ζωγράφου Giovanni Segantini.

Πέρα από τα ζωγραφικά του έργα, έχει δημιουργήσει και πολύ αξιόλογες αγιογραφίες στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα. Πολλά έργα του φιλοξενούνται τόσο στο Δημαρχείο Πατρών όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.

Πηγές καλλιτέχνη: 1

Πηγές από τα έργα του καλλιτέχνη: 12

Κείμενο: Λία Κωστελίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr