[dropcap size=big]Η[/dropcap] καρδιά της θεατρικής δράσης της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να χτυπά για ακόμη μια εβδομάδα στους ρυθμούς των 52ων Δημητρίων, όπου συναντάμε ενδιαφέρουσες performances κάθε είδους και εθνικότητας, ενώ παράλληλα εκτός του θεσμού, καταγράφονται δυναμικές αφίξεις αξιόλογων παραστάσεων από την Αθήνα, από τις οποίες ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα το Mon Petit Prince, με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

 

Mon Petit Prince σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry, ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον συμβολισμό, η παράσταση «πετάει» στα μονοπάτια του ουρανού, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού, προσπαθώντας να ανακαλύψει μια βαθύτερη αλήθεια: ίσως τα πράγματα να μην είναι απλώς όπως είναι, αλλά όπως εμείς επιλέγουμε να είναι. Ένας διαφορετικός μικρός πρίγκιπας, απαλλαγμένος από την έννοια του φύλου, καθώς ενσαρκώνεται επί σκηνής από μια γυναίκα, δηλαδή την καταξιωμένη ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα, παρουσιάζεται αυτή τη βδομάδα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μπογδάνου.

Περισσότερες πληροφορίες στο link που ακολουθεί:

https://www.lavart.gr/parastasi-mon-petit-prince/

 

Το Γελοίο Σκότος του Βόλφραμ Λοτς σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου στο θέατρο Άνετον

Πρόκειται για το δημοφιλές έργο του Βόλφραμ Λοτς, συνονθύλευμα των Αποκάλυψη τώρα του Φράνσις Φόρντ Κόπολα και Η καρδιά του σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ, που έρχεται με τη χιουμοριστική διάθεση μιας παρωδίας, να ανακαλύψει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων απέναντι στο ξένο και στο διαφορετικό. Η παράσταση φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα της Πειραματικής Σκήνης του Εθνικού Θεάτρου ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων και ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι του Άνετον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.lavart.gr/to-geloio-skotos-sta-52a-dimitria/

Το σημείωμα της Κατερίνας Γιαννοπούλου για το «Γελοίο Σκότος»

Ιsrafils Trumpet  του Siavash Pakrah σε σκηνοθεσία Amer Mosafer στο Labattoir

Η παράσταση αφορά τον καταστροφικό πόλεμο του Ιράν. Μεταφέρει τον θεατή στην καταστροφική ιστορία μιας ρημαγμένης πόλης, της οποίας οι κάτοικοι γνωρίζουν στο πετσί τους τη θηριωδία και την απώλεια, ζώντας με τον καθημερινό φόβο της επιβίωσης. Ο Amer Mosafer επιμελείται την σκηνοθεσία του επίκαιρου, σκληρού έργου του Siavash Pakrah, σε συνεργασία με ένα εξαμελές ερμηνευτικό δυναμικό, και παρουσιάζει στο πλαίσιο των 52ων Δημητριών μια ιστορική και συγκινητική σκιαγράφηση ενός άλλου κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.lavart.gr/israfil-strumpet-mia-parastash-gia-ton-katastrofiko-polemo-tou-iran/

 The Crossroads από το Star Theater Benjikg της Κίνας στο Labattoir

Η παράσταση The Crossroads, μια μοναδική όπερα από το Πεκίνο, με τις πολεμικές τέχνες, την έντονη θεατρικότητα και τα φαντασμαγορικά κοστούμια, ενστερνίζεται τον θεσμό των Δημητρίων και ταξιδεύει από την μακρινή Κίνα για να δώσει στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και την ιστορία του λαού της.

Μάθετε περισσότερα στο link που ακολουθεί:

https://www.lavart.gr/the-crossroads-h-parastash-apo-thn-kina-sta-52a-dhmhtria/

 

 Et-men ή αναπνέω από την ομάδα Geopoetics στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)

 Λίγο πριν τη δύση του ήλιου μια ιδιαίτερη performance – με την Γεωργία Τέντα και Μάριο Χατζηπροκοπίου – κάνει την εμφάνιση της στο κέντρο της πόλης και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο τελετουργικό κινησιολογίας, φωτός και ήχου, ακολουθώντας οδηγίες σιωπής και ακινησίας, σε πλήρη συνεργασία με το κοινό. Η παράσταση – δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων.

Μάθετε περισσότερα με ένα κλικ εδώ:

52α Δημήτρια: Όλες οι θεατρικές παραστάσεις και Performances

 

Το δέντρο σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη στο θέατρο Αθήναιον

To έργο αποτελεί μια σύγχρονη και συνάμα καυστική, ανάγνωση των όσων ζούμε και νιώθουμε σήμερα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ο ήρωας του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη, ο οποίος εμπνεύστηκε και σκηνοθετεί την παράσταση, προσπαθεί αν μη τι άλλο να σταθεί στα πόδια του και να ξεφύγει από τη μελαγχολία. Και έτσι το…δέντρο ολόκληρης της ζωής του ξεκινάει να στολίζεται. Η μονοπρόσωπη αυτή αφήγηση, η οποία βρίθει χιούμορ, συγκίνησης και αναπάντεχων εξελίξεων, ερμηνεύεται από τον Νίκο Μαγδαληνό – για λίγες παραστάσεις – στη μικρή σκηνή του θεάτρου Αθήναιον.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.lavart.gr/h-istoria-tou-ellhnikoy-ethnous-alliws-me-ton-sila-serafeim-sto-theatro-athhnaion/

 Λάμπρος Φισφής – Best Of στο θέατρο Κολοσσαίον

 O Λάμπρος Φισφής, ένας από τους πλέον δημοφιλείς stand up comedians στην Ελλάδα, μαζεύει το καλύτερο υλικό της μέχρι τώρα κωμικής πορείας του και παρουσιάζει μια παράσταση Best Of, με κύριο συστατικό το πηγαίο και ανεξάντλητο χιούμορ. Φθινοπωρινό one man show, λοιπόν, στο θέατρο Κολοσσαίον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.lavart.gr/lambros-fisfhs-best-of-sto-theatro-kolossaion/

Η πόρνη από πάνω του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη στο θέατρο Αυλαία

Ο επιτυχημένος και πολυπαιγμένος, πλέον, μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, που ακροβατεί ανάμεσα στο ατόφιο γέλιο και την έντονη συγκίνηση, επανέρχεται για ακόμη μια φορά επί σκηνής. Στο ρόλο της καθημερινής και άκρως αληθινής Ερατώς, της ηρωίδας που εξομολογείται σχέσεις, έρωτες, προδομένα όνειρα και πολλές ακόμη σκέψεις της, βρίσκουμε την Κατερίνα Διδασκάλου ενώ την σκηνοθετική οπτική υπογράφει ο Σταμάτης Πατρώνης.

Το φως του γκαζιού του Πάτρικ Χάμιλτον σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο θέατρο Αυλαία

Λονδίνο. Τέλη 19ου αιώνα. Η Μπέλλα μένει μόνη στο σπίτι, ύστερα από την αναχώρηση του συζύγου της για την πόλη, προσπαθώντας να εξηγήσει την μυστηριώδη εξαφάνιση αντικειμένων αλλά και τα βήματα στον αδειανό πάνω όροφο. Τι συμβαίνει άραγε; Αρχίζει όντως να τρελαίνεται ή μήπως το σπίτι είναι στοιχειωμένο από κρυμμένα μυστικά; Το γνωστό αστυνομικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον μεταφράζεται και σκηνοθετείται για το θέατρο από τον Αλέξανδρο Κοέν ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Τάνια Τρύπη και τον Στέφανο Κυριακίδη.

 

Συνεχίζονται ακόμη:

Το τέλος του παιχνιδιού στο θέατρο Τ
Η αυλή των θαυμάτων στη Μονή Λαζαριστών (ΚΘΒΕ)
Το φαινόμενο Άννα Καλλέργη στο Studio Παράθλαση
Η ώρα του Διαβόλου στο θέατρο Αριστοτέλειον
Γκιακ στη Μονή Λαζαριστών (ΚΘΒΕ)

Κείμενο: Ευγενία Θεοδωρίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr