Απρίλιος: ίσως ο πιο παραγωγικός και πλούσιος μήνας του χρόνου για τη θεατρική δράση της Θεσσαλονίκης. Τις εβδομάδες 10/4 έως 23/4 η θεατρική ατζέντα της πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του ΚΘΒΕ έχοντας τέσσερις πρεμιέρες στις σκηνές του, επιφυλάσσει στο κοινό πάνω από 15 διαφορετικές επιλογές, ετοιμοπόλεμες ως προς το ευρύ φάσμα των ετερόκλητων προτιμήσεων. Πολυαναμενόμενες αθηναϊκές παραγωγές όπως Ο Καλιγούλας και Ο Θεός της Σφαγής, «παλιοί γνώριμοι» όπως Οι δώδεκα ένορκοι, αλλά και ολοκαίνουργια θεατρικά ανεβάσματα όπως Το δηλητήριο και οι Κλυταιμνήστρες είναι μερικές μόνο από τις παραστάσεις που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατρόφιλοι και όχι μόνο.
Kαλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο έρωτας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα για την αδερφή του Δρουσίλλα και ο αιφνίδιος χαμός της, τον οδηγούν σε μια κατάσταση πλήρους παραλογισμού και παράνοιας. Η εξουσία, που του δόθηκε σε μικρή ηλικία, οι αυξημένες απαιτήσεις του αυτοκρατορικού περίγυρου, η βία, οι συνωμοσίες αλλά και οι ιδεολογικές συγκρούσεις συνθέτουν το σκηνικό της εσωτερικής δίνης του μυαλού του νεαρού ήρωα, που μάχεται μόνος εναντίων όλων. Επαναστατεί απέναντι στη μοίρα, την κοινωνία και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν, ορίζοντας την ελευθερία του και προκαλώντας τον θάνατό του. Ο Καλιγούλας, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1944, αποτελεί το πιο γνωστό και πολυπαιγμένο έργο του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα και φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ. Ο συγγραφέας, αντλώντας την έμπνευσή του από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, δημιουργεί έναν ακραίο θεατρικό χαρακτήρα και παρασύρει τον θεατή σε μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και των αξιοπερίεργων εκφάνσεών της. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αλίκη Δανέζη Knutsen, η οποία μετά τη θεατρική επιτυχία της μετάφρασης του Festen (Οικογενειακή Γιορτή) με το ΚΘΒΕ, ευελπιστεί να κερδίσει άλλο ένα στοίχημα, καθοδηγώντας επί σκηνής έναν 13μελή θίασο ηθοποιών, πλαισιωμένο με την άψογη μουσική του Blaine Reininger των Tuxedomoon, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον ταλαντούχο και διαρκώς εξελισσόμενο ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου. Η παράσταση, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, φτάνει στη Θεσσαλονίκη και ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής από την Παρασκευή 21 Απριλίου – για τρείς μοναδικές εμφανίσεις – με το κοινό της πόλης να αδημονεί για τη μεγάλη πρεμιέρα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χάρης Εμμανουήλ, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος
INFO
Από 21 έως 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 895938-9
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 21, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Απριλίου στις 21.00
Εισιτήρια: Διακεκριμένη & Α΄ Ζώνη 18 ευρώ, Β΄ Ζώνη 15 ευρώ, Γ΄ Ζώνη και μειωμένο 12 ευρώ, μειωμένης ορατότητας 8 ευρώ
Oι 12 ένορκοι του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο θέατρο Εγνατία
Νέα Υόρκη, 1957: ένα νεαρό αλλοδαπό αγόρι κατηγορείται για φόνο. Δώδεκα ένορκοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο προσπαθούν να αποφασίσουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή ή όχι, κρατώντας τη ζωή αυτού του παιδιού στα χέρια τους. Δώδεκα άντρες, δώδεκα διαφορετικά ψυχογραφικά προφίλ που φανερώνονται σπονδυλωτά μπροστά στον θεατή, αποτυπώνοντας τη διαχρονικότητα των προκαταλήψεων και των στερεότυπων που οι κοινωνίες αναπτύσσουν. Η απόφαση τους καθοριστική και κρίσιμη. Κατά πόσο είναι έτοιμος ο καθένας από μας να αποτελέσει μέρος της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως ο 13ος ένορκος;Οι 12 Ένορκοι, το εμβληματικό έργο του Reginald Rose που μεταφέρθηκε μοναδικά στη μεγάλη οθόνη (Τwelve angry men) μένοντας ως μια από τις πλέον σημαντικές κινηματογραφικές παρακαταθήκες, ανέβηκε στο ελληνικό σανίδι για πρώτη φορά το 2014, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδου. Η πολυβραβευμένη παράσταση (βραβείο κοινού All4fun-καλύτερης παράστασης, πρώτου ανδρικού και 34ο κορφιάτικο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας) συνεχίζοντας φέτος για τρίτη χρονιά τις sold-out εμφανίσεις της στην πρωτεύουσα έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη και κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 19 Απριλίου στο θέατρο Εγνατία, προσφέροντας στο κοινό της πόλης άλλη μια ευκαιρία να ζήσει την αγωνιώδη και γεμάτη σασπένς θεατρική αυτή εμπειρία.
Συντελεστές
Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη / Γιάννης Πρίφτης
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη
Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Παντελής Παπαδόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος
Συμμετέχει ο Διονύσης Καραθανάσης
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή
INFO
Aπό 19 Απριλίου έως 30 Απριλίου στο θέατρο Εγνατία, Πατρ. Ιωακείμ 1, Πλατεία Αγ. Σοφίας, Κέντρο
Τηλέφωνο: 2310 231 431
Ώρες Παραστάσεων: Πρώτη εβδομάδα 19/4-23/4: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.30
Κυριακή στις 18.30 και 21.30
Δεύτερη εβδομάδα 23/4-30/4: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.30
Τετάρτη στις 20.00
Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 και 21.30
Εισιτήρια: 18 ευρώ και 15 ευρώ (το κανονικό) – προπώληση έως 18/4, 12 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)
Ο Θεός της Σφαγής της Γιασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο Αριστοτέλειον
Ένας καβγάς μεταξύ δύο εντεκάχρονων αγοριών, που άφησε πίσω του κάτι περισσότερο από μώλωπες και τραυματισμένα χείλη, θα αποτελέσει την αφορμή συνάντησης δύο αστικών και πολιτισμένων – τουλάχιστον φαινομενικά – ζευγαριών. Όταν οι γονείς του θύματος, λοιπόν, καλούν στο σπίτι τους γονείς του θύτη προκειμένου να συζητήσουν ψύχραιμα και να βρουν μια λύση, ο Θεός της Σφαγής κάνει την εμφάνισή του. Τα δύο ζευγάρια επιδεικνύοντας απερίγραπτη οργή και ανωριμότητα μαλώνουν μεταξύ τους, επιτίθεται ο ένας στον άλλον, οι άντρες στις γυναίκες τους και το αντίστροφο, ώσπου στο τέλος καταλήγουν ο καθένας μόνος και όλοι εναντίον όλων.To καυστικό και άκρως χιουμοριστικό έργο της Γιασμίνα Ρεζά σκιαγραφεί με ακρίβεια το προφίλ του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου, που λατρεύει τους τύπους αλλά δεν αργεί να μεταμορφωθεί σ’ έναν βάρβαρο βγαίνοντας εκτός ορίων, καθώς και της κοινωνίας που εκείνος έχει διαμορφώσει. Η προσεγμένη κοινωνική κωμωδία Ο Θεός της Σφαγής μεταφράζεται και προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα από τον Γιώργο Βούρο, ενώ σκηνοθετείται από τον καταξιωμένο και δοκιμασμένο πια στο χώρο της σκηνοθεσίας Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, διανύοντας πλέον την δεύτερη σεζόν επιτυχίας στην πρωτεύουσα. Η παράσταση, που αγαπήθηκε δεόντως από κοινό και κριτικούς στην Αθήνα, ανηφορίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου, στη θεατρική σκηνή του Αριστοτέλειον.
Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Βούρος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας
Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου
INFO
Από 16 έως 30 Απριλίου στο θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη-Κέντρο
Τηλέφωνο: 2310 262051
Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.15
Σάββατο και Κυριακή στις 19.00
*Δευτέρα 17/4 και Τρίτη 18/4 στις 21.15
Εισιτήρια: 20 ευρώ γενική είσοδος
Τετάρτη και Πέμπτη: 15 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων/65+/νεανικό έως 26 ετών)
14 ευρώ (Cosmote deals for you)
Φιλιώ Χαϊδεμένου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου στη Μονή Λαζαριστών (ΚΘΒΕ)
Πρόκειται για θεατρική βιογραφία μέσα από την οποία γνωρίζουμε ως θεατές την πορεία ζωής της σπουδαίας Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία έμεινε στην ιστορία του Ελληνισμού της εποχής. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τις προσωπικές αφηγήσεις της ίδιας της ηρωίδας, οι συντελεστές της παράστασης συνέθεσαν ένα ομοιόμορφο οπτικό και μουσικό σκηνικό αποτέλεσμα, προτάσσοντας την επιμονή, την πίστη και την θέληση της γυναίκας αυτής ως ένα βροντερό παράδειγμα αντίστασης προς οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιάζεται στο δρόμο της ζωής.
H παράσταση, που φέρει ως τίτλο το πλήρες όνομα του τιμώμενου προσώπου, όπως συνηθίζεται άλλωστε στο είδος της θεατρικής βιογραφίας, εμπλουτίζεται με μελωδίες και τραγούδια που συντρόφευαν την Φιλιώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της αλλά και με τραγούδια γραμμένα ειδικά γι’ αυτήν, σε μουσική Ζαχαρία Καρούνη και στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, την οποία ενσαρκώνει μοναδικά η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ξεδιπλώνοντας την απίστευτη ερμηνευτική δεινότητα που την διακρίνει, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε σε Αθήνα και Κύπρο, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται από την Παρασκευή 21 Απριλίου στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι η συγκίνηση θα επικρατήσει…!
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Μουσική-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρ. Γ. Παπαδόπουλος
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι: Βενετσιάνα Αργυρίου
Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
Σχεδιασμός-φώτα: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Επιμέλεια video: Σπύρος Πανταζής
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Διεύθυνση & Επιμέλεια παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Video: Γιάννης Καρούνης
Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος
ΙΝFO
Από 21 έως 30 Απριλίου στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών-σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 231 058 9185
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 21/4, Σάββατο 22/4, Κυριακή 23/4 στις 21.00
Τετάρτη 26/4 στις 18.00 και στις 21.00
Πέμπτη 27/4, Παρασκευή 28/4, Σάββατο 29/4 στις 21.00
Κυριακή 30/4 στις 18.00 και στις 21.00
Εισιτήρια: Πλατεία Α ζώνη: 18 ευρώ
Πλατεία Β ζώνη: 15 Ευρώ και 10 ευρώ (εξώστης/φοιτητικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)
Απογευματινές παραστάσεις: 15 ευρώ γενική είσοδος
10 ευρώ (ανέργων/παρέα πάνω από 20 άτομα/εξώστης )
Ομπίντα, οι τελευταίες μέρες του Νίκου Ζαχαριάδη σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Κοτανίδη στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ)
Το έργο Ομπίντα, λέξη που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει πίκρα, αποτυπώνει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη, λίγο πριν την αυτοκτονία του στη Σιβηρία, όπου βρισκόταν εξόριστος. Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ γράφει ένα μήνυμα στους συντρόφους του, προσπαθώντας να ορίσει τους λόγους που οδήγησαν στην πολυετή εξορία του από τους σοβιετικούς αλλά και από το ίδιο του το κόμμα και να ανακαλύψει τα λάθη, τα πάθη και τα χρόνια αδιέξοδα που τον έφτασαν στην έσχατη επιλογή της αυτοχειρίας. Το καλοδουλεμένο αυτό πολιτικό έργο, που γράφεται και σκηνοθετείται από τον πρωταγωνιστή του εγχειρήματος Γιώργο Κοτανίδη, μετά την μεγάλη επιτυχία του στην Αθήνα, φτάνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ανεβαίνει από την Πέμπτη 20 Απριλίου – και για τέσσερις μόνο παραστάσεις – στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος
Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Χρυσικού, Σπύρος Περδίου
INFO
Από 20 έως 23 Απριλίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ), Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315200200
Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια:
Τετάρτη και Πέμπτη: γενική είσοδος 5 ευρώ
Παρασκευή: κανονικό εισιτήριο-θέσεις πλατείας 10 ευρώ
εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (θέσεις εξώστη/φοιτητικό/άτομα άνω των 65)
ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)
Σάββατο και Κυριακή: κανονικό εισιτήριο-θέσεις πλατείας 13 ευρώ
κανονικό εισιτήριο-θέσεις εξώστη 10 ευρώ
εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (φοιτητικό/άτομα άνω των 65)
ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)
Άνεργοι: δωρεάν είσοδος για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ
Κλυταιμνήστρες της Αναστασίας Καραολάνη σε σκηνοθεσία Ηρακλή Δούκα στο θέατρο Αυλαία
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, διαφορετική προσέγγιση της πολυδιάστατης προσωπικότητας της θρυλικής Κλυταιμνήστρας, σε μια – τολμηρή θα έλεγε κανείς – απόπειρα να αφουγκραστεί ο καθένας από μας τους λόγους που οδήγησαν αυτήν την γυναίκα στο έγκλημα. Το έργο, το οποίο ανήκει συγγραφικά στην Αναστασία Καραολάνη, τοποθετείται σ’ ένα σύγχρονο και αξιοπερίεργο σκηνοθετικό πλαίσιο, ως καλλιτεχνική δουλειά του Ηρακλή Δούκα, αυτό της πτέρυγας διαταραγμένων ψυχικά αλλά και κακοποιημένων γυναικών-εγκληματιών. Η καθεμία έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί, η καθεμία βιώνει την ταύτιση με κάποιο σημείο από την ζωή της τραγικής μας ηρωίδας, ενώ η κοινωνία αλλά και το ίδιο το κοινό αναλαμβάνει το ρόλο του κριτή. Επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει; Θα υπάρξει τελικά δικαίωση; Η πρεμιέρα της ιδιαίτερης παράστασης Κλυταιμνήστρες, η οποία σκηνοθετείται από τον πολυσχιδή καλλιτέχνη Ηρακλή Δούκα, έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα) στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία.
Συντελεστές
Συγγραφή: Αναστασία Καραολάνη
Σκηνοθεσία- διασκευή: Ηρακλής Δούκας
Φωτογραφία-κοστούμια: Λάζαρος Πάντος
Κινηματογράφηση, έντυπα: Βαγγέλης Διαμαντής
Make up designer: Μαντώ Καμάρα
Make up artists: Λίλιαν Ραφτούδη, Κατερίνα Καμπούρη
Σκηνογραφία: Ηρακλής Δούκας
Παίζουν: Αναστασία Γκούμα, Ανθή Κιούκα, Βίκυ Γκούμα, Γιώτα Μουτροπούλου, Λία Νικολαίδου, Μαρία Γκερτσάκη, Marija Milosevic, Όλγα Ραφαηλίδου, Χρήστος Φράνζας, Χάρης Χατζηχρηστίδης
INFO
Από 16 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ-Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (ΑμεΑ/άνεργοι/άνω των 65/ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)
Το δηλητήριο της Λοτ Φέϊκεμανς σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ)
«Η ζωή είναι μια πτώση στο κενό με αλεξίπτωτο». Δύο ανώνυμοι, απλοί άνθρωποι, «Αυτός» και «Αυτή» έρχονται στη σκηνή να μοιραστούν με τον θεατή όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις ψυχικές ανάγκες που γεννά στον άνθρωπο η απώλεια. Συναντιούνται εννέα χρόνια μετά τον χωρισμό τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους, σε μια προσπάθεια να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και να ενωθούν κερδίζοντας τη ζωή. Μπορεί όμως κανείς να ξεχάσει ολοκληρωτικά; Είναι ικανό το μέλλον που ανοίγεται διάπλατο μπροστά μας να απαλύνει τον πόνο; Το σύγχρονο, τρυφερό έργο της Ολλανδής συγγραφέως Λοτ Φέικεμανς, την μετάφραση και σκηνοθεσία του οποίου έχει αναλάβει ο Γιάννης Μόσχος στην παρθενική του συνεργασία με το ΚΘΒΕ, συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 21 Απριλίου στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Λευτέρη Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν: Ταξιάρχης Χάνος, Μαρία Τσιμά
INFO
Από 21 Απριλίου έως 5 Μαϊου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ), Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.30
Εισιτήρια:
Τετάρτη και Πέμπτη: γενική είσοδος 5 ευρώ
Παρασκευή: κανονικό εισιτήριο-θέσεις πλατείας 10 ευρώ
εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (θέσεις εξώστη/φοιτητικό/άτομα άνω των 65)
ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)
Σάββατο και Κυριακή: κανονικό εισιτήριο-θέσεις πλατείας 13 ευρώ
κανονικό εισιτήριο-θέσεις εξώστη 10 ευρώ
εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (φοιτητικό/άτομα άνω των 65)
ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)
Άνεργοι: δωρεάν είσοδος για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ
Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη του Τζοβάνι Γκουαρέσκι σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη & Γιάννη Σοφολόγη στο Θέατρο Τ
H Κλοτίλδη Τρολ είναι η πιο εντυπωσιακή και περιζήτητη γυναίκα της πόλης. Ο μοναδικός άντρας που της αντιστέκεται, επειδή βρίσκει την παρουσία της ενοχλητική, είναι ο κόμης Φιλιμάριο Ντιμπλέ. Μια επιπόλαιη φάρσα θα βάλει τους δυο τους σε μπελάδες και θα τους φέρει κοντά, καθώς η γραμμή που χωρίζει το μίσος από την δίνη του έρωτα είναι λεπτή και τεταμένη. Το καινοτόμο αυτό θεατρικό έργο, γραμμένο ως παρωδία το 1942 από τον δημοσιογράφο Τζοβάνι Γκουαρέσκι, διασκευάζεται και μεταφέρεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή από την Αμαλία Καβάλη και τον Γιάννη Σοφολόγη, οι οποίοι επιλέγουν να ξεκινήσουν την παράσταση τη μέρα εκείνη των περιπετειών που οι δύο ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο να αλληλοσκοτωθούν ή να παντρευτούν, ρίχνοντας κατευθείαν τον θεατή στα βαθιά της σουρεαλιστικής αυτής ιστορίας. Η παράσταση Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη, που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες εναλλαγές ρόλων και από το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, μετά την εξαιρετική της πορεία στο Bios στην Αθήνα, φτάνει στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται από τη Δευτέρα 17 Απριλίου στο θέατρο Τ, για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων.
Συντελεστές
Διασκευή & Σκηνοθεσία: Αμαλία Καβάλη-Γιάννης Σοφολόγης
Πρωτοτυπη Μουσική: Gary Salomon
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλλη
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Μουσικός επί σκηνής: Gary Salomon
Παίζουν: Αμαλία Καβάλη – Γιάννης Σοφολόγης
INFO
Από 17 Απριλίου έως 3 Μαϊου στο θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-854333
Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00
Εισιτήρια: στα 10, 8 και 5 ευρώ
Η απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών (ΚΘΒΕ)
Μια απρόσκλητη μετακόμιση έρχεται να ταράξει τη νωχελική και μονότονη ζωή ενός μικροαστικού ζευγαριού, που αναλώνεται στην παρακολούθηση ευτελών τηλεοπτικών προγραμμάτων και την κατασκοπία. Ο λόγος; Μα φυσικά ο προφανής: οι νέοι γείτονες είναι αλλοδαποί. Επόμενη κίνηση των δύο ηρώων μας η οχύρωση του σπιτιού και οι οπλισμένες περιπολίες προς υπεράσπιση του εαυτού τους από την κινούμενη «απειλή». Αυτό που φαντάζει παράλογο αποδεικνύεται τραγικά αληθινό. Το μοντέρνο έργο της νεαρής συγγραφέως Άρτεμης Μουστακλίδου, βραβευμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς, μιλάει για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, φαινόμενα που καταδυναστεύουν την εποχή μας, παρουσιάζοντας με έναν παράδοξο τρόπο μια σκληρή πραγματικότητα που συχνά αποσιωπάται. Η παράσταση που ανεβαίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ, ο ξένος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φτάνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται από την Πέμπτη 20 Απριλίου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά
Φωτογραφίες / Trailer: Σάκης Αναστασόπουλος
Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου
INFO
Από 20 έως 23 Απριλίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2310589185
Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 και στις 21:00
Εισιτήρια: κανονικό 12 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων), ατέλειες 5 ευρώ
Μάνα θα πάω στο Hollywood σε σκηνοθεσία Δήμητρας Παπαδοπούλου και Φωκά Ευαγγελινού στο θέατρο Κολοσσαίον
H ιστορία μας εκτυλίσσεται σε ένα διαμέρισμα της οδούς Φυλής, όπου δύο άνεργοι ηθοποιοί στεγάζουν τα όνειρά τους να βρεθούν μια μέρα στο Hollywood και μηχανεύονται τα πάντα προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Δεν θα διστάσουν μάλιστα να μετατρέψουν το διαμέρισμα σε οίκο ανοχής, όπου θα συμβούν απίθανες, κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η μοντέρνα αυτή κοινωνική κωμωδία, γραμμένη από την πάντα πρωτοπόρα και ασυμβίβαστη πένα της Δήμητρας Παπαδοπούλου, απεικονίζει με χιούμορ και αλήθεια την Αθήνα της κρίσης και όλα τα κακώς κείμενα που την περιβάλλουν, αφήνοντας την αίσθηση ότι η επιμονή και η πίστη του Έλληνα στα όνειρα και τις φιλοδοξίες του δεν πτοείται για κανέναν λόγο. Η επίκαιρη παράσταση Μάνα θα πάω στο Hollywood, την σκηνοθεσία της οποίας συνυπογράφουν η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Φωκάς Ευαγγελινός, ύστερα από την επιτυχημένη διετή πορεία της στην Αθήνα, φτάνει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται από την Πέμπτη 20 Απριλίου στο θέατρο Κολοσσαίον.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός – Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Μουσική ενορχήστρωση και διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης
Βοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας
Promo video: Γιώργος Δάσκαλος
Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντώνης Κρόμπας, Jerome Kaluta, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκη, Ελένη Ροδά
INFO
Από 20 Απριλίου στο θέατρο Κολοσσαίον, Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 834 996
Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη στις 20.00
Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00
Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00
Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 14 ευρώ (κανονικό) και 12 ευρώ (εξώστης)
Πέμπτη και Παρασκευή: 18 ευρώ (κανονικό) και 16 ευρώ (εξώστης)
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 14 ευρώ και 12 ευρώ (εξώστης)
Σάββατο (βραδινή): 18 ευρώ (κανονικό) και 16 ευρώ (εξώστης)
Κυριακή: 18 ευρώ (κανονικό) και 16 ευρώ (εξώστης).
Φοιτητικό (όλες τις ημέρες): 12 ευρώ.
Ακόμη:
Shame της Πηνελόπης Χριστοπούλου, μια παράσταση που παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα Ars Moriendi στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης» ανεβαίνει την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου στη σκηνή του θεάτρου Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη (Φάληρο)
Τηλέφωνο: 6949009699
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 21 Απριλίου στις 21.00, Σάββατο 22 Απριλίου στις 18.00 και στις 21.00
Εισητήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος) , 8 ευρώ (φοιτητικό-ανέργων-άνω των 65, πολύτεκνοι)
Λόγω της ιδιαίτερης διαμόρφωσης της σκηνικής εγκατάστασης ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος και η κράτηση θέσης κρίνεται απαραίτητη.
Σταγόνα Μέσα 2 σε πρωτότυπη ιδέα και χορογραφία Μέλπως Βασιλικού, μια χοροθεατρική παράσταση βγαλμένη μέσα από τις εμπειρίες ζωής των μελών του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στις 19 και 20 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ-Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (ΑμεΑ/άνω των 65/φοιτητές/ΕΣΗΕΜΘ/ΣΕΗ/άνεργοι)
Ο ανθυπολοχαγός Γκούστλ του Άρτουρ Σνίτσλερ, που παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα “α΄ όπως β΄” στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή σκηνή: θεατρικές φωνές της πόλης» έρχεται από την Παρασκευή 21 Απριλίου στο Studio Vis Motrix, Έδισσον 4 (Έναντι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης)
Tηλέφωνο: 6976356242
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή έως Κυριακή στις 21.30
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)
Ρίζες Vol. II σε πρωτότυπη ιδέα και χορογραφία της Ειρήνης Καλογηρά, η χοροθεατρική παράσταση επιστρέφει από την Παρασκευή 21 Απριλίου – για έξι εμφανίσεις -στο θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 854333
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 20.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)
Εκκλησιάζοντες, η σατιρική κωμωδία των Μιχάλη Δαρνάκη & Μαρίας Λαφτσίδου έρχεται από την Παρασκευή 21 Απριλίου – και για 6 μοναδικές παραστάσεις – στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ -Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή έως Κυριακή στις 21.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές/ΑμεΑ, 65+/ανέργων) και 5 ευρώ (ατέλειες ΣΕΗ – ΕΣΗΕΜΘ). Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια
Το σώμα της, μια σωματική performance αποτελούμενη από 9 ιστορίες, 9 solo, 9 ποιήματα, 1 ensemble παρουσιάζεται από την Παρασκευή 21 Απριλίου και για τρεις ημέρες στο Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 6976073962/6982365881 μετά τις 5
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή έως Κυριακή στις 21.00
Εισιτήρια: είσοδος με ελεύθερο ποσό συνεισφοράς
Τηλεφωνική κράτηση τελείως απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων
Σκύλος με σπίτι, ένα ιδιαίτερο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (Οι 12 Ένορκοι) έρχεται από το Σάββατο 22 Απριλίου, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ-Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: 22 Απριλίου στις 17.00
23 Απριλίου στις 11.30
30 Απριλίου στις 11.30
Εισιτήρια: γενική είσοδος 10 ευρώ, 8 ευρώ (πολύτεκνοι)
Μέρος των εσόδων δίνεται στο Fazoo για υποστήριξη αδέσποτων ζώων
Στο Κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310287724
- «Πάμε Πρεμιέρα ή τι έγινε ο σερ Πέρσιβαλ;» Του Rick Abbot από την ομάδα Τέχνης Θεατράλε Τετάρτη 19/4 στις 21.00
- «Μονά-Ζυγά», από τη θεατρική ομάδα Αιθεροβάτες σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιωαννίδου Παρασκευή 21/4 στις 21.00
- «Αντίοχος ο Μακεδών και τα Αινίγματα της Βεζυροπούλας», θέατρο σκιών από τον Γιάννη Χατζή Κυριακή 23/4 στις 11.30
Για όλες τις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη
Πηγές φωτογραφιών: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12