Θεσσαλονίκη: Οι θεατρικές παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα (13/2 – 26/2)

Πρωτοποριακές performance, διασκευές λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και αυτόνομα θεατρικά έργα συναντάμε μεταξύ άλλων στην θεατρική ατζέντα των δύο επερχόμενων εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη (13/2 – 26/2)

 

Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών 

Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται σ’ ένα τραπέζι επιστροφής και επανένωσης που θα φέρει στο φως τις ιστορίες των ανθρώπων που το απαρτίζουν, δηλαδή τις ιστορίες του Γκιακ. Η λέξη προέρχεται από την αρβανίτικη διάλεκτο και σημαίνει αίμα, οικογένεια, βεντέτα, εκδίκηση. Οι ήρωες, Αρβανίτες στην καταγωγή από τα χωριά της Λοκρίδας, έχοντας βιώσει την εμπειρία του πολέμου στη Μικρασιατική εκστρατεία, φέρουν βαθιά ψυχικά τραύματα και δυσκολεύονται να εναρμονιστούν με την παραδοσιακή και συντηρητική κοινωνία στην οποία γαλουχήθηκαν.Η συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου Γκιακ, που αποτελεί το κύκνειο άσμα του συγγραφέα και τιμήθηκε το 2015 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, διασκευάζεται για το θέατρο και θέτοντας ως βάση τον παρορμητικό και τραχύ λόγο κατευθύνει τον θεατή στα άδυτα του πολέμου και της ανομολόγητης φρίκης που τον συνοδεύει, συνθλίβοντας μια για πάντα την κοινωνική υποκρισία. Τη σκηνοθεσία επιμελείται η Γεωργία Μαυραγάνη, η οποία το Μάρτιο του 2016 συνεπήρε το κοινό της Θεσσαλονίκης με την καινοτόμα και πολυδιάστατη σκηνική οπτική που απέδωσε στην performance Από πρώτο χέρι- Μια παράσταση για τα καπνά. Η ιδιαίτερη αυτή παράσταση, η οποία παρουσιάζεται πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση- αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώστια
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Oql0vF8WcbA” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πρεμιέρα 18 Φεβρουαρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο: 2315 200200
Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη στις 18.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: Τετάρτη και Πέμπτη: γενική είσοδος 5 ευρώ
Παρασκευή: Θέσεις πλατείας- κανονικό 10 ευρώ, 8 ευρώ (θέσεις εξώστη/φοιτητικό/65+) και 7 ευρώ για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων
Σάββατο και Κυριακή: 13 ευρώ (κανονικό-θέσεις πλατείας), 10 ευρώ (κανονικό-θέσεις εξώστη), 8 ευρώ (φοιτητικό/65+) και 7 ευρώ για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων.
ΑΝΕΡΓΟΙ: δωρεάν σε όλες τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ
ΑΤΕΛΕΙΕΣ: εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Πολύτεκνοι: 5 ευρώ
Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10 ευρώ

 

Αnti gone της Τατού Δέδε στο θέατρο Αμαλία 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή performance, η οποία αποτελεί προσωπική σύλληψη της Τατού Δέδε και επιχειρεί να ενώσει το μύθο της Αντιγόνης του Σοφοκλή αλλά και το ευρηματικό λογοπαίγνιο Αnti gone/ αντί φεύγω/ μένω και αγωνίζομαι, διεκδικώ με την τέχνη του video art. Κύριο μήνυμα: τα εμπόδια που συναντά η σύγχρονη γυναίκα στην προσπάθειά της να παραμείνει αλλά και να επιβιώσει σε μια χώρα που έχει βυθιστεί σε οικονομική και πολιτιστική κρίση και το σθένος που επιδεικνύει για να πετύχει το σκοπό της, όπως ακριβώς και η τραγική ηρωίδα Αντιγόνη.Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ “playground of ideas: Schmiede” στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο του 2014 σε πεντάλεπτη διάρκεια, ενώ το Μάιο του 2015 ως εξέλιξη αυτού του project αυξήθηκε η διάρκειά της στα 15 λεπτά και φιλοξενήθηκε στην Ανοιχτή Πλατφόρμα του Εθνικού θεάτρου στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος. Φέτος, στην τελική και ολοκληρωμένη της μορφή, η πολυαναμενόμενη Anti gone φτάνει στη Θεσσαλονίκη και κάνει πρεμιέρα από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία, για τέσσερις μόνο παραστάσεις. 

Συντελεστές
Ιδέα/Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου
Χορογραφία: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Σκηνογραφία: Melanie Thewlis
Κοστούμια: Αθηνά Κυριακάκου
Πρωτότυπη μουσική/Σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Video art and interactive programming: Melanie Thewlis
Βοηθός Σκηνογράφου: Αθηνά Κυριακάκου
Σχεδιασμός Αφίσας/Γραφιστικά: Ελίζα Αλεξανδροπούλου 

Παίζουν: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Τατού Δέδε

Πρεμιέρα 16 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 888894
Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)

 

Δάφνες και πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβαριά σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη στο θέατρο Αμαλία 

Το έργο μάς πάει πίσω στο χρόνο, σκιαγραφώντας την Ελλάδα λίγο μετά την πτώση της Χούντας και ειδικότερα την πολιτική τάξη στην προσπάθειά της να ανασυγκροτηθεί στο γνωστό παλαιοκομματικό πεδίο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην Τρίπολη, όπου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τέσσερις άνδρες, υποστηρικτές διαφορετικών υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται και συζητούν για τις εκλογές που πλησιάζουν. Στην πορεία της κουβέντας έρχονται σε ρήξη με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί τόσο η μισαλλοδοξία και η μανία τους για εξουσία όσο και η γενικότερη παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο μέχρι και σήμερα αποδεικνύεται νοσηρό, καθιστώντας το έργο τρομερά επίκαιρο.Η πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβαριά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979 στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, ανεβαίνει από την θεατρική ομάδα Εnigma στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Την σκηνοθετική οπτική της παράστασης επιμελείται ο Κυριάκος Δανιηλίδης, ένας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστών.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύη Μποκοβού
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας 

Παίζουν: Στέλιος Αμανατίδης, Κώστας Γακίδης, Βαγγέλης Δαλλές, Κυριάκος Δανιηλίδης

Πρεμιέρα 18 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 888894
Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 21.15
Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό/ΑΜΕΑ/ανέργων) και 6 ευρώ (ατέλειες/ομαδικά)

 

Πρεμιέρα του Γιώργου Οικονομίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βασιλειάδη στο θέατρο Αριστοτέλειον

H μαύρη κωμωδία του Γιώργου Οικονομίδη Πρεμιέρα περιπλέκεται γύρω από τρεις οικογένειες, μια διαθήκη και ένα νυχτερινό κέντρο που το 1986 κάηκε ολοσχερώς από μία έκρηξη, σκοτώνοντας όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής. Όταν οι πρωταγωνιστές θα αποφασίσουν ν’ αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα του μαγαζιού προκειμένου να κληρονομήσουν το εν λόγω νυχτερινό κέντρο, θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα, καθώς οι κίνδυνοι του παρελθόντος βρίσκονται προ των πυλών…Η παράσταση, μια δημιουργική δουλειά της ομάδας συνPraxis, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Αθήναιον, επανέρχεται για καλό σκοπό την Κυριακή 12 και 19 Φεβρουαρίου στο θεατρικό σανίδι του Αριστοτέλειον. Τα συνολικά έσοδα από την παράσταση στις 12 Φεβρουαρίου θα δοθούν στο γυναικείο φιλανθρωπικό σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης, ενώ τα έσοδα από την παράσταση στις 19 Φεβρουαρίου θα διατεθούν στο σύλλογο φίλων καρκινοπαθών παιδιών Στοργή. 

Συντελεστές
Κείμενο: Γιώργος Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βασιλειάδης
Μαέστρος: Αστέρης Τσαλίκης
Μπουζούκι: Δημήτρης Χόντας
Φωτισμός: Βαρβάρα Δουμανίδου
Ήχος: Φωτιάδης Φώτης
Make up art: Κατερίνα Παπανώτα
Φωτογραφία: Νίκος Γκάρας
Επιμέλεια δημιουργία διαφημιστικού υλικού: Πέτρος Αθανασιάδης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αθανασιάδης Πέτρος, Βασιλειάδης Δημήτρης, Γαργαροπούλου Μαρία, Γεροφώτη Μέλα, Δερεμπεϊδου Μάρθα, Δημόπουλος Στέφανος, Καλπακίδης Γιώργος, Κυρμανίδου Καλλιόπη, Λασκαρίδου Κλεοπάτρα, Λαμπροπούλου Ιωάννα, Μιχαηλίδης Αλέξανδρος, Οικονομίδης Γιώργος, Οικονόμου Στέλλα, Οικονόμου Τατιάνα, Πετρίδης Χρήστος, Πέτσκου Νίκη, Σεμερτζίδου Μαρία, Χαρπαντίδου Μαίρη

12 και 19 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 262 051
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)

 

String Λα σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου στο θέατρο Αυλαία

Με αφορμή το έργο του Σαίξπηρ Το ημέρωμα της στρίγγλας προέκυψε το ιδιόμορφο μουσικοθεατρικό project String Λα, το οποίο είναι μια αυτοσχεδιαστική και αλλοπρόσαλλη σύζευξη μουσικών και ηθοποιών που εναντιώνονται στην υποκρισία και τον καθωσπρεπισμό μέσα από τη μαγεία των τραγουδιών, την πρόζα και την καυστικότητα του λόγου. Την σκηνοθεσία και το κείμενο της θεατρικής αυτής παραγωγής, η οποία παρουσιάζεται από το συγκρότημα «Μπορείς και αργότερα», έχει αναλάβει η Λένα Πετροπούλου. Από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ο Σαίξπηρ αποκτά άλλη διάσταση στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία, cause they will do it their way…! 

Συντελεστές
Διασκευή κειμένου: Χρύσα Γκούμα, Μάριος Κωνσταντίνου
Προσαρμογή κειμένου-κείμενο παράστασης-στίχοι-σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Θανάσης Κολαλάς
Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Γραφιστική επιμέλεια-Φωτογραφίες-Εικαστικό layout: Γεώργιος Δερνίκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Καλαϊτσίδη
Trailer: Ελένη Πλευματικού

Παίζουν μουσική, τραγουδούν, χορεύουν, ερμηνεύουν ρόλους: Βασίλης Κανελλόπουλος, Παυλίνα Χαρέλα, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ελένη Χρυσομάλλη, Χρήστος Γκουτσίδης, Μάριος Κωνσταντίνου, Αντώνης Μαυρουδής, Χάρης Γκατζόφλιας 

Πρεμιέρα 20 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό/ΑΜΕΑ/65+/ανέργων) και 5 ευρώ (ατέλειες)

 

Los Topografos του Cruz Rosta σε σκηνοθεσία Σταύρου Ευκολίδη στο θέατρο Τ

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό παζλ, αποτελούμενο από κομμάτια μιας προβληματικής κοινωνίας που υψώνει συνεχώς εμπόδια στους επαγγελματίες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε και τους ήρωές μας, δύο άνδρες και δύο γυναίκες τοπογράφους, σε μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, ανατροπές και χιούμορ. Tο έργο του Iσπανού συγγραφέα Cruz Rosta, ο οποίος έζησε στη Θεσσαλονίκη και ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους κατοίκους της, επιστρέφει στην πόλη από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο θέατρο Τ.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ευκολίδης
Μετάφραση-Δραματολογική επεξεργασία: Σταύρος Ευκολίδης – Μάρα Τσικάρα
Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Κινησιολογική επιμέλεια: Χάρης Πεχλιβανίδης – Σοφία Παπανικάνδρου
Coaching ηθοποιών: Κωνσταντίνος Χατζησάββα
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Σπορίδης
Βίντεο: Κωστής Κουρής
Ηχοληψία: Δήμος Δρύζας
Μουσική: Unshaped Ahead, PLONK , Ανθή Κύρκου, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης 

Παίζουν: Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου, Γιώργος Δημητριάδης, Ματίνα Κουλουριώτη, Αλέξανδρος Κωχ

Πρεμιέρα 17 Φεβρουαρίου στο θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 854 333 &  6942 948 475
Ώρες Παραστάσεων: Από 17 Φεβρουαρίου: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 19.00
Από 27 Φεβρουαρίου: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 22.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων/65+/ΑΜΕΑ) και 5 ευρώ (ατέλειες)

 

Ακόμη:

Για πάντα μαζί σε κείμενο και σκηνοθεσία της Νίκης Ποζίδου, έρχεται από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου
Τηλέφωνο: 2310888894
Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)

 

Το όνομά μου είναι James Dean του Γιώργου Χρονά, ανεβαίνει από την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλέφωνο: 2310237700
Ώρες Παραστάσεων: Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 18.00
Τετάρτη 22 έως Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 21.00
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 20.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (φοιτητικό/ανέργων)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr