Εξαπάτηση! Διαφθορά! Επινόηση!
[dropcap size=big]Η[/dropcap] παράσταση «Τhe daily tribunal» φτάνει στη Θεσσαλονίκη μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στο Brighton Fringe Festival και στο Fringe Festival του Εδιμβούργου. Η Rooster Theatre Company προσγειώνεται στην Ελλάδα με μια βαλίτσα γεμάτη έμπνευση,
συνεργατική δουλειά, πολύ ταλέντο, αρκετές δόσεις καυστικότητας σε κοινωνικά μα και προσωπικά ερωτήματα, προσφέροντας ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα αυτού που αποκαλούμε devised theatre.
Οι τσαλακωμένες εφημερίδες που είναι διάσπαρτες στο χώρο μιλάνε από μόνες τους. ΜΜΕ και διαφθορά. Σχέση αιτίου- αποτελέσματος ή απλά μια θετική συσχέτιση; Κατά πόσο η επιρροή της 4ης εξουσίας μπορεί να διαβρώσει το μυαλό του καθημερινού ανθρώπου και πόσο μάλλον εκείνου που ξαφνικά αποκτά δύναμη στα χέρια του;
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]η ζωή δύο άστεγων νέων αναλαμβάνουν να μας εξιστορήσουν οι Nunes de Souza και Alexander John. Η παράσταση ξεκινάει παρουσιάζοντας την καθημερινότητα τους – άμεσα εμπλεκόμενη με τον αγώνα εύρεσης των βασικών αγαθών και φυσικά των χρημάτων. Γρήγορα η ιδέα πέφτει στο τραπέζι και οι δύο φίλοι αποφασίζουν να στείλουν άρθρα με τις δικές τους αληθινές ιστορίες σε μια εφημερίδα. Άλλωστε όσο και να τους θύμωνε το περιεχόμενο των στηλών της, οι οποίες είχαν ως αυτοσκοπό το κέρδος, η ίδια η εφημερίδα ήταν αυτή που τους παρακινούσε να σκεφτούν λίγο παραπέρα και η ίδια η εφημερίδα ήταν σινάμα και συντροφιά τους. Η πλοκή ξετυλίγεται γρήγορα και οι άστεγοι της ιστορίας μας μεταμορφώνονται σε golden boys συντάκτες. Μαζί με τα ρούχα, φοράνε και τη μάσκα του στυγνού επιχειρηματία που αναζητά πηγές αύξησης των εσόδων του με κάθε κόστος όποιας υπάρχουσας ηθικής στοχεύοντας αυτή τη φορά τους μετανάστες. Το αρχικό κίνητρο της αλήθειας και της υπεράσπισης των παραγκωνισμένων στην κοινωνία ανθρώπων δίνει τη θέση του στην εσωτερική διαφθορά και την ωφελιμιστική σκέψη.
[dropcap size=big]Η[/dropcap] παράσταση δείχνει από την αρχή το καλοδουλεμένο της όλης υπόθεσης. Χιουμοριστικοί, ειρωνικοί διαλόγοι και «τσιμπήματα» αλληλεπίδρασης με το κοινό.
Το τέλος στην παράσταση δεν το συναντάμε στο διάλογο αλλά στην έξοδο του χώρου όπου κείτεται μια κούκλα ντυμένη με τα ρούχα ενός νεκρού παιδιού από τη Συρία η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από καμία συνείδηση.
«The Daily Tribunal», λοιπόν, μια παράσταση εμπνευσμένη από με ιδιαίτερο τρόπο ανήσυχα μυαλά. Ο λόγος για τις σκηνοθέτιδες Σοφία Νάκου (24 ετών) και Laura Daffy. Παρόλο που το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα μην το φοβηθείτε. Η ουσία είναι καθολική και βρίσκεται στα ξεσπάσματα, τον χιουμοριστικό αέρα και τη συνείδηση μας.
Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο θέατρο BlackBox της Θεσσαλονίκης στη 1/11.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.
Κείμενο: Διάνα Σεϊτανίδου (Lavart)
Φωτογραφίες: Διάνα Σεϊτανίδου (Lavart)